הפלה יזומה היא עדיין נושא רגיש, גם ב-2020. למרות השיח הער על זכות האישה על גופה, יש עדיין מקומות בעולם שמסרבים לתת בידי נשים את הבחירה אם לשמור על הריון בלתי רצוי או לוותר עליו. אצלנו הפלה אינה בלתי חוקית, אבל כל אישה עדיין נדרשת להסברים כשהיא מבקשת לעבור הפלה, לעמוד בפני ועדה שמקבלת החלטה בענייינה, והרבה פעמים נשים נאלצות לשקר על הסיבות להפלה. ללא ספק, מדובר במצב רגיש בתקופה נפיצה ורגישה בחייה של אישה. יש גם נשים שמתלבטות הרבה לפני שהן מחליטות לעבור הפלה. ובמקרים כאלה, העמידה בפני ועדה להפסקת הריון קשה אף יותר. שלא לדבר על ההתמודדות עם הסביבה השיפוטית בישראל. שהרי איך יכול להיות שאישה לא רוצה להפוך לאמא?

והנה, מחקר חדש שופך אור חדש על ההחלטות של נשים לבצע הפלה. מתברר שעבור רוב הנשים, הרגש העיקרי ששולט אחרי הפלה הוא רגש של הקלה עמוקה. כמעט רוב הנשים במחקר, כולל אלה שהתקשו להחליט אם לסיים את ההריון, אמרו שזאת הייתה ההחלטה הנכונה חמש שנים לאחר מכן.

המחקר, שפורסם בינואר השנה בירחון למדעי החברה והרפואה, למעשה מפריך את ההנחה שנשים מתחרטות על הבחירה להפיל – הנחה שלרוב משמשת את ארגוני הפרו לייף ואף נאמרה על ידי אקטיביסטים נגד זכות בחירה לנשים, כשניסו לעשות לובי לרעיון של לחייב תקופת המתנה לפני הפלה ולתת ייעוץ נגד ההפלות לנשים במדינות רבות.

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, וקולומביה בניו יורק, בחנו מידע שהתקבל מ-667 נשים ב-21 מדינות שהשתתפו במחקר Turnaway – פרויקט בן חמש שנים שבחן את ההשלכות הבריאותיות והסוציואקונומיות של הפלות על נשים. המשתתפות במחקר היו מגוונות מבחינת אתנית – 35 אחוז מהנשים היו לבנות, 32 אחוז מהן היו אפרו-אמריקאיות, 21 אחוז היו לטיניות ו-13 אחוז ממוצאים אחרים. הגיל הממוצע של המשתתפות היה 25  בתחילת המחקר. לשש מתוך עשר משתתפות בערך היה לפחות ילד אחד.

אף שיותר מחצי מהמשתתפות חוו קשיים להחליט אם לבצע הפלה או לא, 97.5 אחוז מהנשים אמרו למראיינים שבוע אחרי הפרוצדורה שזו הייתה ההחלטה הנכונה. לאחר חמש שנים מההפלה 99 אחוז מהנשים אמרו שהן מרגישות שלעבור הפלה הייתה הבחירה הטובה והנכונה. "אני מבצע הפלות, ורוב הנשים שמגיעות ומבקשות לעבור הפלה יודעות שזה מה שהן רוצות", אומרת ד"ר טריסטן ביקמן, רופאה מיילדת בסנטה מוניקה קליפורניה, ומחברת המדריך לאמהות Whoa Baby! למגזין Healthline. "כמובן שיש תמיד יוצאים מן הכלל, אבל רוב בנות האדם מרגישות שהן לא יכולות לסיים עם זה מוקדם יותר וחשות הקלה אחרי".

המשתתפות במחקר ביקשו לדרג שישה סוגי רגשות: הקלה, שמחה, חרטה, עצב, כעס ואשמה. יותר מחצי דיווחו שהן מרגישות בעיקר רגשות חיוביים, 20 אחוז חשו מעט רגשות או לא חשו בכלל, ו-29 אחוז היו או ברגשות מעורבים או שליליים לגבי ההפלות שלהן לאחר שבוע מסיום ההריון.

גם לסטיגמות בתוך הקהילה על ההחלטה לסיים את ההריון יש השפעה על איך נשים מרגישות. אבל הסטיגמות האלה לא משפיעות על הביטחון שיש להן לגבי ההחלטה. "בגלל הסטיגמה שיש על הבחירה להפיל, נשים חוות שיפוטיות מהקהילה שלהן", אומר ד"ר אמיר נסארי, גניקולוג מיילדותי בסנטה אנה קליפורניה, "זה משחק תפקיד גדול באיך נשים תופסות את ההחלטה שלהן". נסארי הוסיף שרופאים יכולים לסייע לפציינטיות שסובלות מסטיגמות. "הרבה נשים לא מדברות על זה, וזה גורם לתחושה של בדידות. אני למשל מראה לפציינטית מספרים של כמה נשים בוחרות לסיים את ההריון והסיבות להחלטה. לרוב היא נופלת באחת הסיבות ומרגישה שהיא פחות לבד בהחלטה הזו".

אבל בלי קשר לאיך נשים חשו מיד אחרי ההפלה – המחקר מצב שרגשות עזים היטשטשו במשך הזמן עבור כל המשתתפות. חמש שנים אחרי ההפלה, 84 מהנשים דיווחו על תחושות חיוביות או חוסר תחושות לגבי ההחלטה להפיל. הרגש הבולט מכולם היה הקלה, והמשתתפות גם ציינו אותו בכל נקודה במהלך המחקר.