בניגוד למזונות אסורים במובהק - כמו בשר ודגים נאים, ביצים חיות או מוצרי חלב שלא עברו פסטור - ישנם לא מעט מאכלים שאמנם יצא להם שם רע, אבל בהקפדה על כללים מסוימים דווקא יכולים להשתלב היטב בתזונה ההריונית שלך. דיברנו עם טובה קראוזה, דיאטנית קלינית ומחברת הספר "המדריך השלם לתזונה בהריון", וקיבלנו רשימה מפתיעה.

1. סושי צמחוני. "החשש המרכזי הוא שגם אם אישה הרה מזמינה סושי שיש בו רק ירקות ו/או דגים מבושלים, הסכין שמשמשת לחיתוך המוצרים והמשטח שעליו מכינים את האוכל הזדהמו בליסטריה, שעלולה לגרום לתוצאות קשות אם האישה תידבק והחיידק יעבור לעובר".

"כיום יש עשרות מסעדות שמחזיקות פס נפרד לנשים בהריון, עם שמירה נאותה על הכללים הסניטרים הדרושים.אבל עדיין, אם אתם מעדיפות לא להסתמך על מקורות חיצוניים, אם מכינים סושי צמחוני בבית, בתנאי היגיינה נאותים - אפשר לאכול סושי צמחוני, גם בהריון".

 

2. כבד קצוץ ביתי. פאטה כבד אמנם אסור בהריון, ובאופן כללי כבד הוא לא מזון שכדאי לאכול ממנו בכמות גדולה במהלכו (במיוחד בשליש הראשון), אבל למי שאוהבת את הכבד הקצוץ שלה בפסח אפשר לשלוח צפירת הרגעה: מותר לאכול כבד קצוץ שהוכן בבית, בתנאי שווידאנו שהכבדים עברו צלייה נאותה ואין בהם חלקים חיים או מבושלים למחצה. אם מוסיפים ביצים קשות לעניין, חשוב שגם הן תהיינה מבושלות לחלוטין".

אישה בהיריון מניחה יד על הבטן בשל תחושת צירים (צילום: istockphoto)
תתעודדי, ותקומי לעשות לך איזה חומוס טוב | צילום: istockphoto

3. חומוס ביתי. "חומוס במסעדות וחומוס קנוי אכן לא מומלצים בהריון, כיוון שהם עלולים להכיל ליסטריה וחיידקים נוספים. מאידך, חומוס שמכינים בבית מגרגרי חומוס וטחינה גולמית תוך שמירה על כללי בטיחות מזון בטוח לאכילה. בתור חברים במשפחת הקטניות, גרגרי החומוס עשירים בוויטמינים מקבוצה B ובברזל. מומלץ לשמור את החומוס במקרר מיד לאחר ההכנה, ולאכול אותו תוך יומיים".  

4. קרמבו. "הקצף שממלא את הקרמבו לא עשוי מביצים טריות, אלא מאבקת ביצים מיובשת שעוברת תהליך הקצפה במפעל. נכון שמדובר בממתק, אבל הוא ממתק סביר יחסית (כ-100 קלוריות ליחידה) ואין בו סיכון לנשים הרות". 

5. דבש. "בשל האיסור על מתן דבש לתינוקות עד גיל שנה, נשים הרות רבות נמנעות מאכילת דבש - שלא לצורך. האיסור על אכילת דבש אצל תינוקות נובע מחשש כי ייחשפו לרעלן המופרש מחיידק הקלוסטרידיום בוטולינום, שעלול להימצא בדבש ולפני גיל שנה אין להם יכולת לנטרל אותו. גוף האם, כמובן מסוגל לעשות זאת , ולכן אפשר לאכול דבש בלי חששות - רק כמובן, לא להגזים. בכל זאת, זה סוכר לכל דבר".

צנצנת דבש (צילום: wirakorn deelert, Shutterstock)
דבש, למה לא? | צילום: wirakorn deelert, Shutterstock

6. מיצים טבעיים. "כל עוד מכינים את המיץ הסחוט בבית, בעזרת מסחטה או בלנדר נקיים, ומקפידים על שטיפת הפירות - אין מניעה להכין שייקים או מיצים טבעיים. מדוכני מיצים, כמו אלו הפזורים ברחובות ובקניונים, עדיף להימנע, מכיוון שיש סיכוי כי המסחטות ומשטחי החיתוך לא נקיים מספיק, ועלולים להכיל חיידקים מסוכנים. בכל מקרה, תמיד עדיף לאכול את הפרי מאשר לשתות את המיץ שלו".

עוד ב-9 חודשים:

>> עובר מוחא כפיים בתלת מימד: וזה לא הדבר היחיד שמפתיע
>> הנשים שמעלות את סרטי הלידה שלהן ליוטיוב

>> מתי צריך להגיע למיון יולדות?