בתוך תשעה חודשים, מצליח הגוף האנושי (הנשי, לפחות בינתיים) לייצר משני תאים בודדים אדם. אמנם קטן, צווחן ולא שולט בצרכים, אבל עדיין, מדובר בפלא שקשה לקלוט. כדי לעזור לכם לעכל, אתר webmd מציג המחשה מצולמת של התפתחות העובר: משלב הביצית והזרע, דרך שלבי החייזרות השונים ועד ליצור מושלם שמוכן לצאת לאוויר העולם. 

ההפרייה (צילום: webmd.com)
ההשתרשות | צילום: webmd.com

ההפרייה. הרגע שבו מצליח תא הזרע הבודד, המנצח, להיכנס לביצית שהבשילה באותו חודש הוא הרגע שבו נקבעים חייו ועתידו של התינוק. המין, המראה, מחלות (טפו) וכל מאפיין גנטי אחר מוחלטים ברגע הזה ממש, ומעכשיו הביצית המופרית תתחיל להתחלק בקצב מסחרר, עד שיווצר עובר. 

שבוע 4 (צילום: webmd.com)
שבוע 4 | צילום: webmd.com

שבוע 4. בשלב שבו בדיקת היריון ביתית תראה פס חיובי חלש, העובר כבר מתפתח במלוא המרץ. הפנים והצוואר מתחילים להיווצר, הלב ומערכת כלי הדם מתחילים להיבנות וכמוהם גם הריאות, הקיבה והכבד. זהו השלב הרגיש ביותר בהיריון, ולכן המסוכן ביותר מבחינת תרופות אסורות, שתייה ועישון - שכן כל הפרעה לתהליך ההיווצרות המופלא הזה עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעובר להמשך חייו. 

שבוע 8 (צילום: webmd.com)
שבוע 8 | צילום: webmd.com

שבוע 8. העפעפיים והאזניים מתחילים לקבל צורה, ואפשר גם לראות את קצה האף מתחיל לבלוט החוצה מהפנים (הכעורים למדי, אם נודה על האמת). כבר אפשר להבחין בידיים ורגליים, ואפילו באצבעות ובהונות: וכל זה ביצור שאורכו פחות מסנטימטר וחצי. 

שבוע 12 (צילום: webmd.com)
שבוע 12 | צילום: webmd.com

שבוע 12. בערך בזמן שבו מבצעים את השקיפות הערפית אפשר כבר לראות את המין כמעט בוודאות (וכך נולדו ציטוטים משונים כמו "זה 90% בן" או "הרופא אמר ש-70% זו בת").  גודלו של העובר כשני ס"מ, ויש סיכוי שתוכלי לראות את התחלת הבליטה של הרחם. 

שבוע 16 (צילום: webmd.com)
שבוע 16 | צילום: webmd.com

שבוע 16. גודלו של העוברון כבר נע בין 10 ל-11 ס"מ, ומשקלו כ-100 גרם. הוא כבר ממצמץ, ומערכת כלי הדם והלב שלו עובדת באופן מלא. ואם הוא מבצע פשע תוך רחמי, אפשר לעלות עליו בקלות - כבר יש לו טביעות אצבע. 

שבוע 20 (צילום: webmd.com)
שבוע 20 | צילום: webmd.com

שבוע 20. 280 גרם, 15 ס"מ - העובר כבר מתחיל לתפוס נפח של ממש. חוץ מזה, הוא כבר יודע למצוץ אצבע, לפהק, להתמתח ולעשות פרצופים. אם טרם הרגשת אותו, זה יקרה ממש בקרוב - בהריונות חוזרים זה קורה מהר יותר, וגם כאשר השליה אחורית ולא חוצצת בינו לבין דופן הבטן.

שבוע 24 (צילום: webmd.com)
שבוע 24 | צילום: webmd.com

שבוע 24. האוזניים של העובר מפותחות לחלוטין בשלב זה, והוא שומע רעשים מהעולם החיצון ומגיב להם בתזוזות או העלאת דופק. ואם זה לא מספיק, הוא אפילו משהק! 

שבוע 28 (צילום: webmd.com)
שבוע 28 | צילום: webmd.com

שבוע 28. העובר כבר שוקל סביב קילו שלם, ולמרות שצריך לעשות הכל כדי להימנע מלידה מוקדמת בשלב זה, אם זה חלילה יקרה, יש סיכוי שהעובר ישרוד. זה הזמן להתחיל לסייר בבתי חולים, לעבוד על רשימת הציוד לחדר לידה ולהירשם לקורס הכנה. 

שבוע 36 (צילום: webmd.com)
שבוע 36 | צילום: webmd.com

שבוע 32. שכבת שומן מתחילה להיווצר מתחת לעורו של העובר, והוא נהיה פחות מקומט וחייזרי ויותר אנושי. בשלב הזה כדאי שתתחילי לבצע מעקב תנועות עובר יומי, כדי לוודא שהכל בסדר שם בפנים. בנוסף, חלק מהנשים ייתקלו בהפרשה של קולוסטרום - החלב הראשוני - מהפטמות. זה תקין, ומאותת שהגוף מתחיל להתכונן להנקה. 

_OBJ

שבוע 36. מסוף השבוע ה-36 ואילך, הלידה מוגדרת "במועד" (אם כי בהחלט יכול להיות שהתינוק יבחר להישאר ברחם עד שבוע 42). בשלב הזה השונות במשקל ובגודל העוברים גדולה מאוד, אבל הממוצע הוא כ-46 ס"מ וושוקל כ-2.700 ק"ג. הריאות מפותחות כמעט לחלוטין וכמוהן גם המוח. 

לידה! המסע הקסום הגיע לסיומו, במוקדם או במאוחר. חשוב לזכור שרק אחוזים בודדים מהנשים יולדות בתאריך המשוער, ולכן לא כדאי לבנות עליו יותר מדי. 

>> רוצה עוד? מה עובר על העובר שלך ועלייך שבוע אחר שבוע