אישה בהיריון בודקת את השיניים (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אל תתבלבלי, אין קשר לאובדן סידן בגוף | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

נכון שהריון הוא לא מחלה, אבל הוא בהחלט מביא לפתחנו לא מעט תחלואים. בין אם מדובר בסיבוכי הריון רציניים המצריכים התערבות רפואית או פשוט תופעות בלתי נעימות האופייניות לתקופת ההריון, הנוצרות מפאת ההכבדה על הגוף ושאיבת המשאבים ממנו. אבל יש תופעה הריונית שכיחה למדי, שמשום מה לא זוכה לאזכורים כמו לכל שאר הכיף, והיא קשורה לשיניים שלנו. אף אחד לא הכין אותנו לדלקת חניכיים, ומתברר שמדובר במצב הקשור להריון בדיוק כמו שאר המיחושים, וכולם נגרמים בשל שינויים הורמונליים בגוף, מה שעשוי להחריף כאבים ישנים.

מתברר שיש קשר הדוק בין בעיות שיניים להיריון, מסביר לנו ד"ר חגי סלוצקי, רופא שיניים ראשי ברשת מרפאות השיניים כללית סמייל, מומחה ברפואת שיניים ציבורית. "במהלך ההיריון אישה עוברת שינויים רבים שיכולים להשפיע על מצב החניכיים והשיניים", הוא אומר, "הפעילות ההורמונלית המוגברת המאפיינת תקופה זו משפיעה על בריאות הפה, החניכיים הופכים רגישים יותר, הגוף מגיב באופן דרמטי יותר להצטברות של רובד חיידקים, כל מאפייני הדלקת שאנו מכירים כתוצאה מפעילות חיידקית יכולים להיות מוגברים במידה רבה".

נשים הסובלות מהקאה בשליש הראשון, ובמיוחד אלו המתקשות לצחצח שיניים מפני שזה מעורר אצלן רפלקס הקאה, סובלות מחומציות גבוהה שנוצרת בפה, וזו עלולה לפגוע בשיניים ולהאיץ תהליכי התפתחות מחלת העששת. אז כדאי לזכור שלעיתים זו המשחה או פעולת הצחצוח שעלולה לגרום לבחילת בוקר.

למה לצפות? המחלות שמופיעות בעיקר הן עששת ומחלות חניכיים חריפות.  בהיעדר הקפדה על הגיינת הפה עלולה להיות הידרדרות במצב השיניים והחניכיים באופן כללי. אבל מתברר שעלולה להיות להן השפעה חריפה בהרבה. "חשוב מאוד לציין שמחקרים מצאו כי היגיינת פה ירודה עלולה לאפשר חדירתם של חיידקים ומזהמים שונים למערכת הדם ולגרום ללידה מוקדמת ולמשקל ולד נמוך", אומר ד"ר סלוצקי, "לכן מומלץ מאוד להקפיד על ניקיון חלל הפה, על אף הקשיים העולים במהלך ההיריון ולא לוותר על טיפול בכל בעיה שנוצרת בפה – דלקת חניכיים, עששת, וכדומה".

>> 9 ניג'וסים של חודש תשיעי

>> תשננו את זה: הכל על טיפולי שיניים בהריון

 צריך לפחד מאנטיביוטיקה?

יש נשים שחושבות שהסיבה לכל התענוג הזה היא כי אנחנו מאבדות סידן מהגוף לטובת התינוק, אבל ד"ר סלוצקי מבהיר שזה לא המקרה. "התינוק אמנם לוקח משאבים משאר מערכות הגוף, אך לא מהשיניים. חומציות גבוהה בפה היא זו שמעודדת היווצרות עששת. רפלקס ההקאה, לעומת זאת, מקשה על השמירה של היגיינת הפה. תגובת דלקת מוגזמת בשל השינוי ההורמונלי נגרמת בשל הרובד החיידקי והאבנית הקיימת בצמוד לשיניים והחניכיים".

מי בעיקר תסבול מזה?
"נשים הסובלות מהקאה בשליש הראשון של ההיריון הן בעלות רגישות גבוהה יותר לצחצוח שינים ולכן יסבלו מחומציות. עבורן הסכנה גדולה יותר לעששת ולהימצאות חיידקים במפגש השיניים והחניכיים. מצב הורמונלי הוא גם בעל השפעה, אבל הוא שונה מאישה לאישה ובכל מקרה, אין לנו יכולת השפעה על ההורמונים, בניגוד ליכולת שלנו להתעקש על סילוק הרובד והאבנית".

אפשר לעשות טיפול שיניים במהלך ההיריון?
"כדאי מאוד לפני תכנון ההיריון להגיע לרופא שיניים שיעריך את מצב הפה וימליץ על טיפולים בהתאם, על מנת להפחית את הצורך בטיפולי שיניים. טיפול שיננות שיגרתי ימנע אבנית מרובה סביב השיניים. אם במידת הצורך במהלך ההיריון יש צורך בטיפול, מותר ואף חובה לטפל. אם יש מצב רפואי בשיניים שגורם לבקטרמיה (זיהום שעבר לגוף, חיידקים שהגיעו לכלי הדם – עס"ט), במצב מסוג זה, כאשר בלוטות הלימפה סביב הפה תגובתיות, חייבים בהתאם להוראות הרופאים לקחת אנטיביוטיקה על מנת לא לפתח מחלת חום ולעצור את ההחמרה באופן מיידי. צילומי רנטגן עדיף לדחות לשלבים המאוחרים יותר ולא לשליש הראשון, יחד עם זאת, במידה ונידרש תצלום אחד או שניים לטיפול חרום יש לבצע עם הגנות המקובלות בפני קרינה".

האם יש קשר בין הנקה וכאב שיניים?
" אין קשר בין כאבי שיניים והנקה בהקשר של האם. אך בהקשר של התינוק, יש לשים לב שכאשר התינוק יונק וכבר בקעו לו השיניים, צריך לשמור על היגיינת השיניים לאחר כל הנקה – לשטוף מעט את הפה עם מים, לנגב את השיניים עם חיתול בד או גזה וזאת על מנת של תתפתח עששת הבקבוק, שלמרות שמה, עלולה להתפתח גם בהנקה וזאת בשל ריכוז הסוכרים הגבוהה הקיים בחלב אם".

אמהות רבות חוששות שמפאת מחלת שיניים חמורה הן ייאלצו ליטול אנטיביוטיקה, ושזו עוברת לתינוק ופוגעת בו, בין אם במהלך ההריון או בהנקה.  ד"ר סלוציקי מרגיע ואומר שאפשר לקחת אנטיביוטיקה כמו מוקסיפן בהריון ובהנקה במקרה הצורך, אך במחלת חום מסוכנת לעובר חשוב להיוועץ עם רופא נשים ורופא שיניים שימליצו על התרופות המתאימות להיריון.

כך תמנעו כאבי שיניים

1. שמירה על היגיינת הפה מדי יום.

2. אי הימנעות מבדיקה או מטיפול במקרה הצורך.

3. לנשים הרות, ואלה הסובלות מעודף רגישות בפרט, מומלץ לשמור על תזונה בריאה ולהימנע מסוכרים שנדבקים לשיניים.

4. רצוי לשטוף ואף לצחצח את הפה אחרי כל ארוחה. מומלץ להשתמש בשטיפות פה המכילות פלואוריד. גם אם אתן סובלות מבחילות והקאות אל תוותרו על צחצוח.