נשים בהריון לרוב מודעות לחשיבות התפריט היומי שלהן ומקפידות לאכול מאכלים בריאים ומזינים. אבל בעידן הקפואים, הירקות המרוססים והעופות רוויי ההורמונים, רכיבי המזון והוויטמינים הנדרשים לאישה ההרה לא תמיד מספיקים. לכן כדי להשלים את מינון הויטמינים והמינרלים החיוני לגוף, עלינו לצרוך גם תוספי מזון.
מחקרים הוכיחו כי צריכת ויטמינים קבועה תורמת להריון תקין ועשויה להפחית במידה ניכרת את הסיכון לסיבוכים. הבעיה היא שמגוון המוצרים עשוי לבלבל והנחיצות של כל ויטמין לא תמיד ברורה. 

תוספי מזון בהריון (צילום: pidjoe, Istock)
אל תבלעי כל מה שמציעים לך | צילום: pidjoe, Istock

הוויטמינים: מברזל ועד אבץ

מולטי ויטמין: המולטי ויטמין כמו המטרנה והפרנטל מכילים את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים לאם ולעובר במינון הרצוי. ביניהם ברזל, סידן וחומצה פולית. את התוספים ניתן לרכוש במחיר מוזל דרך קופות החולים או לרכוש באופן פרטי בבתי טבע וברשתות הפארם.
אם בבדיקות הדם השגרתיות במהלך ההריון מתגלה חסר ספציפי בוויטמין או במינרל, כדאי בהתייעצות עם הרופא, לצרוך אותו באמצעות כדור נפרד בו הוויטמין מצוי בריכוז גבוה יותר.

ברזל: חסר בברזל הוא תופעה שכיחה במהלך חודשי ההריון שעשויה לגרום לחולשה, עייפות סחרחורות, לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ועלייה בסיכון להפלות. בטרימסטר השלישי של ההריון העובר זקוק לכמויות גדולות של ברזל כדי למלא את המאגרים שלו, ולכן ייתכן שבשלב זה רמות הברזל של האם יפחתו.
בבדיקות דם שגרתיות שנערכות במהלך ההריון ובהתאם לרמת ההמוגלובין, הרופא ממליץ על לקיחת תוסף ברזל. חשוב לקחת בחשבון כי תוספי הברזל עשויים לגרום לעצירות או לשלשול. במידה וזה קורה, כדאי לנסות סוג אחר של תוסף ברזל.
לספיגה מוצלחת בגוף: מומלץ ליטול אותו יחד עם ויטמין C או עם מזונות עתירי ויטמין C כמו פירות הדר, פלפלים צבעוניים, קיווי, עגבנייה, תות שדה אורגני וכרוב.

ויטמין C וויטמין E, נוגדי חימצון: ויטמין C מחזק את המערכת החיסונית. כמו כן, נמצא כי תוספת של 100 מ"ג ויטמין C ליום במהלך ההריון הפחיתה משמעותית את הסיכוי ללידה מוקדמת.
תוספת של ויטמינים נוגדי חמצון כמו ויטמין C ו- E הפחיתה שכיחות של קדם רעלת הריון המאופיינת ביתר לחץ דם, בצקות, חלבון בשתן ועוד.

ויטמין D וסידן: הסידן חיוני לתפקוד מערכת העצבים, השרירים ולקרישת הדם. במהלך ההריון נבנות עצמות העובר, ולכן גוף האישה זקוק לו בכמות גדולה, כ-1200-1500 מ"ג ליום בתוספת ויטמין D. מחסור בסידן עלול לפגוע בצפיפות העצם של האם ולהוביל למחלות שונות.
לספיגה מוצלחת בגוף: חשוב לדעת כי ישנם רכיבים במזון המפריעים לספיגה טובה של הסידן במעי, רכיבים כמו חומצה אוקסלית המצויה בתרד, עלי סלק, פטרוזיליה, קקאו, אגוזים, וכן חומצה פיטית המצויה בסיבים תזונתיים. ולכן מומלץ להימנע מנטילת תוסף סידן בסמוך לצריכת מאכלים אלו.

ויטמין D לעומת זאת, עוזר לספיגת הסידן בגוף ובעצם. בדרך כלל תוספי הסידן מכילים גם ויטמין D, אבל אפשר למצוא אותו גם במזונות שומניים כמו שמן דגים, סלמון, טונה, סרדינים, כבד קצוץ וגבינות עתירות שומן.
בנוסף, ויטמין D נוצר במהלך חשיפה לשמש. לכן, אישה הרה שיוצאת מוקדם לעבודה וחוזרת בשעות הערב ואינה נחשפת לשמש, עשויה לסבול ממחסור בויטמין D. אגב, במקרים של קדם רעלת הריון נמצאו רמות נמוכות של ויטמין D בגוף האישה. מומלץ ליטול את כדור הסידן בלילה לפני השינה.

חומצה פולית וויטמין B: החומצה הפולית מסייעת לחלוקת תאים תקינה בגוף. במחקר שנערך ב-1991 נמצא קשר בין נטילת חומצה פולית למניעת מומים מולדים בעובר. לחומצה פולית ולוויטמיני B תפקידים בשמירה על הריון תקין, כמו מניעת שדרה שסועה בעובר, הקטנת הסיכון לחיך או שפה שסועים ולמחלת לב מולדת בעובר.
כמו כן, אובחן קשר בין רמות נמוכות של ויטמין B6 ו-B12 לבין העלייה בסיכון למומים מולדים. משרד הבריאות ממליץ ליטול חומצה פולית במשך כל תקופת הפריון, במיוחד במשך שלושת החודשים לפני ההריון, ובמהלך השליש הראשון בהריון.

ויטמין A: נטילת ויטמין A על בסיס יומי במינון גבוה במהלך הריון מסוכנת לעובר ועלולה לגרום למומים מולדים. לכן בשלב תכנון ההריון או בשלבי ההריון המוקדמים, יש להפסיק להשתמש בתכשירים המכילים ויטמין A במינונים גבוהים, כמו תוספי מזון וקרמים רפואיים.

אבץ: לאבץ תפקיד חשוב בחלוקת תאים, במערכת החיסונית ובשמירה על מאזן החומציות. חוסר באבץ הוא שכיח בנשים הרות והוא נקשר לסיבוכים בהריון ולעליה בתמותת תינוקות בלידה. כמו כן, נמצא שבקרב ילדים עם רמות אבץ נמוכות בשנת חייהם הראשונה, קצב הגדילה נמוך וישנו עיכוב בהתפתחות הפסיכו-מוטורית. גם בקרב נשים עם סוכרת הריון נמצא חסר באבץ. נטילת תוספת אבץ במהלך ההריון יכולה למנוע את החסר.

אומגה 3: תוספת של חומצות שומן ואומגה 3 המצויים בשמן דגים, בפשתן, באגוזי מלך, מומלצת ביותר לנשים שעברו מספר הפלות (הקשורות לתסמונת הדם הצמיגי או תסמונת יוז). מחקרים הראו כי צריכת חומצות השומן באופן קבוע הובילה להריון תקין ולהולדת תינוקות בריאים.
בנוסף, הוכח כי תוספת של אומגה 3 במהלך ההריון הפחיתה את השכיחות לדיכאון אחרי לידה. נטילת התוספת היא בגדר המלצה בלבד והתוסף לא נמצא בסל התרופות של קופות החולים.
לספיגה מוצלחת: 
• אחרי האוכל: באופן כללי עדיף לצרוך ויטמינים ומינרלים אחרי ארוחה. אם ניקח אותם על בטן ריקה הם יעברו מהר דרך מערכת העיכול וספיגתם תהיה קטנה יותר.
• חלוקה למנות קטנות: כשנוטלים ויטמינים ומינרלים כדאי לחלקם למנות קטנות כדי להגביר את הספיגה שלהם בגוף. לדוגמא, במקום לקחת כדור סידן של 600 מ"ג, מומלץ לחלק אותו לשלושה חלקים, וליטול שלוש פעמים ביום 200 מ"ג סידן.

חשוב להדגיש כי יעילותם ובטיחותם של תוספי תזונה המכילים צמחי מרפא - מוגבלות. ככלל, לפני נטילת תוספי מזון מכל סוג מומלץ להיוועץ בדיאטנית וברופא הנשים כדי להתאים את תוספי המזון לאישה בהתאם לבדיקות הדם ומצבה הבריאותי.

ליז רובין היא דיאטנית קלינית, מחברת הספר "דלתות נפתחות"

>> אתם בהריון. מה עכשיו? כנסו למדריך המלא להריון ולידה

>> למדור הקודם: כך מאכילים ילד צמחוני
לכל הכתבות במדור