חיתולי בד עשו את הקאמבק שלהם בשנים האחרונות עם התחזקות האג'נדה האקולוגית של חוגי אימהות מסוימים. קבוצות בפייסבוק כמו "חיתולי בד - סודות מחדר הכביסה" חולקים חוויות, תהיות ושלל עצות למי שלקח על עצמו את המשימה לחתל את התינוק בבד, ממש כפי שנהגו האימהות שלנו. לטענת המשתמשים, יש יתרונות רבים לשימוש בחיתולי בד, כלכליים, אקולוגיים ובריאותיים אבל  הבעיה מתחילה כשילד מחותל בחיתולי בד אמור להיכנס לגן. מסתבר כי חלק מגני התמ"ת לא מאפשרים החתלה בבד. האם האיסור הזה מוצדק?

אין בחוזר התמ"ת אף סעיף שאוסר על חיתולי בד

"חברה שלי מחתלת את בנה בן השנתיים מסיבות כלכליות, ובריאותיות – לילד יש רגישות לחיתולים חד פעמיים ויש בידה אישור רפואי המעיד על כך", מספרת ל-Mako שימרית אליהו, "הם התקבלו לגן של התמ"ת בנגב, ויום לפני שהוא התחיל את הגן היא כתבה בטופס שהוא מחותל בבד. הגננת אמרה לה שהמפקחת של הגן אסרה על חיתולי בד. כשחברה שלי ציינה שיש מעונות נוספים של התמ"ת שמחתלים בבד, היא ביקשה רשימה".

אליהו וחברתה עברו יחד על כל החוזרים של התמ"ת, ולא גילו שם אף סעיף שאוסר על כך. "הדבר היחיד שצויין הוא שחיתולים עם קקי צריך להוציא מהגן, להשליך לזבל ולא להשאיר בתוך הגן". חברתה של אליהו הציעה ביצירתיות נואשת פתרונות שונים: שקית נפרדת לכל חיתול, פח שיעמוד בחוץ עם מכסה שנסגר, אבל המפקחת המחוזית סירבה ולטענתה התייעצה גם עם המפקחת הארצית והדבר לא יתאפשר "מסיבות תברואתיות".

מה המטפלות אמורות לעשות עם החיתולים?
"כמובן שהן לא מנקות אותם. ברגע שהחיתול מתלכלך, הן סוגרות אותו ומכניסות אותו לתיק מיוחד מבד שמביאים ההורים שנקרא wet bag, התיק חסין ולא מעביר נוזלים וריח. הזמן שלוקח לחתל בבד שווה לזמן שלוקח לחתל בחד פעמי. זה מדוד. בסוף היום ההורה לוקח את התיק הביתה ומחזיר למחרת חיתולים נקיים. אין שום ציפייה מאף מטפלת להתעסק בזה", מוסיפה אליהו.

חשבתי שהעידן הזה הסתיים

אלה גוריון חיתולי בד (צילום: סלי פטל)
אלה גוריון. חותלה בבד בהצלחה במעון של ויצ"ו בבאר שבע. כיום מחותלת בבד בשמחה בגן של קיבוץ שדה בוקר | צילום: סלי פטל
כששואלים את מילה גורודצקי ג'ורג'סון (30) מרחובות מדוע היא משתמשת בחיתולי בד, היא משיבה שהיא רואה לנגד עיניה את טובתה של הסביבה. "מה שאנחנו עושים כאן ברגעים אלו, משפיע על העתיד של הילדים שלנו", אומרת גורודצקי - ג'ורג'סון ומספרת שבמהלך הריונה שמעה על חיתולי בד, ושבחלק מהבתים משתמשים בזה. "הייתי משוכנעת שהעידן שבו אמא שלי וסבתא שלי חיתלו בטטרה הסתיים".

הרבה אומרים שיותר טוב ככה: חיתול חד פעמי ולפח. לא?
"לא עבורי. החיתולים האלה עשויים מחומרים טבעיים, מה שחוסך את השימוש במשחות. הם עמידים בפני נזילות ואין אדמומיות כתוצאה מכך. הם גם יותר חסכוניים כלכלית. לא צריך לקנות מידה חדשה. ואנשים משתמשים בהם עבור כמה ילדים". 

אבל צריך להפעיל יותר מכונות כביסה, בזבוז מים הוא לא ממש אקולוגי.
"כרגע כמות האשפה שנערמת בעולם יותר בעייתית מאשר בעיית המים. אנחנו מצליחים להתפיל יותר ממה שמשתמשים ומבחינה כלכלית חשבון המים שלנו לא עלה בהרבה".

כאשר גורודצקי ג'ורג'סון התחילה לחפש מסגרת לבנה, היא קיבלה המלצות חמות על גן ויצ"ו במכון ויצמן. כשהגיעו לביקור, התרשמו לטובה ממראה הגן. "אנחנו טבעונים, והבנתי שגם עם זה ניתן יהיה להסתדר בגן, שמחתי מאוד אבל כשהעליתי את נושא החיתולים הרב פעמיים, המנהלת הודיעה לי שהם לא מסכימים ואין אישור לכך. התפלאתי כי זה נראה לי מאוד פרימיטיבי, במיוחד כשמדובר במכון ויצמן, מקום שחוקר מדע למען שיפור הסביבה שלנו. מאוד התאכזבתי, ומיד אמרתי שאנחנו לא מעוניינים עוד לפני שהייתה לי אלטרנטיבה אחרת, כי זה בדמי ואני לא מוכנה להתפשר".

תינוק ודובי (צילום: Shutterstock)
"שימוש בחיתולים רב פעמיים מצריך הליך הגייני ובטיחותי" | צילום: Shutterstock
גורודצקי ג'ורג'סון המשיכה לחפש גן ומצאה שבסניף ויצ"ו ברחוב מוהליבר ברחובות אומרים כן לחיתולי בד. בנוסף אליהם, יש משפחה נוספת משתמשת בחיתולים רב פעמיים. "כמובן שמיד נרשמתי, ואפילו לא הייתי צריכה להסביר להם איך משתמשים, משום שיש להם ניסיון עם חיתולים כאלה. בכל זאת, מוזר בעיניי שיש מפקחת אזורית אחת, ויש גן אחד שבו כן מסכימים ובאחר לא".

הילה הרנוי רותם, בעלת "גן בשדה" בהוד השרון וגננת תינוקייה מספרת שבגן שלה יש 3 ילדים עם חיתולי בד ובקרוב יצטרף הרביעי. "אני בעד חיתולים רב פעמיים, אני גם משתמשת בתחבושות בד ולא בחד פעמיות. לא כולן חשבו כמוני והייתי צריכה לשכנע את העובדות והשותפה שלי. הבטחתי להן שזו אותה קלות החלפה, והחיתולים לא מסריחים, היום גם הן בעד חיתולי בד", אומרת הרנוי רותם. "אין כאן התעסקות יתר. החשש היחיד שלי הוא שבטעות יזרקו את החיתול לפח, אבל זה לא קרה עדיין".

הרנוי רותם מספרת שילדים שמשתמשים בחיתולי בד לא  סובלים מתפרחת חיתולים ותמיכתה בשימוש בחיתולים אלו באה לידי ביטוי בבניית ערכת התנסות להורי הגן.  

מרשת מעונות נעמת נמסר: 
"נעמת לא מאפשרת שימוש בחיתולי בד מן הסיבות הבאות: 1. איננו יכולים לעמוד בהליך הנדרש בהיבט התברואתי (הרחקת החיתול מבד מהכיתה לשטח אחר במבנה על אף שהוא סגור בניילון מפאת הריח וההיגיינה). 2. הזמן הדרוש לטיפול בילד ובכל התהליך בתקינת כח האדם הקיימת. משרדי הכלכלה והבריאות מודעים להנחיותינו בנושא ואנו ממתינים לאישור האמור בכתב לאחר שהסכימו אתנו על כך כבר לפני שנה וחצי".

מרשת מעונות ויצו נמסר: "רשת המסגרות לגיל הרך של ויצו מבטיחה מסגרת חינוכית בטוחה ואיכותית בהתאם לצרכיהם המשתנים של משפחות צעירות בישראל ובנושאי בטיחות, גם בהתאם למדיניות משרד הכלכלה והבריאות. ע"פ מדיניות זו יש להשתמש בחיתולים המאפשרים שמירה על היגיינה ותנאי תברואה נאותים. שימוש בחיתולים רב פעמיים מצריך הליך הגייני ובטיחותי אשר דורש תקני כוח אדם שאינם קיימים במעונות, לפיכך, מתוך מחויבות להבטיח עמידה בתנאי בריאות ראויים, השימוש במעונות הוא בחיתולים חד פעמיים. יחד עם זאת, ילדים אשר סובלים מבעיות רפואיות בעקבות שימוש בחיתולים חד פעמיים, נמצאים להם במסגרת המעון פתרון חלופי רלוונטי".  

>> תינוקות במספרים: כמה עולה השנה הראשונה?