בפעם הבאה שאת שוב לא עומדת בפני הבורקס באמצע הלילה, קחי רגע כדי לחשוב על נל מק'אנדרו. בשבוע 20 הגברת לא מוותרת על ריצה יומית של 10 קילומטרים, נראית כמו דוגמנית הלבשה תחתונה – ובאופן מוזר למדי, לא מפסיקה לשמוע ביקורת מהסובבים.

נל מק'אנדרו - רצה בהריון (צילום: צילום מסך daily mail)
"אני מסכנת את התינוק שלי? תרגיעו כבר!". מק'אנדרו בפעולה | צילום: צילום מסך daily mail

 "אני גורמת נזק לעובר? בדיוק להיפך"

לנל היפה, בת 38, כבר יש ילד בן 6, וזהו הריונה השני. אבל משום מה, במקום לשבח אותה על המוטיבציה והלוק, היא מקבלת תגובות קשות. "כשאנשים רואים אותי רצה או מתעמלת בחוץ, הם מגיבים כאילו שתיתי או עישנתי, ומעירים לי הערות לא נעימות. חלק רק עושים פרצופים, אבל יש אנשים שממש אומרים לי בגלוי שאני מסכנת את עצמי ואת התינוק שלי", אומרת נל, שמבחינתה מספרת על הפחתה ניכרת בעומס האימונים לרגל ההריון – עד שראתה שני פסים, היא הייתה רצה 20 קילומטר מדי יום.

"אני ממש לא מרגישה שאני עושה נזק, להפך – אני יודעת מההריון הקודם שלי שאני עושה לי ולעובר רק טוב", מגינה נל על בחירתה מעוררת הקנאה לא להיכנע לשקיות החטיפים ולקופסאות השוקולדים. "אני מרגישה שהשמירה על רמה מסויימת של פעילות גופנית בהריון מביאה אותי מוכנה יותר ללידה, למרות שכולנו יודעים שללדת זה יותר קשה מלרוץ מרתון", אומרת נל. אגב, היא לא סתם מקשקשת, אלא מבססת את ההצהרה על ניסיון כפול – הן בחדר הלידה והן במרתונים, שהיא מסיימת בקצת פחות משלוש שעות.

בהריון הקודם נל הפחיתה את האימונים בהדרגה, עד שבשבוע 30 חדלה להתאמן כמעט לחלוטין. גם הפעם התכנית דומה, ולדבריה, "אני מתכננת להקשיב לגוף שלי ולפעול בהתאם. ארוץ עד שארגיש שזה כבר לא לעניין, ואחר כך אעבור לשחייה או לאימונים קלים בחדר כושר".

מעבר לקנאה הבוערת שהיא מציתה בלבה של כל הריונית, נל מקווה לעורר מודעות לאג'נדה שלה. "אני רוצה שנשים ידען שברוב המקרים זה בסדר גמור להתאמן בהריון, ולא נגרם שום נזק. יש הרבה נשים שהיו רוצות להמשיך לעסוק בפעילות גופנית, אבל מפחדות או שלא רוצות להיתקל בתגובות מרגיזות מהסביבה, ואני רוצה לשנות את זה".

"חשוב להקפיד על הדופק המקסימלי"

לדבריה של נל יש לא מעט גיבוי גם מצד הממסד הרפואי. "אימון גופני נכון בהריון, שנעשה בהתאם לכושר וליכולות של האישה, תורם גם לאישה וגם לעובר", אומר ד"ר רון גולן, מנהל "מאוחדת ספורט". "פעילות גופנית סדירה מונעת עלייה חדה מדי במשקל, שומרת על עובר בגודל תקין, מסייעת במניעת תופעות מוכרות בהריון כמו עצירות ויש לה גם אפקט נפשי חיובי על האישה".

"ישנם שלושה חששות מרכזיים, שבגללם נוצרה תדמית שלילית לעיסוק בספורט בהריון: חשש מדופק מהיר מדי של האם שמשפיע על העובר, חשש מעלייה בחום הגוף של האם שמשפיע גם על העובר ומחסור בחמצן אצל העובר בגלל תצרוכת גבוהה אצל האם. ואולם, אם מקפידים על פעילות בעצימות סבירה, תוך שימת לב לדופק המקסימלי המותר לאישה ולא מקיימים פעילות בתנאי אקלים קיצוניים, אין סיבה למנוע מאישה לבצע פעילות גופנית".

נל מקאנדרו - רצה בהריון (צילום: צילום מסך daily mail)
מק'אנדרו. "אני רוצה שנשים ידעו שזה בסדר להתאמן בהריון, ולא נגרם שום נזק" | צילום: צילום מסך daily mail

לדברי ד"ר גולן, גם אישה שלא הייתה פעילה לפני ההריון יכולה להתחיל לעסוק בספורט במהלכו, אולם לא יותר מפעמיים בשבוע, וברמת קושי נמוכה ביותר. נשים בעלות כושר טוב, שהיו פעילות גם לפני ההריון, יכולות להתאמן אפילו 30 דקות ביום, מדי יום, כל עוד הן חשות בטוב. "בכל מקרה שהאישה מרגישה ירידה בתנועות העובר במהלך הפעילות, התכווצויות בבטן, ערפול או הפרשה כלשהי מהנרתיק, היא חייבת להפסיק מיד את הפעילות ולפנות לבדיקה", מזהיר ד"ר גולן.

לדבריו, אין פעילות שאסורה על נשים בהריון בריא ותקין, אבל "צריך לנהוג בהיגיון. אישה עם נטייה לזיהומים לא מומלץ שתשחה בבריכה, ונשים עם נטייה להתקצרות צוואר הרחם, או היסטוריה של הפלות, לא מומלץ שתעסוקנה ברכיבה על אופניים או הרמת משקולות. כמובן שכל אישה עם הריון בעייתי: אנמיה, סוכרת, הריון שהושג בטיפולים קשים או בגיל מבוגר – צריכה לשקול היטב ולהיוועץ ברופא לפני שהיא מחליטה על הפעילות הגופנית שתעשה במהלכו, אבל אצל נשים בריאות בהריון תקין אין שום מניעה לעסוק בספורט – אלא להפך".

"חשוב לשים דגש על אימון שרירי רצפת האגן", מוסיפה מיכל סקאל, פיזיותרפיסטית ומדריכת התעמלות לנשים בהריון ואחרי לידה בקופת חולים מאוחדת. "שרירים אלו חשובים לתפקוד תקין של מערכת המין, השתן והצואה. במהלך ההריון והלידה פועלים עומסים הגורמים להיחלשותן של מערכות אלה, ולכן יש משמעות גדולה לתרגול חיזוק השרירים האלה לתקופת ההריון ולתקופה שלאחר הלידה. אני ממליצה מנסיוני המקצועי והאישי, לפני תחילת הפעילות להתייעץ עם הרופא המטפל, להתאים את האימונים לשינויים הגופניים המתרחשים בהריון , והכי חשוב- במהלך האימונים להקשיב לגוף שלך".

> ותכירו את ההריונית שסיימה את המרתון ורצה לחדר לידה