בדיקות בהריון

האם זה נכון שלא משנה איפה עושים בדיקת מי שפיר – באופן פרטי או בבית חולים - אותם רופאים מבצעים את הבדיקה בבוקר בבית חולים ובערב בפרטי?
"נכון", מאשר פרופ' יוגב. "מי שמבצע בדיקת מי שפיר אלו רק רופאים בכירים המתמחים באולטרסאונד. היתרון היחידי בבצוע הבדיקה באופן פרטי הוא שאת יודעת מי מבצע את הבדיקה. לעיתים התורים יותר גמישים במסגרת הפרטית אך לרוב בתי החולים זמינות גבוהה".

מי שעושה בדיקת מי שפיר יכולה לוותר על חלבון עוברי?
"ממש לא", פוסק פרופ' יוגב. "בבדיקת דם ל'חלבון עוברי' נבדקים 3 פרמטרים שונים  שהשקלול הסטטיסטי  שלהם מלמד על הסיכוי של העובר לחלות בתסמונת דאון או לסבול מהפרעות גנטיות אחריות אך מעבר לכך, לכל פרמטר הנמדד בבדיקה זו יכולת להעיד על בעיות אחרות ולכן גם אם החלטת לעשות מי שפיר- אל תדלגי על בדיקת הסקר חלבון עוברי.כמו כן רצוי לבצע את תבחין החלבון העוברי טרם ביצוע הדיקור מי שפיר".

האם בדיקת NIPT היא בדיקה ממומלצת?
"זוהי דרך ביניים שנועדה בעיקר למי שלא רוצה לעבור מי שפיר וחוששת מהסיכון להפלה העומד על 1:600-800", אומר פרופ' יוגב. "בבדיקה הזו נבדק החומר הגנטי העוברי הנמצא בדם האם. המגבלה העיקרית שחלק מן החסרים והתוספות לחומר הגנטי יאותרו אך טרק בבדיקת הצ'יפ הגנטי, שאותה ניתן לבצע רק ממי השפיר ולא מדם האם".

האם מומלץ לעבור סקירה שלישית?
"כדי לענות על השאלה צריך להסביר קודם את מהלך הבדיקות המבוצעות בהריון", מסביר פרופ' יוגב. "אפשר לחלק את הבדיקות בהריון לשני מישורים. הראשון הוא המישור האימהי - בודקים שאין מחלה אימהית המסכנת את תקינות ההיריון ולהפך שעצם ההיריון אינו מסכן את האם. המישור השני הוא המישור של התקינות האנטומית של העובר.

"לאורך ההיריון מבוצעות בישראל שתי סקירות - הראשונה נועדה לבדוק בשלב מוקדם (שבוע 13-16) את תקינות רוב המערכות שנוצרו אצל העובר וסקירת מערכות שנייה (שבוע 21-24) שנועדה לבדוק את התפתחות המערכות והשלמה לבדיקה שבוצעה בשלב מוקדם יותר בהריון.

"סקירה שלישית היא לא ממש סקירה אלא יותר מעקב אחר המערכות המתפתחות במהלך ההיריון כגון  המוח, הלב, הכליות, עצמות ארוכות (כדי לשלול גמדות), לראות שאין איברים של הבטן שנמצאים בתוך בית החזה והערכת משקל. צריך לציין שאיגוד הבריאות הישראלי אינו ממליץ למי שההיריון שלה היה תקין לעבור בדיקה כזו  כיוון שהסיכוי למצוא משהו שלא איתרו קודם בבדיקות הוא קטן".

האם עכשיו עם כניסת הצ'יפ הגנטי לכל אחת מומלץ לעשות בדיקת מי שפיר?
"אין המלצה גורפת לכולן. זה בסופו של דבר החלטה שכל אישה צריכה לקחת", מסביר פרופ' יוגב. "ראשית יש לחשוב מה יקרה אם ימצאו משהו בבדיקת הצ'יפ הגנטי. האם תבחרי  להמשיך את ההיריון או לא? צריך גם לקחת בחשבון את הסיכוי להפלה למרות שהוא כלל אינו גדול ( 1:600-800) ולכן זה תלוי ברצון האישה בעיקר האם היא מוכנה לקחת את הסיכון לאובדן ההיריון (שעומד על 0.2%) או להסתפק בסקר חלבון עוברי או בבדיקת "NIPT. בכל מקרה צריך לדעת שבדיקת הצ'יפ הגנטי היא בדיקה הכוללת בתוכה גם את המידע המתקבל בבדיקת ה-'NIPT'.

"יש להבין גם מה הסיכוי למצוא בבדיקת הציפ הגנטי ממצא משמעותי ברמה כזו שעלול להוביל להחלטה להפסקת הריון, השיעור עומד על כ  1:200-300 הריונות ובמידה וקיים ממצא חריג בסקירות מערכות לסיכון אף גבוה יותר של 1:60-100 הריונות".

האם מומלץ לשמור דם טבורי?
"העיקרון מאחורי שימור דם טבורי זה בעצם לקחת תאי גזע שמוצאים בחבל הטבור ולהעביר אותם תהליך שימור כדי להימנע ממצבים שדורשים הפקת תאי גזע בעתיד. אם הילד חלה בסרטן בגיל 4- הרי ברור שלא ישתמשו בתאי הגזע שלו ולכן שימור דם טבורי יכול לעזור במקרה הצורך רק לאחרים. זוהי בסופו של דבר החלטה כלכלית. ברור כי ישנה חשיבות לבנקי תאי גזע ציבוריים. אין עדיין הוכחה ברורה ליעילות לבנקי תאי גזע פרטיים".

האם המכשור במרפאות פרטיות טוב יותר מהמכשור בקופות חולים?
"השאלה מורכבת מאחר והיא תלויה בבית החולים מחד גיסא, וסוג המרפאה מאידך גיסא. רוב המרפאות הציבוריות בקופות החולים בהן מתבצעות בדיקת סקירות המערכות מצוידות המכשור החדיש והמתאים, כך גם רוב בתי החולים".

קוסמטיקה וטיפוח

האם מותר לעשות בוטוקס, או חומצה היאלורונית בהריון?
"בוטוקס הוא רעלן. כחלק מהתגובה לרעלן מתפתחים נוגדנים (לכן השפעתו מוגבלת) אותם נוגדנים יכולים לעבור את השליה ולפגוע בעובר ולכן שימוש בבוטוקס במהלך ההריון אסור", אומר פרופ' יוגב. "לגבי חומצה היאלורונית בהזרקה מקומית אין חשש  אך רוב הרופאים הפלסטיקאים נמנעים מכך".

האם בדיקת NIPT יכולה להחליף בדיקת מי שפיר (צילום: Shutterstock)
בדיקת מי שפיר | צילום: Shutterstock

מה לגבי החלקות או צבע בשיער?
"אין בעיה".

איזה סוגי עיסויים מותרים ואילו אסורים בהריון?
"כל סוגי העיסויים ובניהם גם רפלוקסולוגיה מותרים בהריון רצוי בקבלת העיסוי לשכב על הצד".

אוכל

האם מותר לשתות קפה בהריון?
"התשובה היא כן ומחקרים התירו עד שתי כוסות קפה ביום", אומר פרופ' יוגב. "הדבר היחיד שכדאי להימנע ממנו הוא קפה נטול קפאין שלא ברור באם התהליך אותו עבר הקפה במהלך הכנתו בטוח בהריון.

האם יש סכנה באצות ים או שמותר לאכול סושי בהריון?
"אין לצרוך כעיקרון סושי ממקור חי", אומר פרופ' יוגב. "אין מניעה מצריכה של סושי צמחוני, שהוכן בנפרד ועל מגש נפרד מסושי על בסיס דגים נאים. כמו כן אין מניעה מלאכול סושי ממקור דג כאשר הוא מטוגן".

האם מותר לשתות משקאות דיאטטיים כדוגמת קולה 'זירו'?
"בזמן ההיריון וההנקה אין צורך להפחית צריכה של ממתיקים מלאכותיים", אומר פרופ' יוגב. "הממתיקים נמצאים לרוב במוצרי מזון ומשקאות דיאט. ההמלצה שלי- שתו מים או סודה. זה טעים ובריא אך צריכה מתונה של ממתיקים מלאכותיים מותרת".

התנהלות בהיריון

מאיזה שלב אסור לישון על הגב ומה ההשלכות של זה בעצם – ומה לעשות אם מתעוררים בלילה ומגלים שישנתי על הגב?
"אם תצלמו את עצמכן בלילה תגלו שאתן מחליפות תנוחה כל שעה וחצי כך שאין לכן ממש שליטה באיזו תנוחה תשנו", אומר פרופ' יוגב. "צריך לזכור שהריון זה לא מחלה ומותר אפילו לישון על הבטן אם נוח לכן ובכל שלבי ההיריון. בכל מקרה בשעות הערות מומלץ שאם שוכבים - אז לשכב על אחד הצדדים ועדיף על צד שמאל".

מי שאובחנה עם סוכרת בהריונות קודמים – האם היא צריכה לעשות העמסת סוכר בשלב מוקדם יותר? האם צריכה לעשות ישירות את ה-100?
"מי שמוגדרת בקבוצת סיכון של השמנת יתר וסוכרת בהריון קודם, לידה בעבר של יילוד מעל 4,000 גרם או סיפור משפחתי של סוכרת - מומלץ לעשות ישירות העמסת סוכר של 100 גרם. כל השאר יכולות להתחיל עם 50 גרם בלבד".

עישון בהיריון (צילום: AtnoYdur, GettyImages IL)
ג'וינט? זה כמו סיגריה | צילום: AtnoYdur, GettyImages IL

מותר לעשן ג'וינט בהריון?
"זה לא יותר מזיק מאשר לעשן סיגריה רגילה. שניהם אינם מומלצים בהריון".

מה לגבי אלכוהול?
"הכלל שאומץ על ידי ארגוני הבריאות העולמיים וכן על ידי משרד הבריאות הוא לאסור על צריכת אלכוהול בהריון. ידוע כי בעולם המערבי אלכהול מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לפיגור שכלי שאינו גנטי ואיננו יודעים מהו הסף המותר לצריכת אלכוהול המותרת בהריון. לכן ההמלצה הרשמית הינה להימנע מהריון. במהלך ההיריון ולאחר הטרימסטר השליש כוס יין אחת לשבוע קרוב לוודאי שאינה מזיקה אך ההמלצה הרשמית הינה להימנע מצריכת אלכוהול".

טיסה בהריון – למי מומלץ לקחת קלקסן?
"קלקסן הינה תרופה הניתנת בהזרקה תת עורית ומטרתה להקטין קרישתיות יתר הנגרמת הן מנטייה גנטית מולדת והן גם מחסר תנועה במהלך טיסה. יש להתייעץ עם הרופא בהקשר לסיכון  לפני כל טיסה הקשורה גם לאורך הטיסה. אין המלצה גורפת והדבר תלוי בגורמי הסיכון. בכל מקרה במהלך הטיסה שתי הרבה מים, הימנעי משתיית אלכוהול ואחת לשעתיים יש ללכת ולמתוח את האברים".

האם באמת עוזר לתת לבן הזוג לעסות לך את הפרינאום? יש גם את אלו שקונות את "הבלון" לשימוש ביתי?
"המטרה כאן היא להכין את איזור חיץ הנקבים (פרינאום) להתרחבות ולהימנע מקרעים במהלך הלידה השימוש בעיסוי פרינאום ובתכשירים אחרים אינו מזיק אבל קשה מאוד להוכיח שזה עוזר. יכולה להיות אישה שעשתה עיסוי פרינאום או השתמשה בבלון ואכן הלידה התקדמה מצוין ולא היו לה תפרים ומנגד אישה שלא ביצעה עיסויי פרינאום וגם היא יצאה ללא תפרים. זאת שאלה של פיזיולוגיה וקשה להוכיח באמת האם העיסוי תורם או לא".

לפעמים אני מרגישה את העוברית "רוטטת", תנועות שמזכירות התקף. מה זה?
"אלו שיהוקים או תנועות ריתמיות של העובר", קובע פרופ' יוגב. "זה לא אומר שהוא במצוקה או שהוא נחנק אלא מצביע על פעילות תקינה בתוך הרחם".

בוטוקס (צילום:  RossHelen, shutterstock)
בוטוקס לא מומלץ | צילום: RossHelen, shutterstock

מהלך לידה

האם יש העדפה לזירוז אחד על פני משנהו? (בלון, פיטוצין, סטריפינג)?
"זירוז לידה או בלשון המקצועית השראת לידה מתבצעת כאשר על פי השיקול הרפואי ייטיב לאם ו/או לעובר כי תתרחש לידה. קיימות לכך שיטות מכניות (כגון בלון המוחדר לצוואר הרחם ומנופח) סטריפינג (הרחקה ידנית של קרומי מי השפיר מצוואר הרחם) שימוש תרופתי בלכסניות או כדורי פרוסטהגלנדינים (המרככים את צוואר הרחם וגורמים לצירים) ובמקרים מסוימים לתרופה הניתנת ישירות לתוך הוריד הנקראת פיטוצין שהוא ההורמון המופרש באופן טבעי במהלך הלידה וגורם לצירים. ההתאמה של כל אחת מהשיטות תלויה החלטה הרפואית על פי גורמי הרקע, מידת הפתיחה והמחיקה של צוואר הרחם".

מה עדיף במקרה ולידה מסתבכת - ואקום או ניתוח קיסרי?
"תלוי בהחלטת הצוות הרפואי בלבד ואי אפשר להעדיף פרוצדורה אחת על גבי השנייה. יש תלות במיקום ראש העובר יחסית לאגן, מידת דחיפות הפעולה הרפואית וגורמים נוספים".

למה לא מומלץ הרדמה כללית בניתוח קיסרי?
"כעיקרון הרדמה כללית שמורה רק למקרים בהם לא ניתן לבצע הרדמה איזורית. בהרדמה כללית יש צורך בהנשמה של האם במהלך הניתוח, יש ניתוק מוחלט של האם מחוויית הלידה וחומרי ההרדמה אף עוברים ליילוד. ברוב רובם של במקרים הרדמה אזורית עדיפה ובטוחה".

תוספי תזונה

אם קיבלתי תוצאה נמוכה של ברזל בדם. מאיזה ערך באמת באמת מסוכן / לא טוב לעובר?
"צריך להבין שהעובר מקבל את מה שהוא צריך ולכן הוא לוקח מהאם את שדרוש לו ובכך מדלל את מאגרי הברזל האימהיים. מחסור בברזל יכול להביא לאנמיה המתבטאת בהפרעה לתפקוד היומיומי עייפות וחוסר אנרגיה. קיימת המלצה לכל הנשים בהריון לצרוך תכשירים מכילי ברזל החל מתום הטרימסטר הראשון להריון".

האם מותר לקחת תוסף תזונה קולגן וחומצה היאלורונית בזמן הריון? מה עם תוסף פרוביוטי?
"לא הוכחה באף מחקר יעילות של תוספי תזונה המכילים קולגן או חומצה היאלורונית. בכלל, יש מעט מאוד תכשירים שהוכחו כיעילים ולכן ההמלצה היא לא ליטול אותם בהריון. לגבי תוסף פרוביוטי- אין הוכחה שאכן יש יתרון לנטילת תוספים מסוג זה בהריון".

פרופ' יוגב מדגיש שמשרד הבריאות מפרסם באופן ברור את ההמלצות התזונתיות לנשים הרות. הדבר נגיש ונמצא בקלות באתר משרד הבריאות.

פרופ' יוגב הוא מנהל בית החולים ליס ליולדות במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב)