קים קרדשיאן והרגליים הנפוחות (צילום: Splashnews)
אפילו קים קרדשיאן סבלה מהתופעה. מסקנה: זה לא פוסח גם על עשירות במיוחד | צילום: Splashnews

התחרות קשה, בעיקר מכיוון גזרת הטחורים. גם סימני המתיחה נכנסים לישורת האחרונה, והעצירויות נותנות פייט יפה – אבל אין ספק שבצקת היא אחת המתמודדות המובילות לתואר "תופעת הלוואי הכי מבאסת של ההריון". הבשורה הטובה היא שאם את היריונית חורף, ייתכן שפחות תסבלי מזה מאשר כל אותן יולדות יולי-אוגוסט. הבשורה הרעה היא אנחנו לא יכולות להתחייב על זה. איך שלא יהיה, משהו בשליש השלישי גורם גם לאיילות חטובות קרסול להפוך לפילפילון, עם רגל שעובייה (העצום) די זהה מתחילתה ועד סופה. למה זה קורה, האם אפשר למנוע ואיך מתמודדים? מדריך קצר לענייני בצקות.

עוד ב-9 חודשים

>> קלקול קיבה או היריון? בחני את עצמך
>> 10 סימנים שאת אוטוטו יולדת
>> ההפלה הפכה אותי לאמא טובה יותר

זיהוי הבצקת: על מבחן הגומה שמעת?

1. מה זה בכלל בצקת? "ההגדרה המדויקת היא הצטברות של נוזלים מחוץ לכלי הדם בין התאים", מסביר ד"ר זהר נחום, מנהל יחידת האם והעובר במרכז הרפואי "העמק" מקבוצת הכללית. "התוצאה היא נפיחות, וכדי להבדיל בינה לבין סתם שומן, מבצעים את מבחן הגומה: לוחצים עם האצבע למספר שניות, ובודקים האם נשארת גומה שלוקח לה זמן להיעלם. אם מדובר רק בשומן או בנפיחות שאינה בצקת, העור חוזר מיד למצבו טרם הלחיצה. אם זכיתן בבצקת אמיתית, טביעת האצבע תישאר ביד כמה שניות לאחר הלחיצה".

2. אילו אזורים בגוף מועדים לפורענות? האזור שסובל מהכי הרבה בצקות הן בדרך הרגליים, ובעיקר בחלקן התחתון – מהברך ומטה. ד"ר זהר מציין, כי יש נשים שמתבצקות גם בכפות הידיים, ואפילו בפנים: בדרך כלל, שם מתרכזת הבצקת באזור הלחיים והעיניים.

3.למה זה קורה בכלל? יש שלוש סיבות מרכזיות להיווצרות בצקת: הראשונה היא צבירה מוגברת של נוזלים במהלך ההריון, שנועדו לפצות על צרכיו המשתנים ועל העלייה בנפח הדם. לפעמים הגוף צובר קצת יותר מדי נוזלים, ומשהוא נכשל בפינויים, הם הופכים לבצקות.

הסיבה השנייה היא לחץ מכני של הרחם על הוורידים, והסיבה השלישית היא רפיון מסויים של כלי הדם, שנגרם כתוצאה מההורמונים בהריון, ובעיקר האסטרוגן והפרוגסטרון.

4. האם זה מסוכן? הבצקת כשלעצמה אולי לא אסתטית, אבל אינה מסוכנת. עם זאת, היא יכולה להיות חלק מהתמונה הקלינית של רעלת הריון, או לרמוז על חסימה של ורידים. "ברעלת יש נטייה לפלזמה לברוח החוצה מתוך כלי הדם, כך שחלק מתסמיניה של הרעלת – שניתנת לאבחון רק על סמך אוסף סימפטומים, ולא באמצעות בדיקה ספציפית – הן בצקות משמעותיות", מסביר ד"ר זהר.

מה עושים? תיעזרי בכוחות הגרביטציה

5. איך נמנעים? אם כבר הרית, והתבצקת: מתן מנוחה לרגליים העייפות והבצקתיות, רצוי בשילוב עזרתה של הגרביטציה והרמתן עם כמה כריות, היא בערך הדבר היחיד שתוכלי לעשות. תרופות משתנות אינן מסייעות, ובניגוד למה שנהוג היה לחשוב בעבר, גם לא תזונה נטולת מלח.

6. יש לבצקת תפקיד כלשהו בהריון? בניגוד לתופעות לוואי אחרות, שיש להן צד או לפחות גורם חיובי – כמו למשל כאבי גב, שמקורם בין היתר בהגמשת הרקמות לקראת הלידה, או הרגישות לריחות שנועדו להזהיר את הגוף מפני מזון מקולקל שעלול להזיק לעובר, לבצקת אין שום חצי כוס מלאה. צריך רק להצטייד בבגדים מטשטשים, כפכפי אצבע והרבה סבלנות.

7. יש תרופות סבתא? תמיד. החל מעצות כמו "לא לשתות בזמן הארוחות אלא ביניהן", עבור בהמלצות להימנע מקפאין (תמיד טוב) וכלה בהנחת עלי כרוב על הבצקת. עצות סבתא שדווקא נחשבות יעילות הן כאלו המטיפות לאכילת מאכלים משַתנים: פטרוזיליה, תה סרפד ופירות וירקות עשירים בוויטמין C (כמו גמבה, קיווי ופירות הדר).

8. ומה אומרת הרפואה המשלימה? לפי הרפואה הסינית, בצקת היא מצב שמבטא חוסר ב-YANG, אנרגיית התנועה, שמביא להצטברות הנוזלים. ברפלקסולוגיה הקלאסית מדברים על חיזוק "מערכות הניקוז" בגוף ככלי להקלה על הבצקות, שנתפסות כנובעות מחוסר איזון מערכתי בגוף, וישנה אפילו טכניקת עיסוי שנקראת "ניקוז לימפטי" – מסאז' נחוש שנועד "להסיע" את הנוזלים הסוררים ולשחרר את הגוף מהבצקת.

ועכשיו נעבור לסימני המתיחה: כך תתמודדי