לפני שהתגייסת, מונחים כמו "פק"ל", פקמ"צית" ו"חזל"ש" נשמעו לך כמו סוגים של נודלס. לפני שהתחתנת, לא היה לך מושג מה זה "פספרטו", "סנטרל פיס" ו"קורסט". עכשיו את עומדת בפני קבלת תואר ד"ר להריון, וזורקת לכל שיחה בנונשלאנטיות מושגים רפואיים, ערכים של בדיקות ואבחנות משוערות.

שלוש חברות בהריון (צילום: Izabela Habur, Istock)
באיזה טרימסטר אמרת שמתחילים הבריקסטונים? מונחים שרק הריוניות מבינות | צילום: Izabela Habur, Istock

קבלי עשרה מושגים שדי בטוח שלא הכרת עד לפני כמה חודשים (הריוניות צעירות מוזמנות להחכים, לשנן ולפלוט באגביות באולטרסאונד הבא).

1. בטא: הכי בטוח, לא?

בסרטים הגיבורות מסתפקות בהשתנה על מקלון פוטוגני, פלוס "או מיי גאד!" פלוס דמעת פלוס התרגשות. במציאות, לא כולן סומכות על הבדיקה הביתית, במיוחד אם חוו אכזבות בעבר, והולכות על האופציה הכואבת אך החד-משמעית: בדיקת דם.

אפשר לבדוק החל מעשרה ימים אחרי הביוץ, אבל תוצאות אופטימליות יהיו רק אחרי האיחור במחזור (בערך שבועיים אחרי הביוץ). דקירה קטנה, כמה שעות המתנה מורטות עצבים, רפרושים היסטריים באתר של קופת החולים – ויש תוצאה. הבטא (או HCG, כמו שהיא נקראת בדף המעבדה) צריכה להיות גדולה מ-10 כדי שיהיה אישור לפצוח בקולולו. המהדרות בודקות גם הכפלה – עלייה של פי 1.5-2 בערכי הבטא בתוך 48 שעות. 

2. דופק עוברי: מהן דהרות הסוסים האלה?

בפעם הראשונה שאת שומעת על זה לוקח לך שנייה לעכל: דהרת הסוסים ברקע מתבררת כדופק הקטן, החמוד והמהיר של העובר שלך.

ולא אל תיבהלי. הדופק עוברי, אותו ניתן למדוד על ידי אולטרסאונד וגינלי החל מן השבוע השישי של ההיריון, הוא מהיר יחסית לדופק שלנו. קצב לב בסיסי תקין של עובר הוא בין 120 ל- 180 פעימות בדקה. הרופא יוכל להצביע על דופק עוברי מהיר, שעשוי להיראות בעת זיהום וחום, אנמיה של האם או העובר, או על דופק איטי הנצפה במצבים כמו הפרעה באספקת החמצן לעובר ומצוקה עוברית.

3. איקס שביר: לא לאשכנזים בלבד

אם אתם אשכנזים, כנראה שצריך היה טנדר קטן כדי להוביל את המבחנות של הבדיקות הגנטיות שלכם. מיליון מחלות ותסמונות, שאיכשהו מחבבות דווקא את יוצאי אירופה. אבל גם אם אפילו לא פגשתם אשכנזי בחיים, יש לפחות שתי בדיקות שתיאלצו לעבור: סיסטיק פיברוזיס ואיקס שביר. תסמונת האיקס השביר, שמכונה גם "מרטין בל", פוגעת במערכת העצבים, בעיקר אצל עוברים בנים, וגורמת לפיגור שכלי והפרעות התנהגות קשות, לכן בודקים אותה לפני.

4. חומצה פולית: מכירה מהשנייה שהתחלת רק לחשוב על הריון

יותר משהסתרת את הסיגריות מאמא שלך בגיל ההתבגרות, את מתייחסת לכדורי החומצה הפולית כמו למינימום קראק. מחביאה בקופסה של אדוויל, לוקחת רק כשאת לבד במשרד ומנסה שלא ידעו שאתם מנסים. מה את צריכה שיפתחו לך עיניים?

את יכולה להסתיר ולהסתתר עד מחר, אבל אל תוותרי על הכדורים, ורצוי שתתחילי כמה שיותר מוקדם, או לכל הפחות שלושה חודשים, לפני שאת מתעברת. החומצה הפולית אחראית על התפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים, וומפחיתה משמעותית את הסיכון ללקות ברעלת הריון.  

5. פרינאום: מילה יפה לאת יודעת מה

חיץ הנקבים, או איך שפחות מביך לך להגיד. מעולם לא הרגשת שהשמש זורחת לך מהישבן כמו בהריון, וכנראה שבגלל זה אנשים מרשים לעצמם לדון איתך באגביות בלתי נתפסת בקודש הקודשים שלך, ואם מדובר בנשים, אפילו לספר לך על מספר התפרים שזכה לו הקודש שלהן אחרי הלידה.

לקראת סוף ההריון תקבלי טיפים מועילים על עיסוי הפרינאום, לרוב בליווי תנועות שיגרמו לך להתפלל שהאדמה תבלע אותך ואת הפרינאום שלך.

6. בריקסטונים. את עדיין חושבת שהלידה מתחילה בקול רעם, עם שצף קצף של מי שפיר? או אולי כבר קראת קצת, ולמדת שיש כאלה שקודם מרגישות צירים צפופים ואפקטיביים? חמודה. יש אופציה שלישית, מבאסת מאין כמוה: שבועות על גבי שבועות של צרצורים, כואבים אבל לא אפקטיביים.

הברקסטונים הם "צירים מדומים", התכווצויות רחם במחצית השנייה של ההיריון. בניגוד לצירים אמיתיים, הם אינם מובילים ללידה, אך עלולים לכאוב.

בשבוע 30 זה מלחיץ, בשבוע 37 מעורר תקווה, אבל כשאת בשבוע 42, על סף פקיעה, זה כבר גובל בהונאה. פשוט לא פייר.

7. אוקסיטוצין: ההורמון שעושה רק דברים טובים

ההורמון שאמור לגרום לך להתאהב בתינוק, בין היתר באמצעות הקלה על הכאבים (אל דאגה, עדיין תוכלי לעשות לו רגשי כשיגדל). ההורמון, שמופרש בעיקר בסביבה חשוכה, שקטה ואינטימית (שאינה חדר לידה), אמור להיות התחליף הטבעי לאפידורל. אם את לא הלן קלר, כנראה שקצת תתקשי לייצר אותו בתנאים של בית חולים.

8. העמסת סוכר: אישה אחת, שני לימונים ובקבוק קטן

אם יצא לך לראות את המחזה הזה, אז בטח נתקלת בהריונית לא שמחה שהולכת לבצע את אחת הבדיקות הפחות נעימות במהלך ההריון (אם לא ה). לא רק שתצטרכי להקדיש חצי יום לטובת הבדיקה הזו, היא גם תגרום לך להגיד משפטים שלא חשבת שתוכלי להגיד בהריון: כמו, זה מתוק מדי.

הבדיקה נועדה לאתר סוכרת הריונית ומתבצעת במעבדות קופות החולים בין שבוע 24-28 להריון. במהלך הבדיקה מתבקשת הנבדקת לשתות מים בהם מומסים 50 גרם גלוקוז, שבדרך כלל נמהלים גם במיץ לימון כדי להקל על השתייה. כעבור שעה נבדקת רמת הסוכר בדם. תוצאות גבוהות יובילו לביצוע בדיקת העמסת סוכר 100 גרם. כן, שוב.

9. טרימסטר: כמו סמסטר, רק של הריון

סך הכל מדובר בשליש הריון, אז אם עוד לא התעדכנת על המונח באמת שלא קרה כלום. היריון תקין נמשך תשעה חודשים מחולק לשלוש תקופות זמן הקרויות טרימסטרים (ראשון, שני ושלישי), שמשך כל אחד מהם שלושה חודשים.חלוקה אחרת מתייחסת לתקופת ההריון כשמונה חודשים ועוד נצח. בעיקר אם עבר הדיו דייט ואת עדיין כאן. 

10. שקיפות עורפית: זה אולטרא סאונד, נכון?

כן, שמתבצע בשבוע 12-14 של ההיריון. בבדיקה מודדים את עובי הנוזל שהצטבר בעורף העובר. הצטברות גדולה מדי של נוזלים עשויה להעיד על סיכון מוגבר למומים כמו תסמונת דאון, מומים מבניים כמו מומי לב והפרעות גנטיות נדירות. רק שתדעי.

ועכשיו שאת יודעת, תוכלי להסביר לכל הריונית מתחילה ונבוכה את הז'רגון. הצעירה.

רוצה לדעת עוד? היכנסי עכשיו למילון המונחים שלנו

קבלו: 20 המשפטים שתמיד יופיעו בשיחה בין שתי הריוניות