גלולה (צילום: Thinkstock)
הגלולה שמכילה בתוכה חומצה פולית. זה חשוב, חשוב מאוד | צילום: Thinkstock
נטילת חומצה פולית היא הנחיה ברורה וידועה לכל אישה שמבקשת להיכנס להריון, אך נשים רבות נוטות לזלזל בה או פשוט לא להיות מודעות למטרה הגדולה שלה. אז הנה קצת סדר וחדשות מעניינות: מומים פתוחים בעמוד השדרה של העובר הם פגמים קשים, שלפעמים עולים אפילו בחייו. החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות, מאז החלו להמליץ לנשים ליטול חומצה פולית לפני שהן מנסות להיכנס להריון, ירד משמעותית שיעורם של הפגמים הללו. אבל מה קורה כשלא מתכננים את ההריון, ולא מספיקים לסיים שלושה חודשים של נטילה רצופה לפני ההתעברות? כדי למנוע מצבים כאלו, הושקה בסוף השבוע גלולה חדשה, שמכסה את הנשים הנוטלות אותה ומספקת להן את החומצה הפולית שהן זקוקות לה – בגלולה שהן נוטלות מדי יום ממילא.

אינספור מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מוכיחים כי נטילה סדירה של חומצה פולית בשלושת החודשים שלפני ההתעברות וכן בשליש הראשון להריון מפחיתה משמעותית את הסיכון למומים פתוחים בתעלת העצבים של העובר ב-50 עד 70 אחוז, והנתונים המחקריים מגובים בעובדות בשטח: בשנת 2000 החל משרד הבריאות לקדם נטילת חומצה פולית לפני ובמהלך ההריון, ועשור לאחר מכן נראתה ירידה של 30% בשיעור מומים מולדים בתעלה העצבית. באותו עשור עלה השימוש בחומצה פולית מ-5% ל-50% בקרב נשים טרום הריון ובמהלכו.

בארה"ב הודיעו רשויות הבריאות האמריקאיות על המלצה חדשה וגורפת לנשים בגיל הפוריות ליטול חומצה פולית גם אם אינן מתכננות הריון. ההנמקה: כמחצית מההריונות אינם מתוכננים או מתוזמנים ולכן בהם, ברוב המקרים, אין בגוף האישה את המאגר הנדרש של חומצה פולית להריון בריא. בעקבות פרסום ההנחיות בארה"ב, מתעתד משרד הבריאות בישראל להפיץ הנחיות חדשות הממליצות על נטילת תוסף המזון מדי יום, למשך כל שנות הפריון - זאת בעקבות השיעור הגבוה של הריונות לא מתוכננים, הדומה לזה שבארצות הברית.

עם זאת, יש עדיין לאן להתקדם בכל הקשור למודעות של נשים בגיל הפוריות לנטילת החומצה הפולית, ובחוזר משרד הבריאות, שהופץ לפני כשנתיים וחצי, נכתב כי "כ-80% מהנשים עם עובר בעל מום בתעלה העצבית לא נטלו חומצה פולית (...) חוזר זה נועד לחדד את האחריות של כלל המטפלים הנפגשים עם נשים בגיל הפוריות, ולהנחותן לגבי נטילת חומצה פולית באופן יומי- כל אישה, בכל יום, במהלך כל גיל הפוריות. ממצאים אלה נתמכים על ידי סקר של מכון סמית מינואר השנה, ולפיו רוב הנשים שמעו על חומצה פולית ומכירות בחשיבותה, ולמרות זאת 40% מהנשים לא נטלו חומצה פולית לפני ההריון, כמומלץ.

אמנם חומצה פולית נוכחת במזונות שונים, ביניהם ירקות עליים ירוקים, ברוקולי, תרד, ופירות הדר, אולם קשה מאוד להגיע, בעזרת תזונה בלבד, לרמות הנדרשות בכדי למנוע מומים עצביים בעוברים. מכיוון שרוב הנשים מתקשות להתמיד בנטילה יומיומית של חומצה פולית, הגלולה החדשה של באייר – יאז פלוס שמה – מספקת את המנה היומית של חומצה פולית (400 מק"ג), כך שגם אם תפספסי גלולה ותיכנסי להריון לא רצוי, או תחליטי להפסיק את הגלולות ותהרי מהר מהמתוכנן, תהיי מכוסה מבחינת רמות החומצה הפולית בגוף, ותפחיתי משמעותית את הסיכון למומים בעובר שלך.

"אני נתקל מדי יום בנשים שלא תכננו את ההריון, או תכננו אבל הרו הרבה יותר מהר ממה שחשבו", אומר ד"ר אריה ישעיה, מזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית. "ההמלצות לנטילת חומצה פולית מתייחסות לנשים לכל אורך גיל הפוריות, כלומר כל עוד יש סיכוי שיהרו, אבל בפועל אנחנו רואים שממש לא כולן מיישמות את ההמלצה. אישה שנוטלת גלולה למניעת הריון מחוייבת לנטילה יומית, ולכן השילוב של חומצה פולית בגלולה יעלה משמעותית את שיעור הנשים שנוטלות חומצה פולית באופן סדיר, ויפחית משמעותית את הסיכון למומים בעוברים שלהן. חשוב לציין שגם אם אישה נכנסת להריון במהלך נטילת גלולות, וממשיכה ליטול אותן עד סוף החפיסה בטרם תגלה שהיא הרה, לא נגרם נזק ממשי לעובר מההורמונים שבגלולות, ואין אינדיקציה לבצע הפלה – כך שהחשיבות של נטילת חומצה פולית חשובה עוד יותר במקרים שבהם ההריון מגיע תוך כדי שימוש בגלולות, וכמובן חוסך את הצורך בהמתנה בין הפסקת הגלולות לניסיונות להרות (אם האישה ממשיכה בנטילת חומצה פולית רגילה כשהיא מפסיקה את הגלולות המועשרות)".

 

>> שיט שאנשים אומרים להריוניות