האירוע המשמעותי ואולי המכונן ביותר בחייה של אישה הוא הלידה. החוויה הזו יכולה לחבר אישה לגוף שלה, להעצים ולרומם אותה, אבל היא יכולה גם לסדוק את נפשה, להחליש אותה ולהביא אותה למצבים רגשיים קשים מנשוא, שילוו אותה זמן רב. לפעמים קל ליולדת לזהות את החוויה הטראומטית שעברה וייתכן שיש לה כלים להתגבר עליה, בפעמים אחרות, לנשים קשה לזהות שהחוויה שעברו הייתה טראומטית. איך תוכלי לזהות שעברת חווית לידה קשה וכיצד תתגברי עליה? 

הייתי מאוכזבת מהגוף שלי

לפני כשש שנים כשליאת חן (41) עמדה ללדת, היא התכוננה ללדת בבית החולים לידה רגילה וטבעית, כמו בלידה הראשונה שלה. כשהגיעה לבית החולים, התמונה שציפתה לה הייתה מאוד שונה. "בזמן הצירים, היו האטות בדופק של העובר. הרופאים מיד נכנסו וכל הצוות הלחיץ אותי מאוד. הם עשו ניטור עוברי, ופקעו את המים. כשראו שהמים מקוניאליים, נכנסו והחתימו אותי מהר על טפסים של הסכמה לניתוח קיסרי, היינו בהיסטריה ובלחץ", מספרת ליאת. "הובילו אותי לחדר ניתוח ולא הרשו לבעלי להיכנס. רק אחרי שהכול הסתיים, נשארתי עם תחושות קשות. הייתי מאוכזבת מהגוף שלי, הרגשתי שהוא בגד בי, ולא הבנתי איך לא הצלחתי ללדת. את התינוק שלי לא נתנו לי לראות 24 שעות. לא הסכימו להביא אותו אליי אלא רק לאחר שארד מהמיטה. לא היה איתי אף אחד. כשהייתי עם התינוק היה לי קשה לטפל בו, ולא הרגשתי חיבור. חשבתי שאני סובלת מדיכאון שלאחר לידה והתחושות האלו ליוו אותי גם בחופשת לידה. אף אחד לא הכין אותי לקושי הפיזי והנפשי שמופיע לאחר ניתוח קיסרי".

גם עבור רותי, הקלפים נטרפו בלידה. אחרי היריון תקין לחלוטין, היא עברה קורס הכנה ללידה טבעית ותכננה ללדת ללא אפידורל. בשבוע 42 הגיעה לבית החולים לאחר 36 שעות של צירים לא סדירים. כשחיברו אותה למוניטור ובדקו אותה, נראה היה שהיא בפתיחה 3 ויש ירידות בדופק העובר. "הצוות נלחץ, ופקע את המים אבל בגלל הפקיעה הדופק עוד יותר ירד, ואז הם החזירו מים. בכל הזמן הזה הייתי בלי אפידורל. אחרי שעה וחצי, הרופאים אמרו שאין מה לעשות ושאלך לקיסרי. החוויה הזו של הלידה הולכת איתך המון זמן, היא המשמעותית ביותר בחיי אישה", מספרת רותי. 

כמו בסרט שבו הכול קורה הרבה יותר מהר ממה שהגיבורה והצופה יחד יכולה לעכל ולהכיל, רותי הוכנסה לחדר הניתוח, הופשטה וביקשה מהמרדימה להיות ערה כשהתינוק יוצא, ואז הגיע המשפט שילווה אותה שנים רבות: "המרדימה אמרה לי: 'בעיה שלך, היית צריכה לבקש אפידורל'. צוות רפואי יכול להיות חסר אכפתיות ולראות את היולדת כאובייקט ולא כאישה שהגיעה לשם כדי לחוות את החוויה הטובה בחייה. הם הפכו את הכול לקר ומנוכר".

לידה טראומטית יכולה להוביל לדיכאון אחרי לידה

כאבי לידה (צילום: Shutterstock)
הצטערתי שלא הרגשתי את הלידה ולא הייתי נוכחת כי הייתי בהרדמה מלאה | צילום: Shutterstock

"ידוע שבין 10-15אחוז מהנשים סובלות מדיכאון לאחר לידה, אלא שלא מעט נשים כלל לא מאבחנות שהן סובלות מדיכאון", אומרת אביטל גרינפלד מרדכי, מדריכת הכנה ללידה שפיתחה שיטת אימון אישי נפשי ללידה בשיטת קיי - ריפוי טראומת לידה. "כך או כך, לא מעט נשים סובלות מטראומה לאחר הלידה כתוצאה מחוויית הלידה- בין אם בגלל החוויה שלהן בבית החולים ובין אם כתוצאה מהלידה. חוויית לידה נשארת לכל החיים. במקרים כאלו מה שנשאר זו גם צלקת נפשית, שמשפיעה על המשך יחסיה עם עצמה ועם קרוביה. לרוב בלידות טראומטיות גם בן הזוג עובר חוויה קשה של תסכול, חוסר אונים ופחד. לידה קשה היא אחד מהגורמים שעשויים לעודד דיכאון אחרי לידה. תיקון חווית הלידה והטראומות מהלידה היא תהליך ריפוי חשוב, לא רק ליכולת לחזור לתפקד אלא אף כהכנה ללידה הבאה".

לדברי אביטל, חשוב שנשים שעברו טראומה ידברו על החוויה בפלטפורמה שתכיל אותם. "כדאי שאפילו יעלו את הכול על הדף ויזרקו אותו לאחר מכן. אפשר להתלונן בפני בית החולים על האירוע שחוותה, כי אם מדובר לדוגמא במיילדת שהתנהגה בצורה לא תקינה, והיא תקבל מכתב תלונה נוסף, יכול להיות שמצילים נשים אחרות מפניה. יש שיטות לטיפול בחוויית לידה טראומטית, ביניהן גם שיטת קיי, ובמיוחד קריטי לטפל אם האישה מתכננת הריון נוסף".

כמרתוניסטית, רותי ציפתה שהגוף שלה יעמוד בחוויית הלידה, וחשה אכזבה. "לתפיסתי, חווית הלידה יכולה להעצים נשים, והצטערתי שלא הרגשתי את הלידה ולא הייתי נוכחת כי הייתי בהרדמה מלאה. אחרי הלידה חיכיתי להריון הבא כדי לתקן את מה שחוויתי ולהרגיש את הלידה. כעבור שנה וחצי נכנסתי שוב להריון, ומתחילתו חיפשתי שיטות שיכולות לעזור לי ללדת באופן טבעי. בלידה הראשונה הייתה לי דולה והרגשתי שהפעם אני צריכה לקחת את האחריות עליי ולא לתת אותה למישהו אחר. ניסיתי שיטות כמו עוצמת הרכות, והרגשתי שזה לא מדבר אליי ולא יעזור לי. שמעתי על שיטת קיי, שעוזרת לנשים ללדת רגיל אחרי קיסרי. עברתי טיפול רגשי שעזר לי לשחרר דברים שהיו כלואים בתת המודע שלי, ותרגלתי איך להרפות".

ביום הלידה רותי תרגלה נשימות ומשפטים מרגיעים, שנתנו לה ביטחון. כשהרגישה שהגיעה העת, הלכה לבית חולים אחר. "הצוות הפעם היה סקפטי ולא נחמד, הם לא נטעו בי ביטחון שאעבור את הלידה באופן טבעי אבל הייתה לי אמונה בעצמי שזה אפשרי ושאני מסוגלת. תוך שעה וחצי ילדתי כפי שרציתי, וזה היה רגע מדהים עם הרבה דמעות של אושר. שמחתי שיכולתי להיות נוכחת בלידה ללא אפידורל, וההתאוששות אחרי הלידה הייתה הרבה יותר מהירה. זו זכותה של כל אישה לעבור חוויה כזו".

כאבי לידה (צילום: Shutterstock)
החוויה הזו של הלידה הולכת איתך המון זמן, היא המשמעותית ביותר בחיי אישה | צילום: Shutterstock

 

8 סימנים לחוויית לידה טראומטית 

1. אם חווית הלידה של היולדת הייתה מאוד שונה ממה שהיא דמיינה אותה או מה שהיא ציפתה לה, לדוגמא היא קיוותה ללדת באופן טבעי ובסוף ילדה בניתוח קיסרי או בואקום.

2. כאשר חווית הלידה מלווה בכאבים שהם מעבר ליכולת ההכלה של היולדת וגורם לה  להרגיש פחד גדול מאוד.

3. אם קיימת תחושה של חוסר אונים וחוסר שליטה בתהליך הלידה שבא לידי ביטוי לדוגמא בקושי בשלב הלחיצות או בשלב הצירים. 

4. אם התקבלה ביקורת נוקבת מצד המיילדת שמרפה את ידיה של היולדת ומחלישה אותה, כי היא ממילא כבר נמצאת במצב רגיש ופגיע.

5. כשהצוות הרפואי לא רגיש לצרכיה הרגשיים של היולדת, מפריע ללא הרף בתהליך הלידה לצורך בדיקות, ועושה פעולות ללא אישור היולדת וללא יידוע שלה כמו סטריפינג, או כאשר מתייחסים אליה כמו לחולה ולא מסבירים לה.

6. כשיש שרשרת התערבויות בתהליך הלידה: אישה רוצה לידה טבעית ומקבלת אפידורל שהוביל לזירוז והוביל לואקום או לניתוח קיסרי.

7. לאחר הלידה כשיש סיבוכים וצורך להכניס לניתוח. ההתאוששות מונעת מהאישה להיות עם התינוק במשך יממה ארוכה, וזו חוויה קשה.

8. כשהפרטנר שמלווה בחדר הלידה מנותק או חסר אונים, או לא העניק ליולדת את מה שהיא צריכה או ציפתה ממנו. "ציפיתי שיגן עליי וידבר עם המיילדת או הצוות אבל הוא היה פסיבי, אכזב אותי ולא היה שם בשבילי". או כשיש אימא או קרובה אחרת בלידה ולא מתאים שהיא תהיה שם, היא לחוצה והיולדת צריכה לדאוג לה במקום שתהיה פנויה לעצמה.

הכנה נכונה ללידה על פי אביטל גרינפלד:

1. חשוב להרבות בשתיה (התייבשות מעודדת צירים מוקדמים).

2. מומלץ למצוא זמן לפעילות בריאה או מרגיעה, לנוח. זו לא חייבת להיות שנת צהריים, אלא להיות במודעות לשלוש נשימות עמוקות ולהרפיה לפני השינה.

3. חשוב להגביר את תשומת הלב לשינויים הרבים שחלים בהריון. למשל אישה שממשיכה לעבוד במלוא המרץ כשבינתיים החלו צירים מוקדמים - אם לא תשים לב לצורך של הגוף להוריד הילוך היא עלולה למצוא את עצמה בלידה מוקדמת.

4. כדאי מאוד ללמוד אודות הלידה כדי להיות יותר בוודאות ולחוש בטחון.

5. השתדלו לקבל הכנה מתאימה ולאו דווקא לשאוב את כל המידע מהאינטרנט. הוא אמנם מקור למידע רב, אך הכנה נכונה בוחנת את הצורך האישי של כל אישה ובנויה גם מתרגולים המועילים ללידה.

6. הימנעו מסיפורי לידה מפחידים וחפשו ברשת סרטוני לידה עם השראה.

 

>> העזרה שכל יולדת צריכה בלידה - והיא בחינם!