תינוק מתקלח בכיור (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מרגש ומפחיד גם יחד | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כשיש לכם תינוק חדש, נראה לכם שכל יום קורה משהו בפעם הראשונה. הנסיעה הראשונה הביתה, האפצ'י הראשון, החיתול הראשון שאתם מחליפים כהורים – הכל ראשוני, טרי, מרגש ברמות שלא הכרתם. אבל עם כל הרִגשה הזו, צריך גם לתפקד. האמבטיה הראשונה היא דוגמה מצוינת לעירוב בין הפרקטיקה – הצורך לנקות את התינוק – לרגש המפעפע. ואם זה לא מספיק, הרי שחובת התיעוד – כי הרי אין תינוק בעולם המערבי שהאמבטיה הראשונה שלו לא תועדה בשני סמארטפונים ומצלמה דיגיטלית אחת לפחות – מוסיפה עוד ממד של לחץ. תוסיפו לזה התלבטויות בקשר לחום המים, תינוק אחד שלא תמיד מרוצה מההחלטה המשפחתית לטבול אותו במי סבון ואת חוסר הניסיון שלכם – ותקבלו קלחת של לחץ וחששות. כדי לעזור לכם לצלוח את האמבטיה הראשונה בשלום, הנה כל מה שאתם צריכים להכין, לדעת ולעשות.

בחרו מקום. אף שהכי נוח למקם את האמבטיה של התינוק בחדר האמבטיה (בעיקר מטעמי סחיבה וניקוז – לא הכי נוח לנייד את האמבטיה המלאה מהברז לחדר לפני הרחצה ובחזרה כדי לרוקן אותה) , לא בכל בית התנאים מאפשרים את התענוג. לכן, מה שצריך להנחות אתכם הוא החדר שהכי קל לחמם – כלומר, לא במרפסת סגורה ולא בחלל עצום, ושיש בו מספיק מקום להכיל את האמבטיה ואתכם בנוחות.

הכינו את הסבון והשמפו מראש. טפשי ככל שזה נשמע, כדי להפחית מוקדי לחץ ברגע האמת כדאי לערוך ניסוי כלים קטן. בדקו שאתם מצליחים להוציא סבון ו/או שמפו בקלות מהמשאבה, שהבקבוקים נמצאים בהישג יד ושאין סכנה שייפלו על התינוק בזמן האמבטיה.

וגם מגבת ובגדים. אתם ממש לא חייבים להשקיע במגבת תינוקות מיוחדת עם קפוצ'ון, או בכזו שנתלית על הצוואר של ההורה בעזרת סקוצ'ים, אם כי בהחלט מדובר בשדרוג מסויים לקלות התפעול. אבל כל מגבת שתבחרו צריכה להיות רכה, נקייה ולא פחות חשוב – מונחת ממש לידכם, או אפילו על הכתף שלכם, לשליפה מהירה של התינוק. גם הבגדים צריכים לחכות, פרוסים לפי סדר ההלבשה כשכל התיקתקים והסקוצ'ים פתוחים. אין תסכול גדול יותר מלנסות לפתוח כפתור סורר בבגד הגוף שאתם רוצים להלביש לתינוק, ביד אחת (כי היד השנייה מונעת ממנו להשליך את עצמו מהשידה במחאה על הפיאסקו) וכאשר הסאונד שלו צורח ומתמרמר משמש פסקול.

חיתול טטרה. השימוש העיקרי של חיתול הטטרה הוא להישמר מפליטות, אבל הנה טיפ נפלא להורה הטרי: לאחר שהפשטתם את התינוק, עטפו אותו בחיתול הרך והכניסו אותו למים בעדינות. רק אז תקלפו בעדינות את החיתול. הכניסה לאמבטיה עם שכבה דקה של בד מקלה על הסיפתח.

בדקו את המים. ואז בדקו שוב. הטמפרטורה של המים צריכה להיות סביב 36 מעלות, כמו חום נורמלי של גוף. אם זה מרגיש לכם קריר מדי, פשוט דאגו שהחדר שבו האמבטיה מתבצעת יהיה מחומם היטב – זה בוודאי עדיף מלשלוק את התינוק במים חמים מדי.

תינוקת שולטת - אמבטיה (צילום: אמיל נייסטרום, מתוך אתר מאתר emilmedia.se, צילום מסך)
בקרוב זה ייראה ככה | צילום: אמיל נייסטרום, מתוך אתר מאתר emilmedia.se, צילום מסך
אל תשתגעו עם החפיפה. אמנם לא כדאי לוותר עליה כליל – בעיקר בגלל ענייני קשקשת וקליפות שהתינוקות נוטים לצבור על הראש- אבל ממש אין צורך בעיסוי קרקפת מקיף וחפיפה נמרצת בסגנון המספרה השכונתית. ליטוף מים, ליטוף סבון, ליטוף מים – וסיימנו.

והכי חשוב: ממש לא צריך כל יום. כמובן שהטיפים שקיבלתם כאן מועילים, גאוניים ונפלאים, אבל מכיוון שעדיין מדובר באופרציה לא פשוטה – לפחות בשבועות הראשונים – ודאי תשמחו לשמוע שאף אחד – כולל אחיות טיפת חלב ורופאי עור – לא טוען שמקלחת יומית לתינוק היא חובה קדושה. את אזור החיתול רצוי לשטוף במים זורמים בכל החתלה, וכמובן להעביר צמר גפן לח בקפלים בירכיים ובצוואר, אבל אמבטיה לשמה בהחלט אפשר לעשות יום כן ויום לא, ואם אתם זורמים במיוחד – אפילו בתדירות נמוכה יותר.

>> תופעה: הריוניות מנענעות א-לה ביונסה
>> מצא שיטה: כך מרדימים תינוק בדקה וחצי
לכל המדריכים להורים הטריים

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים