תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
אלרגיה או רגישות ללקטוז? חשוב להבחין בין השניים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים
זה כבר כמה ימים שהתינוק שלכם צווח מכאבים, מתכווץ, פורח ומשלשל, ודבר לא עוזר? ייתכן והוא מפתח אלרגיה לחלב פרה או לחילופין רגישות או אי סבילות ללקטוז. לפני שנמצא את הפתרון לבעיה, חשוב להבחין בהבדל בין השניים. 

אלרגיה לחלב היא תגובה מוגברת של מערכת החיסון לחלבון ספציפי של החלב. כאשר אותו חלבון מתעכל בגוף, הוא מעורר תגובה אלרגית שיכולה להופיע כמגוון רחב של סימפטומים כגון פריחה, גירוד, נפיחות ועד תופעות מסכנות חיים כגון קשיי נשימה צפצופים ואף אובדן הכרה. שלא כמו אלרגיה למזון, אי סבילות אינה כוללת תגובה של מערכת החיסון. אנשים בעלי אי סבילות ללקטוז למעשה מתקשים לעכל מוצרים המכילים לקטוז (סוכר חלב הפרה) ועלולים לחוות סימפטומים כגון בחילה, התכווצויות, גזים, נפיחות ושלשול. אי סבילות ללקטוז עלולה לגרום לתחושת אי נוחות, אך אינה תופעה מסכנת חיים.

בקרב ילדים, במרבית המקרים - האלרגיה תופיע לפני גיל שנה ותחלוף במהלך שנות הילדות. בדיקות דם שמודדות רמות של נוגדנים יכולות לסייע לנבא האם האלרגיה תחלוף או שככל הנראה תישאר. הרגישות לחלב הפרה שונה מאדם לאדם, ישנם שיחוו תגובה חמורה לאחר עיכול כמות קטנה בלבד של חלבון ואצל אחרים יופיעו תגובות קלות מכמות בינונית של חלב.

מה קורה במהלך תגובה אלרגית לחלב פרה? מערכת החיסון מזהה חלבון מסוים בחלב פרה כ"חלבון פוגע", מטרתה של התגובה החיסונית היא לנטרל את "החלבון הפוגע" והיא זו שאחראית לסימפטומים שהתינוק או הילד חווים, כאשר זמן התגובה משתנה לתינוק לתינוק.

מה גורם לאלרגיה למזון?
מדוע מערכת החיסון של ילדים מסויימים תילחם בחלבונים של מזון כלשהו ואחרים לא? העניין לא לגמרי ברור. תינוקות וילדים הינם רגישים הרבה יותר מאחר ומערכת החיסון שלהם עדיין אינה בשלה לחלוטין. ילדים למשפחה עם היסטוריה נרחבת של אלרגיה הם בעלי סיכון מוגבר לפתח אלרגיה, לעומת ילדים שבמשפחתן לא אובחנו אלרגיות למזון. אולם, גם תינוקות וילדים ללא היסטוריה משפחתית כלל יכולים לסבול מאלרגיות.

עוד ב-9 חודשים:

>> על הפנים: מה עושים עם החצ'קונים על פניו של התינוק?
>> 75 אחוז מהאמהות משמינות אחרי הלידה
>> "עישנתי כל ההיריון ואפילו בלידה יצאתי להפסקת סיגריה"

איך תאבחנו אלרגיה?

תגובות אלרגיות יכולות כאמור להופיע במהירות (לדוגמה בעיות נשימה והקאות) או לחילופין להופיע מאוחר או רק בעקבות עיכול כמות גדולה של המזון (למשל בקבוק שלם של חלב).
מה שמקשה על האבחון זו העובדה שהסימפטומים לא תמיד מופיעים באופן מיידי. לפעמים מערכת החיסון תגיב רק לאחר מספר שעות או ימים. במקרים אחרים מערכת החיסון יכולה להגיב למזון בתוך דקות מרגע שהילד אכל או שתה ואז ישנן בדיקות אמינות באמצעותן יוכל הרופא לאשר את האבחנה.

תינוק יונק מסתכל הצידה (צילום: Boris Kaulin, Istock)
גם תינוקות יונקים יכולים לפתח אלרגיה | צילום: Boris Kaulin, Istock
באמצעות האבחנה הנכונה, ניתן יהיה להוריד את מוצרי החלב מהתזונה ובכך למנוע את התגובה האלרגית, תוך שמבטיחים כי הילד מקבל תזונה מלאה ומאוזנת.

כיצד אלרגיה לחלב פרה מופיעה אצל ילדים?

הסימפטומים הנגרמים כתוצאה מאלרגיה לחלב פרה, יכולים להופיע במספר מערכות של הגוף: 
עור – פריחה ואקזמה
עיכול – הקאות, שלשולים וקוליק
נשימה – קשיי נשימה (צפצופים)
בכי מופרז

סוגים של תגובה אלרגית

תגובה מיידית
הסימפטומים יכללו פריחה בעור או נפיחות. 
מה קורה בגוף? נוגדנים מסוג IgE מיוצרים ע"י הגוף. אלה מגיבים לחומר ה"זר" ע"י שחרור היסטמין לתוך הגוף, מה שגורם לתגובה האלרגית.
על מנת לאבחן, ניתן לזהות נוגדני IgE בדם ולבצע תבחין על גבי העור על מנת לזהות את סימני האלרגיה.

אקנה של תינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פריחה ואקזמה הם סימנים של אלרגיה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
תגובה מאוחרת
הסימפטומים יכולים להופיע במערכת העיכול – הקאות, שלשולים ודם סמוי או גלוי בצואה ובסופו של דבר עליה לא מספקת במשקל.
מה קורה בגוף? במקרה זה לא נוצרים בגוף נוגדנים מסוג IgE אול םמעורבים תאים במערכת החיסון. המנגנון של תגובה מסוג זה פחות מובן וכך גם האבחון.
בחלק מהילדים יופיעו סימפטומים משתי הקבוצות.

האם אלרגיה יכולה להופיע בתינוקות יונקים?

לעתים נדירות, תינוקות אשר ניזונים אך ורק מחלב אם יכולים להגיב לחלבוני חלב פרה. חלבונים אלה יכולים לעבור דרך חלב האם במידה והאם צורכת מוצרי חלב. במצב כזה, ימליץ הרופא לאמא להמשיך בהנקה על מנת שהתינוק יהנה מיתרונותיה, תוך שהיא נמנעת ממוצרי חלב בתזונתה. במקרים אלה דיאטנית תוכל לייעץ לאם מהו התפריט שיענה על כל צרכיה התזונתיים. לגבי תינוקות שניזונים מתמ"ל - רופא הילדים יכול להמליץ לתינוקות אלרגים לחלב על אחת משתי אפשרויות, בהתאם לסוג האלרגיה שאבחן: תרכובת מזון ללא חלב, על בסיס חלבון סויה במידה והתינוק אינו אלרגי גם לסויה, או תרכובת מזון על בסיס חלבון שעבר פירוק ליחידות קטנות יותר ובכך לא מעורר תגובה אלרגית של מערכת החיסון. תמ"לים אלה מכילים את כל רכיבי התזונה להם זקוק התינוק. 

* רונית דוייב היא מנהלת מדעית אבוט, יצרנית סימילאק אלימנטום