התינוק כבר לא ממש תינוק - וכבר התחלת להאכיל אותו מזונות בכפית ולא רק בבקבוק? לקראת גיל 8-10 חודשים תינוק מסוגל להתחיל לאכול אכילה עצמאית ובשלב הראשון יהיה לו קל ונוח יותר להתנסות בידיים. בדרך זו הוא מפתח יכולות מוטוריות חשובות כמו 'אחיזת צבת' (בין האגודל לאצבע), וסביב גיל שנה וחצי אפשר להתחיל להציע לילד לאכול בכפית. אבל איך עושים את זה?

בקצב שלו

קודם כל, זכרו שאין דד ליין. אם הילד שלכם בן שנה וחצי ולא מגלה שום עניין לאכול לבד בכפית, הניחו לו. כדאי להציע לו מדי כמה ימים כפית לאכילה עצמאית, או להניח אותה באופן קבוע ליד הצלחת שלו. מתישהו הוא יגלה עניין. ילד בן שלוש כבר צריך לדעת לאכול במזלג ובכפית באופן עצמאי לחלוטין.

"לפני שמתחילים חשוב לוודא שהתינוק מוכן" אומרת רננה מזרחי, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית במטרנה. "ע"פ הנחיות משרד הבריאות הזמן המתאים להוספת מזונות מוצקים (אותם יש להאכיל בכפית) הוא סביב גיל חצי שנה ובהתאם לסימני המוכנות שהתינוק מראה. סימני המוכנות כוללים: החזקה יציבה של הראש, התעניינות של התינוק במזון שאנחנו ההורים אוכלים, תיאום יד-עין- פה המאפשר לתינוק להושיט באופן מודע את ידיו אל חפצים ולאחוז בהם ולעיתים גם התעורריות מרעב מאחר וההנקה או תחליף החלב כבר אינם מספקים אותו כמזון בלעדי".

לכלוך? אז מה

נכון, אכילה עצמאית של הקטנצ'יק בידיים ואחר כך בכפית בהכרח מלכלכת אותו ואת סביבתו, אבל זוהי הדרך שלו ללמוד (יותר מהר מכפי שאתם מדמיינים) לאכול אכילה עצמאית - וזהו שלב חשוב בהתפתחות שלו. תנו לפעוט לחוש, לגעת, להפיל ואפילו להשליך. חשוב שתבינו שהוא לא עושה זאת בכוונה או מתוך רצון להרגיז אתכם, ולכן הכי נכון זה פשוט להתעלם מכך ולא להגיב, לא לטוב ולא לרע; נסו להימנע מלנקות אותו וסביבו תוך כדי הארוחה, היו בטוחים שעם הזמן הוא ילמד לשלוט היטב במיומנויות האכילה וילכלך פחות ופחות. למי שזה ממש קשה לו, שינסה תחילה לאפשר את ההתנסות באכילה עצמאית בארוחת הערב - ולהשאיר את המקלחת לאחריה.

דוגמא אישית

התינוק שלכם לומד איך לאכול קודם כל - מכם. לכן מומלץ מאד שתקיימו ארוחות משפחתיות לארוחות סביב השולחן, כך תהיה לפעוט הזדמנות להסתכל עליכם אוכלים ולחקות אתכם. הוא יתבונן בכם כאשר אתם אוחזים במזלג ומביאים אותו אל הפה, וזה שיעור חשוב עבורו מאין כמותו.

תינוק אוכל (צילום: Shutterstock)
תנו לפעוט לחוש, לגעת, להפיל ואפילו להשליך | צילום: Shutterstock

התחילו בקטן

אין צורך למלא לילד את הצלחת בכמויות של אוכל – שהרי נפח קיבתו קטן כגודל אגרופו. הניחו בצלחתו כמויות קטנות בלבד, עודדו אותו לנסות לאכול בעצמו ורק אם יסיים הכול וירצה להמשיך לאכול - הוסיפו עוד. זכרו שתפקידכם כהורים להגיש מבחר מזונות, לקבוע את מקום הארוחה במטבח או בפינת האוכל (ולא תוך כדי משחק או צפייה בטלוויזיה) אבל אל תשכחו שרק התינוק קובע מה לאכול וכמה הוא יאכל מתוך מה ששמתם לו בצלחת.

*לתפריטים מותאמים לשלב ההתפתחותי של תינוקך היכנסי ל"טפריט" באתר מטרנה 

>> לעוד כתבות במדור