כשהסערה בחוץ חוגגת, הרוחות משתוללות, והטמפרטורות יורדות, אתם מוצאים את עצמכם מתלבטים שוב ושוב בסוגייה: האם אחרי כל השכבות, השמיכות והחימום, עדיין קר לו?

תינוק עם כובע ומעיל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תגידי, נראה לך שהוא צריך עוד שכבה או שזה יספיק? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בעוד שאנחנו יכולים להכין לעצמנו בקבוק מים חמים, לשתות מרק שיחמם את הגוף ואת הנשמה וללבוש עוד שכבה אם אנחנו מרגישים שעדיין קר לנו - לתינוקות קצת יותר קשה בתקופה הזו. אז איך עוברים חורף חמים ובטוח? קבלו מדריך קצר.

חוששים שקר לו? בדקו את כפות הידיים והרגליים

1. לכו על שכבות. "יותר משחשוב להכיר את כללי האצבע של 'תינוק צריך ללבוש שכבה אחת יותר מההורים' או "עד גיל חודש צריך להלביש שתי שכבות', חשוב להתאים את הלבוש לסיטואציה", אומר ד"ר שלמה אמזל, מנהל מרכז בריאות הילד נטקה (ת"א) של שירותי בריאות כללית.

"גם אחרי שהחלטתם כמה שכבות צריך, בדקו מדי פעם את כפות הידיים והרגליים של התינוק, כדי לוודא שלא חם לו או קר מדי. חשוב לא להעמיס יותר מדי שכבות, שמגבילות את יכולת התזוזה של התינוק, ולבחור בגדים לא צמודים מדי: חשוב שיהיה קצת אוויר בין העור לבגד, זה מסייע בשמירה על הטמפרטורה".  

2. אל תשכחו כובע. מתברר שסבתא צדקה: החום באמת "בורח מהראש". "ככל שהתינוק קטן יותר, הראש שלו גדול יותר ביחס לגוף", מסביר ד"ר אמזל.  "בחודש, או ליתר דיוק 28 הימים הראשונים אחרי הלידה, הגוף של התינוק מתקשה עדיין בוויסות הטמפרטורה, ואנחנו צריכים לעזור לו בעזרת לבוש מתאים, ובכלל זה כובע".

מומלץ לוודא שהכובע לא לוחץ, לגזור ממנו תוויות פנימיות מגרדות או חוטים סוררים ולא לשכוח להוריד אותו מדי פעם, כשנמצאים בחדר חמים וסגור. גם תינוקות גדולים יותר זקוקים לכובע בחוץ – "וגם אם הם מסרבים, או תולשים אותו פעם אחר פעם, חשוב להתעקש, כי זה בסופו של דבר לטובתם", מנחה ד"ר אמזל.

3. חממו נכון. ואם בחדרים חמימים עסקינן, לד"ר אמזל יש שתי המלצות חשובות: "החום בבית שיש בו תינוק צריך להיות 23-24 מעלות – לא רק בחדר של התינוק, אלא בכל חדר שהוא נמצא בו, כולל הסלון, המטבח או החדר של הוריו. ואם מחממים בעזרת מזגן, חשוב לדאוג גם למקור לחות. שאיפה של אוויר יבש, כמו זה שמייצר המזגן, מגרה את דרכי הנשימה, במיוחד אצל תינוקות. אפשר לשים מכשיר אדים בפינת החדר, אבל אם יש בעלי חיים או ילדים גדולים יותר, לנקוט משנה זהירות". 

אל תוותרו על המקלחת גם כשקר

4. הקפידו על אוורור. לא פחות חשוב מחימום הוא האוורור. "חובה להשאיר חלון פתוח מעט בבית, כדי שתהיה תחלופת אוויר", אומר ד"ר אמזל. "זו אגב הסיבה שמומלץ לא לשהות עם תינוקות קטנים בקניונים סגורים או לנסוע איתם בתחבורה ציבורית – הדחיסות הזו של האוויר פשוט לא טובה להם".

5. אל תזלזלו בתזונה.  - חורף לא מוגדר חורף אמיתי בלי לפחות ילד אחד בבית שמשאיר שלוליות של נזלת והרבה מאוד ימי מחלה. לכן, במידה והתינוק יונק, מומלץ להמשיך בהנקה עד כמה שאפשר שכן חלב אם ידוע כמסייע להגנה החיסונית תודות לנוגדנים ולפרוביוטיקה המועברים דרכו לתינוק. פרוביוטיקה היא למעשה שם כולל למגוון גדול של חיידקים ידידותיים בעלי השפעה טובה על מערכת החיסון ומחקרים רבים מראים שביכולתם לתרום לחיזוק ההגנה הטבעית של תינוקות ואף עשויים להפחית שיעורי תחלואה, לסייע במצבי חולי כגון מחלות זיהומיות בדרכי העיכול (מי אמר שלשול?) זיהומים בדרכי נשימה עליונות ואף להפחית את הסיכוי לאלרגיה בתינוקות. במידה והתינוק ניזון מתחליף חלב, ניתן לבחור תחליף חלב שמכיל פרוביוטיקה מגיל לידה, כדוגמת מטרנה אקסטרה קר.

6. ומה אם בכל זאת התינוק תפס משהו? "צריך להבדיל בין שפעת, שהיא מחלה קשה שמלווה בחום גבוה וכאבים, לצינון או לווירוס", אומר ד"ר אמזל. "אנחנו ממליצים להורים לתינוקות מעל גיל חצי שנה להתחסן מפני שפעת, כי למעשה הם אלו שמביאים את המחלה להורים בדרך כלל". חום הגוף הנורמלי של תינוקות הוא 36.5-37.5, ותינוקות קטנים במיוחד יש לקחת לרופא על כל חריגה ממנו. "במקרים של נזלת, נעדיף לתת מי מלח, בטיפות או בתרסיס. תכשירי הייבוש לא יעילים לאורך זמן, ויש לציין שדורשים מרשם רופא מתחת לגיל שנתיים", אומר ד"ר אמזל.     

7. ומילה על אמבטיות. ערב, קר ואתם רוצים לסגור את היום. "נו, נוותר היום על מקלחת, זה לא שהוא הזיע בעבודה בשדה", אתם אומרים, וממלמלים בעייפות בדיחה על מקלחות צרפתיות. ובכן, לא בדיוק. "חשוב לא לוותר על מקלחת יומית גם בחורף", אומר ד"ר אמזל. "התינוק נמצא כל היום בחיתול, וגם בחיתולים הטובים ביותר, ועם ההחלפות התכופות ביותר, עדיין יש מגע של העור עם הפרשות. לכן חשוב לעשות אמבטיה מדי יום, ומומלץ לדאוג להכל מראש: קרמים, מגבת ובגדים, כדי לא לרוץ עם תינוק עירום ועטוף במגבת בין חדרי הבית".  

התינוק הצטנן? 5 פתרונות הבטוחים לשימוש כבר מהיום הראשון