באיזה גיל אפשר להתחיל?

לפי המלצות משרד הבריאות, המעבר למזונות משלימים צריך להיעשות לקראת גיל חצי שנה - אם וכאשר התינוק מראה סימני נכונות לכך. עד גיל זה התזונה של התינוק היא נוזלית ומתבססת על חלב אם או על תחליף חלב ללא צורך בתוספת מזונות נוספים. לקראת גיל חצי שנה תזונה זו כבר אינה יכולה לספק את כל צרכיו, וגם מבחינה התפתחותית זה הזמן להתקדם למזון במרקם מחיתי המפתח  מיומנויות אכילה המכינות את התינוק לקראת מזון מוצק ומגוון. 

איך יודעים אם התינוק מוכן להתחיל טעימות?

באופן כללי, כדאי לקבל את ההחלטה על התחלה של מעבר למוצקים יחד עם אחות טיפת חלב או רופא הילדים. תינוק שמוכן להתחיל טעימות הוא תינוק שיודע לשבת בכוחות עצמו, גם עם תמיכה; שמחזיק היטב את הראש והצוואר; שמגלה סימני סקרנות ועניין כלפי אוכל, מתבונן בכם כשאתם אוכלים, רוכן קדימה כשמוגש לפניו אוכל, מושיט ידיים, או פותח את הפה כאשר אתם מקרבים כפית עם מזון מוצק אל פניו. תינוק שלא מסוגל עדיין להביע את עצמו בצורה כזו, לא מוכן לעבור לשלב המזונות המשלימים. יש תינוקות שמראים סימני מוכנות אלו מוקדם יותר, החל מגיל ארבעה חודשים, להם אפשר להתחיל ולהציע  טעימות של מזונות מוצקים בכמויות קטנות, שלא אמורות להחליף את החלב (בין אם מהנקה או מתמ"ל) כמזון העיקרי של הילד. לאט לאט, בהדרגה ואם התינוק משתף פעולה, יש להעלות את הכמויות ולהגיע לכמות שתהווה ארוחה מלאה כך שבהדרגה מעבירים את התינוק מתזונה נוזלית של מזון אחד לתזונה מגוונת בה יורד מספר הארוחות מבקבוק עד ל: 1-2 ביום סביב גיל שנה. 

עם מה כדאי להתחיל?

משרד הבריאות ממליץ על פירות וירקות וכן על מזונות המהווים מקור עשיר בברזל כמזונות ראשונים, כמו בשר בקר, הודו ועוף, דגים, קטניות ודייסות לתינוקות מועשרות בברזל.  

כאשר אתם מתחילים לתת לילד לטעום מוצקים, הציעו לו בכל פעם מזון אחד חדש למשך כשלושה ימים. בימים אלה תוכלו לזהות אם יופיעו סימני אלרגיה אצל התינוק וגם לאפשר לו להתרגל אל הטעם והמרקם החדשים. אם שלושת הימים עברו בצורה חלקה, אפשר להמשיך ולהציע לתינוק את המזון הבא.

זכרו שעבורו כל דבר הוא חדש ומסקרן ואין צורך להעמיס עליו בטעמים לכן אין צורך בתוספת של מלח שגם מייצרת עומס מיותר על הכליות. לאחר שהוא נחשף לטעמם הטבעי של ירקות אפשר להוסיף להם לצורך גיוון וטעם עשבי תיבול.

נסו להכיר לילד את המזונות הראשונים שלו בסדר הזה

דייסות - קודם כל דייסות ללא גלוטן, כמו דייסת אורז או קורנפלור, ובהמשך דייסות דגנים מעורבים, סולת וכדומה.

פירות - (נסו בתחילה להציע בכל פעם פרי אחד בלבד) וירקות טחונים במרקם מחיתי.

לאחר שניסיתם מספר פירות וירקות, תוכלו להגיש לילד מחיות מתערובת של פירות או ירקות שהוא אהב במיוחד ולהכיר לו טעמים מורכבים יותר.

מחית של מזון חלבוני כמו עוף, הודו, בשר או קטניות מבושלים היטב. ניתן להציע תערובות, כמו למשל מרק עוף עם ירקות טחונים. 

תינוק אוכל מרק טחון בכפית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
החל מגיל חצי שנה מומלץ להתחיל במעבר למוצקים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איך עושים את זה נכון?

התינוק שלכם מתחיל לסגל הרגלי אכילה נכונה מגיל אפס - וזה תלוי בכם. הרגילו אותו לאכול במקום המיועד לכך ולא תוך כדי הסחת דעת. כבדו את סימני השובע שלו והפסיקו להאכילו כשהוא חש שבע - אם הוא מסית את הראש מהכפית או מגלה חוסר שקט, אל תנסו "לדחוף" לו עוד אוכל - כבדו את הרצונות שלו.

אם התינוק מתנגד למזונות מסוימים באופן עקבי, הפסיקו להציעם והמתינו כשבוע או שבועיים לפני שתתחילו שוב. חשוב שחווית המעבר למוצקים תהיה נעימה וחיוביות לכם וגם לילד, כדי לקבע אצלו גישה טובה ובריאה כלפי אוכל. זכרו שהתפקיד שלכם הוא להציע מזון מזין, טעים ומגוון על מנת לספק לתינוק תזונה מגוונת החשובה לגדילתו ולבריאותו אבל לא פחות חשוב לזכור שרק התינוק קובע מה הוא בוחר לאכול וכמה מתוך מה שהצעתם לו. בתיאבון!