אין תמונה
בססו את ההנקה ותשלבו בהדרגה. בתמונה: ג'יזל משלבת הנקה ואיפור
יש כאלה שעושות את זה מהיום הראשון, אחרות מתחילות כאשר מתעורר בהן החשש שאין להן מספיק חלב, יש את אלה שרוצות עזרה מהצד בהזנת התינוק ורבות  מתחילות לשלב רגע לפני החזרה לעבודה מה שמאותת על תום עידן הציצי במשרה מלאה. עבור לא מעט מניקות השילוב של בקבוק אינו מובן מאליו ולא תמיד קל לעיכול, תרתי משמע. "ישנם שני אתגרים מרכזיים שעשויים להתעורר בעקבות השילוב: הראשון הוא תינוקות יונקים המסרבים לאכול מבקבוק מפני שהורגלו להנקה, והשני הוא ההפך הגמור: תינוקות שיאהבו את הבקבוק מאד ויעדיפו אותו על פני הנקה ", אומרת לנו מלכה חבלין, יועצת הנקה בחברת מטרנה. אז לפני שאתן נכנסות ללחץ, הנה כמה טיפים של חבלין שיעזרו לכן לצלוח את השילוב בין השניים.

בססו את ההנקה. אכילה מבקבוק קלה יותר מיניקה  מהשד מהסיבה הפשוטה שהתינוק לא צריך לעשות יותר מדי על מנת שהחלב יטפטף לפיו, בעוד שבזמן הנקה עליו להתאמץ ולהפעיל את כל חלל הפה והלשון. זו הסיבה לכך שישנם תינוקות ש"יתעצלו" לינוק אחרי שיראו כמה קל לקבל ארוחה מבקבוק. לכן חשוב לבסס את ההנקה במשך 4 עד 6 שבועות לאחר הלידה ורק לאחר מכן להציע לתינוק לקחת בקבוק.

דברו אל התינוק. גם אם זה נראה לכם טפשי, גם אם נראה לכם שהוא לא מבין: תינוקות קולטים את הטון והכוונה שבדברים, ולכן כדאי להסביר לתינוק מה הולך לקרות. כן כן, פשוט להגיד לו שעכשיו הוא יקבל בקבוק, להסביר לו את השינוי. לחזור על משפטים קבועים, בכל פעם לפני ההאכלה מבקבוק, יעזור לו להתרגל לרעיון. 

שחקו עם הבקבוק. במקרה שהתינוק מתגלה כ"סרבן בקבוקים" מומלץ לנסות ליידד אותו עם בקבוקים ללא קשר לתוכנם.

כמה ימים לפני שמנסים לתת בקבוק בפעם הראשונה, כדאי להכניס את הבקבוק למאגר המשחקים, כדי שיהיה חפץ מוכר ולא יעורר פחד. אפשר לתת לתינוק לשחק איתו לבד, או להניח אותו בידו, לגעת בפטמה בפניו ובפיו ובשלב הבא לשים בפנים טיפ טיפה חלב שאוב או תחליף, כדי ללמד אותו שלא צריך לפחד מהטפטוף. המטרה היא להפוך את הבקבוק לידיד ולא לאוייב.

שנו תנוחת האכלה מומלץ לא להחזיק את התינוק בתנוחת הערסול המוכרת של ההנקה, שעלולה לבלבל את התינוק ולהקשות עליו בשלבים הראשונים. נסו תנוחות אחרות בהם התינוק נמצא במצב שדומה יותר לישיבה או הושיבו בסלקל או טרמפולינה בזמן ההאכלה. מומלץ להחזיק את הבקבוק כך שיהיה במנח מקביל לרצפה ושפטמת הבקבוק לא תתמלא לגמרי. זווית הבקבוק חשובה מפני שהיא משפיעה על הקלות שבה החלב יוצא מהבקבוק. חשוב גם לבחור פטמה המיועדת לזרימה איטית כך שהתינוק יתאמץ מעט בדומה להנקה ולא שהחלב יזרום מאליו.

הקפידו על  שגרה קבועה. תינוקות אוהבים שיגרה משום שהיא נותנת להם בטחון. לכן אפשר להתחיל בהאכלה מבקבוק באופן קבוע בכל יום ובשעה פחות או יותר קבועה.

לוח זמנים קבוע ושעה קבועה לארוחה מבקבוק חשובה גם להסתגלות של התינוק וגם לויסות ייצור החלב של האם. דילוגים על הנקות בשעות לא קבועות של היום עלול "לשגע" את הויסות של השד שיתחיל לייצר פחות מדי או יותר מדי חלב.

תינוק מחזיק בקבוק חלב (צילום: RapidEye, Istock)
אל תאכילו בתנוחת הנקה, נסו תנוחות אחרות במצב שדומה לישיבה למשל | צילום: RapidEye, Istock
מניסיון תינוק הלומד כבר בגיל צעיר להכיר דרך אכילה נוספת מעבר לפטמת שד, מתרגל ביתר קלות  לבקבוק בעת הצורך. לכן, כבר במהלך חופשת הלידה ובעיקר לקראת החזרה לעבודה כדאי להציע לו הזנה מבקבוק לפחות פעם ביום.

אם חשוב לך להמשיך ולהזין בחלב אם, את יכולה להתחיל עם ארוחה אחת המכילה חלב אם שאוב בבקבוק, אחת ליומיים שלושה. בדרך זו אין הפרעה לתהליך ההנקה  ולא צפויה פגיעה בכמות החלב. גם אם תבחרי שלא לשאוב ולהזינו בתחליף חלב תוכלי להמשיך ולהניק ולשלב בין השניים. וכאמור אם תתמידי על הזנה מבקבוק בשעות די קבועות גופך יסתגל ויתאים את ייצור החלב לכמות המשתנה שהתינוק צורך.

הוסיפו בהדרגה. מומלץ להחליף כל פעם הנקה אחת, ולבסס את ההרגל החדש במשך שבוע לפחות לפני שמוסיפים בקבוק נוסף לשגרת היום.

איך שלא יהיה, כמו כל חוויה בהורות הטרייה - גם הצעד הזה דורש סבלנות, הסתגלות, עקביות והתמדה. שיהיה בהצלחה.

לעוד כתבות של הבייבי שלי