תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
גזים. ללא ספק מלחמת עולם שלישית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים
קצת אחרי כאבי הצירים (שלך) וקצת לפני כאבי צמיחת השיניים (שלו), הורים רבים מתוודעים לסוג חדש לחלוטין של סבל: הגזים. הפה הקטן מתעוות, הפנים אדומים מרוב מאמץ והצרחות מגיעות לדציבלים שלא הייתם מדמיינים בכלל. רגע לפני שאנחנו סוגרים לכם את הפינה, נסביר שלתופעה אין ממש הסבר. ככל הנראה, מדובר בתהליכי הבשלה של מערכת העיכול, אבל עדיין רב הנסתר על הגלוי - בעיקר באשר לפתרונות יעילים לבעיה. אז מה עושים? 

1. עין הנמר. "נמר על ענף" נשמעת אולי כמו תנוחת יוגה מתוחכמת במיוחד, אבל בסך הכל מדובר בהחזקה של התינוק על האמה, כשפניו לכיוון כף היד - הלחץ לאורך הבטן של התינוק מקל על הכאבים, ומשיג לתינוק (ולכם) כמה דקות של שקט. 

2. שינוי תזונה של אמהות מניקות. "בעקרון אין צורך לשנות את התזונה וגם אין המלצה גורפת שתקפה לכולם", מסבירה רננה מזרחי, דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה. "אפשר לנסות להוריד מוצרי חלב מהתפריט של האמא, ולראות אם זה עוזר ולהקפיד על נטילת תוסף סידן. יש הרבה עניין של ניסוי וטעייה, אין מחקרים חד משמעיים אבל אם יש חשש שמזון מסוים גורם לתינוק לסבול יותר כדאי לנסות להוריד אותו מהתפריט לכמה ימים ולראות אם יש שיפור". אגב, אחת ולתמיד: אמא מניקה לא צריכה לוותר על משקאות תוססים, ואין כל קשר בינם לבין מצב הקוליק של התינוק. 

3. להחליף תחליף חלב. "יש לנו היום בשוק תחליף חלב מסוג קומפורט שנועד להקל על העיכול, ומכיל פרוביוטיקה ייחודית", מוסיפה מזרחי. "הפרוביוטיקה הזו הוכחה מחקרית כמפחיתה משך בכי בתינוקות עם קוליק - שהוא המדד להגדרת קוליק ושדרכו ניתן לראות אם חל שיפור, מכיוון שאי אפשר לשאול את התינוק איך הוא מרגיש".

4. עיסוי בטן. אפשר להשכיב את התינוק על הגב ולקרב אל בטנו את רגליו, אפשר לצייר מעגלים או שמיניות על הבטן שלו בעזרת האצבעות שלכם, כחלק מהפינוק של אחרי המקלחת או סתם באמצע היום. 

5. תוספים טבעיים. חנויות התינוקות ובתי המרקחת מוצפים בטיפות שונות להקלת הגזים, אבל למרות הפיתוי - חשוב להיות זהירים. "קודם כל, חשוב לזכור שלא כל מה שטבעי הוא בהכרח בטוח, ובשום אופן, ודאי כאשר מדובר בתינוקות, אסור לתת תוסף שלא קיבל אישור ממשרד הבריאות כמותאם לתינוקות, ותמיד מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים לפני שמחליטים לנסות תוסף כלשהו, גם הוא צמחי וטבעי לחלוטין". 

6. כדור פיזיו. אפשר להניח את התינוק על הבטן, ולגלגל אותו אנה ואנה על הכדור (בדומה לרעיון העיסוי), או לקפצץ בישיבה בזמן שמחזיקים אותו - התנודות ירגיעו אותו, ויעזרו לו עם הכאבים.

אמא בוכה מחזיקה תינוק בוכה (צילום: Himerka, Thinkstock)
תחזיקי מעמד, ותנסי ליישם כמה מהטיפים. זה יעבור | צילום: Himerka, Thinkstock

 7. תרופות סבתא. בדיוק כמו עם התוספים הטבעיים, חשבו להפעיל שיקול דעת, ולא לנסות שיטות מוזרות כמו למרוח עראק על הבטן או לתת לתינוק מזון או משקאות שאסורים על פי גילו. מניקות יכולות לנסות לשתות תה שומר, אבל כל שיטה שכוללת מתן חליטות, פירות יבשים או שמן זית דורשת התייעצות עם רופא ובכל מקרה אין לתת לתינוק לשתות מהן. 

8. לחכות. מכיוון שהגזים מעידים, לפי הדעה הרווחת וברוב המקרים, על תהליך הבשלה של מערכת העיכול, צריך פשוט לקחת נשימה עמוקה, ולחכות - מעטים התינוקות שממשיכים עם הסיוט הזה אחרי גיל כמה חודשים, וצריך פשוט להתאזר בסבלנות. 

עוד ב-9 חודשים:

>> אחרי שתי לידות שקטות, ילדה בן בריא
>> האם הפכה לפונדקאית עבור בנה העקר
>> מדגמנת שרירי בטן בחודש שמיני