הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה אינה סיבה להיפטר מהכלב או החתול האהובים, צריך רק להיערך בהתאם. בואו לא נשכח שעבור הכלב או החתול שהיו לעיתים "הבעלים החוקיים" של הבית, החוויה המאושרת לבני המשפחה איננה מובנת וגם לא בהכרח חיובית עבורם.

כלב שוכב ליד עריסת התינוק (צילום: Shannon Long, Istock)
תחילתה של ידידות מופלאה? | צילום: Shannon Long, Istock

ההרגלים החדשים שנוצרים בבית לאחר בואו של התינוק הקטן יכולים להיות קשים עבור הכלב, ולא כדאי שהוא יקשר בינם ובין ביאת התינוק החדש. לכן, גם במקרה הזה מומלץ לנהוג באותו אופן בו הייתם מכינים אח בוגר יותר ללידה: מצחיק ככל שזה ישמע, גם חיות הבית צריכות קורס הכנה לקראת בואו של התינוק.

קחו בחשבון שלוקח זמן להטמיע הרגלים חדשים בכלב, ולכן חשוב להתחיל בשינויים ובחינוך עוד בחודשי ההיריון, קבלו טיפים שיכולים לעזור:

לפני הלידה: הפגישו את הכלב עם תינוקות של אחרים

כדאי לחשוף את הכלב בצורה מבוקרת לתינוקות אחרים, של חברים או שכנים, על מנת שיתחיל להכיר ולהתרגל לרעיון. יש לעשות זאת רק כאשר הפנים הכלב את פקודות האילוף הבסיסיות וחיזוק המשמעת אצלו, שכן אם הוא עדיין נוהג לקפוץ עלייך בכל פעם שאת חוזרת הביתה, סביר להניח שיקפוץ גם על תינוקך והמחשבה הזו בהחלט לא נעימה.

מעבר לפקודות הבסיסיות של שב, ארצה, רגלי וכדומה, חשוב ללמד את הכלב להישאר במקומו כאשר את עסוקה בפעולות הקשורות בתינוק. על מנת לתרגל זאת, ניתן להרגילו להישאר במקומו כאשר אינך יכולה להקדיש לו תשומת לב, למשל כשמגיעים אורחים לבקר.

אחרי הלידה: תנו לו חפץ הספוג בריחו של התינוק, שיתרגל  

כשסוף סוף מגיע התינוק הביתה ומצטרף למשפחה מומלץ להביא לכלב חפץ, או בגד, עם הריח של התינוק (כמו חיתול, למשל), על מנת שירחרח אותו ויתרגל לניחוח.

כאשר מביאים את התינוק הביתה, רצוי שהאמא תיכנס ראשונה הביתה, ללא התינוק, ותאמר שלום לכלב. אחר כך יש להכניס את התינוק הביתה ללא מהומה, כחלק משגרת היום.

יש לצ'פר את הכלב בנוכחות התינוק, על מנת שיתחיל להבין, שהתינוק החדש במשפחה הינו דבר חיובי, גם בשבילו. אנחנו רוצים שהכלב יאהב את התינוק ושיבין, כי דברים טובים באים בעקבות התינוק החדש במשפחה.

אם נצעק על הכלב בכל פעם שהוא מרחרח את התינוק, מתקרב אליו, או עושה משהו בלתי רצוי בסביבתו, הכלב עלול ללמוד שכאשר התינוק בסביבה יש צעקות ואוירה מלחיצה- בדיוק ההיפך ממה שאנחנו רוצים שהכלב יחוש.

חשוב לשתף את הכלב בפעילויות עם התינוק כגון יציאה לטיולים, משחק על הרצפה ואפילו לתת לו לעמוד לצידך כאשר את מניקה. בכל פעילות הקפידו לתת מעט תשומת לב גם ל"אח הבוגר" - הכלב - על מנת שלא ירגיש דחוי ומנודה מהמשפחתיות לה הורגל.

ברגע שהתינוק מתחיל לזחול, ונהיה מספיק חזק בשביל לדחוף את הכלב, למשוך אותו ולטפס עליו, יש לעשות מאמצים ניכרים על מנת למנוע ממנו לעשות זאת. לכל כלב, גם לכלב הנחמד ביותר, יש גבולות וחשוב שהילד לא יעמיד גבולות אלו במבחן. עד שהוא יהיה גדול מספיק, אין להשאיר אותו לבד עם הכלב, ותמיד חשוב לזכור, שאנחנו ההורים אחראים לקבוע את הגבולות.

חשוב לציין, כי רוב הכלבים יגיבו יפה לבואו של תינוק חדש והמציאות מראה הרבה מקרים, בהם הכלבים ממש הופכים להיות המלאכים המגנים של הילד, לא משנה כמה הוא מושך להם בשיער ושופך להם חול לאוזן.

רוצה לדעת עוד על מוצרי טיפוח וטיפול טבעיים לאם ולתינוק? היכנסי

טיפים נוספים לתקופת ההריון וללידה