תינוק מניף ידיים - סימילאק (צילום: Shutterstock)
צריכת סידן רצופה תורמת לבניית עצמות גוף בריאות וחזקות | צילום: Shutterstock
הערכים התזונתיים המופיעים על גבי התווית הם פרמטר חשוב בבחירת תרכובת מזון לתינוק (תמ"ל). אבל רשימה ארוכה ככל שתהיה אינה מעידה על טיב תרכובת המזון. הפרמטר החשוב ביותר בבחירת תרכובת מזון לתינוקות הוא רמת הספיגה של כל אותם ויטמינים ומינרלים לגופו של התינוק. בין היתר, מה שקובע את רמת הספיגה היא הרכב השמנים בתרכובות, כמו למשל האם יש או אין בו שמן דקל.

מה זה בכלל שמן דקל?

שמן דקל הוא שומן רווי ממקור צמחי עשיר בחומצת שומן מסוג חומצה פלמיטית. ברוב תרכובות המזון לתינוקות יש שמן דקל. בתהליך העיכול של שמן הדקל נוצרות שאריות של חומצה פלמיטית חופשית הנקשרות לסידן ויוצרות מלחים קשיי תמס העלולים לגרום למרקם צואה קשה, כאבי בטן, עצירות ופליטות. כמו כן, נוכחות שמן דקל בתרכובת מזון לתינוקות עשויה לגרום ולפגיעה בספיגת השומן והסידן. לעומת תרכובות כאלה, תרכובת מזון לתינוקות ללא שמן דקל מאפשרת ספיגת סידן טובה יותר ובניית עצמות חזקה יותר.

מתי בעצם מתפתחת העצם?

התפתחות השלד היא המהירה ביותר בגיל הינקות: משקל התינוק בשנה זו משלש את עצמו, התינוק גדל ב-50% מגובה הלידה ומסת העצם עולה ביותר מ-300%. לכן, צריכת סידן רצופה ומתמשכת מאפשרת לתינוק בניית עצמות גוף בריאות וחזקות שילוו אותו לאורך כל חייו.
תרכובת מזון לתינוק ללא שמן דקל מאפשר ספיגת סידן אופטימלית. ממחקרים עולה שלתינוקות שהוזנו בתרכובת מזון ללא שמן דקל הייתה צפיפות מסת עצם גבוהה יותר באופן משמעותי וספיגת סידן גבוהה יותר בכ-53% בהשוואה לתינוקות שניזונו מתרכובת מזון לתינוקות עם שמן דקל.

עיסוי בטן לתינוק (צילום: Shutterstock)
שמן דקל בתרכובת עלול לגרום לכאבי בטן, עצירות ופליטות | צילום: Shutterstock
 איך מעכלים את זה?

בנוסף לספיגת סידן טובה יותר כתוצאה מהעדר שמן דקל, מחקרים הוכיחו שתרכובת שמנים ללא שמן דקל בתרכובות מזון לתינוקות תורמת לצואה רכה יותר ולתדירות יציאות גבוהה יותר, בדומה לתינוקות יונקים. מחקר קליני אשר בדק כ-7,000 תינוקות ב-17 מדינות הראה כי לתינוקות שניזונו מתרכובת מזון ללא שמן דקל היו יציאות תכופות יותר של צואה רכה, הם סבלו פחות מכאבי בטן (קוליק) ושיעור הפליטות שלהם היה נמוך בהשוואה לתינוקות שניזונו מתרכובת מזון אחרות לתינוקות.