מה קורה בתוך הפגיות בבתי החולים ברחבי הארץ? ומי אחראי ללוות את התינוקות הרגישים האלה בתקופה כל כך מסוכנת?

שני ילדיה של דנה נאור נפטרו כתוצאה מטיפול כושל בפגיה. "הילדים שלי נולדו בשבוע 25", היא אומרת. "זה שבוע שבו המערכות של הגוף לא בשלות. לא מערכת הנשימה. שום מערכת לא בשלה. הבן נפטר אחרי 10 ימים כתוצאה מסיבוכי פגות. הילדה שלי עברה כל ניתוח אפשרי. היא עברה כל סיבוך אפשרי שכל פג עובר. אינספור ניתוחים והחייאות ובסוף היא נפטרה מזיהום בפגייה. אם היו תשתיות, אם היו רופאים, אם היו אחיות, אם היו שמים יותר תשומת לב, אולי הילדה שלי הייתה חוגגת יום הולדת שש ועולה לכיתה א'".

את המאבק למען הפגים מובילה חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, בעקבות סיפור אישי – אחותה ילדה תאומות שאחת מתה בגלל המצב בפגיה והשנייה ניצלה אך סובלת מחירשות. "אחותי, שכל כך קרובה אלי בגיל, עוד כשהייתי בצבא, ילדה לידת תאומות פגות, בערך בשבוע ה-27. רק אחת מהן שרדה. הן שקלו 800 גרם בלידה. פחות מקילו סוכר. האחיינית שלי רחלי, היום בת עשרים ומשהו, ניצלה. אבל בהחלט שיש לה גם מום שנרכש בפגיה בגלל אותו זיהום. כמעט חירשות באוזניים. כשאני מסתכלת על הילדים שבאים היום לעולם אני יכולה לראות את מכלול הדברים שאותן משפחות שנקלעות לסיפור הזה חוות".

לוי אבקסיס משוכנעת שאת כל הפגיעות בפגים אפשר היה למנוע באמצעות השקעה גדולה יותר. "גם כשהכסף הגיע לבתי החולים, הוא נלקח למחלקות אחרות. אנחנו בנינו מודל שניסה להתחכם למשרד האוצר שיצבע את הכסף וידאג שהוא יגיע ליעד שלו. מודל שמתמרץ פגיות שמשקיעות בפגים. כאשר אנחנו רואים שרוצים לקצץ בפרויקט הזה, שהוא פרויקט דגל במשרד הבריאות, אני אומרת שזה יעלה בחיי אדם".

הילה, אחייניתה של לוי אבקסיס, ילדה שני זוגות תאומים בבית חולים העמק, וגם הם נולדו פגים. אבל הפגים האלה ניצלו. "כאשר מונעים ליקויים המדינה לא תצטרך להוציא הון תועפות על אותו ילד שלא ידענו לתת לו את הטיפול בזמן".