בין הסערה הגדולה שעוברת על הארץ הקטנה שלנו בשבועות האחרונים, נצפתה גם ידיעה שהצליחה להידחק לשולי החדשות, הרחק הרחק מהכותרות על כתב האישום הצפוי נגד ראש הממשלה. זה היה רגע קטן, אנקדוטלי כמעט, שבו המועמדת לכנסת הטרייה מטעם הימין החדש, שירלי פינטו, הממוקמת במקום 11 ברשימה, הגיעה לישיבת מטה רק 48 שעות אחרי שילדה, כולל התינוק בעגלה.

שרת המשפטים איילת שקד העלתה תמונה שלה עם פינטו והתינוק, וצייצה: "יומיים אחרי הלידה שירלי מצטרפת לישיבה במטה. לוחמת אמיתית. (כולם מפחדים להרים את התינוק)", ופתחה חזית מול נשים שמאמינות שזה בדיוק מה שעושה שירות רע לאמהות טריות. שלי יחימוביץ' לא ויתרה על מענה: "יומיים אחרי לידה הגוף עוד מדמם ודואב, והנפש הלומה ומוצפת. מעסיק/ה צריך/ה לומר לעובדת: אני יודע/ת שאת רוצה לבוא אבל אני מבקשת שתנוחי. נעלה אותך בועידה, נעדכן, נתייעץ. אני מתחייב/ת שמסלול הקידום שלך לא רק שלא ייפגע, אלא שיחכה לך תפקיד טוב יותר כשתחזרי".

אז מי צודקת? האם נשים באמת רוצות לחזור לעבוד זמן קצר אחרי לידה? האם העובדה שיש כאלה שמעוניינות בכך עלולה להשפיע לרעה על אילו שרק רוצות שיתנו להן להחלים בשקט? על פי החוק עובדות שעבדו לפחות שנה אצל המעסיק או באותו מקום עבודה, זכאיות לחופשת לידה של עד 26 שבועות (שרק 15 שבועות הוא בתשלום), כך מסביר עו"ד שרון הורנשטיין, העורך הראשי של אתר "כל זכות". אמהות שעבדו פחות מ-12 חודשים אצל אותו מעסיק, זכאיות לחופשת לידה של 15 שבועות (שחלקה או כולה בתשלום, בהתאם לתנאי הזכאות של דמי לידה).

אבל מתברר שיש גם לא מעט נשים שמעדיפות לחזור לעבודה מוקדם מהצפוי. לפני מספר שנים זו הייתה מריסה מאייר, המנכלי"ת של יאהו, שחזרה לפול טיים ג'וב שלה שבועיים בלבד אחרי לידה. גם מיכל הקטנה, כוכבת הילדים, עוררה תגובות שיפוטיות כשהחליטה להמשיך לפזז על הבמות במופעי חנוכה מיד אחרי ניתוח קיסרי שבו ילדה תאומים.

"עם שני ילדיי הבוגרים עבדתי בחברת בזק בינלאומי בתפקידי ניהול בכירים, ועם שתי בנותיי הקטנות עבדתי בחברת פרטנר תקשורת, בתפקדי האחרון הייתי סמנכ"לית החטיבה העסקית", אומרת לי אורון, 42, מקדימה, אם לארבעה שחזרה משתי חופשות לידה מוקדם מן הצפוי.עם הבכור זה היה אחרי 3 חודשים, עם אחת הבנות אחרי שבועיים. "היא הלכה למטפלת מגיל שבועיים וינקה עד גיל שנתיים וחצי", אומרת אורון, "זו הייתה תקופה בה בזק בינלאומי מיזגה חברה נוספת והיו צריכים אותי, מה גם שהלידה הייתה כמעט חודש אחרי תאריך הצפוי". בלידה השלישית היא חזרה אחרי חודשיים וחצי, ועם הלידה הרביעית היא עדיין בבית, קרוב לחצי שנה, ומתחילה לעבוד בקרוב.

>> חופשת לידה: ביררנו את כל מה שמגיע לך

למה בעצם לחזור לעבוד שבועיים אחרי לידה?
"היו צריכים אותי. הלידה הייתה כחודש מעבר לתאריך הצפוי, היינו בתוך מיזוג והרגשתי שאני חייבת לחזור מתוך מחויבות מאוד גדולה לארגון. בפרטנר זה היה כי קיבלתי קידום והיה לי צורך להתחיל מיד לעבוד כשהודיעו לי שתפקיד הסמנכ"לית שלי". 

אבל אורון חושבת שאולי זו הייתה טעות לחזור מוקדם כל כך לשגרה. "בדיעבד, ועם תובנות שיש לי היום אחרי שסיימתי בפרטנר, זה כנראה לא היה נכון. התקופה הזו לעולם לא תחזור, יש משהו בלהתמסר לתקופה של אחרי לידה, לתת לגוף ולנפש להחלים, ליהנות מהתינוקת. היום עם אלמה עשיתי תיקון וחוויתי את חופשת הלידה אחרת לגמרי, כנראה תובנות של הגיל והניסיון".

איך הגיבה הסביבה? מה אמרו בעבודה?
"כל מי שמכיר אותי יודע שאני וורקוהולית, אוהבת לעבוד 24/7, ולכן זה לא הפתיע אף אחד. מה גם שכשיש בן זוג תומך ושני זוגות הורים תומכים, זה מאוד מקל. עם זאת, במקום העבודה ניסו להגיד לי להישאר בבית, אבל מאחר שמכירים אותי ויודעים שאני אוהבת להיות בשליטה ולהיות באחריות מקסימלית על התחום אותו ניהלתי, שמחו שחזרתי מהר לעבוד". 

כל אחת צריכה לעשות מה שטוב לה

גם ענבר כרמי, 30, נשואה עם ילדה מלוד, חזרה לעבודה מוקדם מהצפוי. "עבדתי בניצוח מקהלות בשני בתי ספר, וחזרתי לעבוד שישה שבועות אחרי הלידה. חופשת הלידה הרשמית ארכה 14 שבועות, אבל ידעתי מראש שאחזור מוקדם. מה שלא ידעתי זה עד כמה".

זה היה לך קשה?
"אישה לאחר לידה צריכה להתאושש ולהחלים, לא לעבוד עבודה פיזית קשה, ולהיות עם תינוק 24/7 זו עבודה פיזית קשה – להיות נטולת שינה, להחזיק תינוק על הידיים רוב היום. יש סיבה שרק אישה עוברת את כל תופעות ההריון והלידה, כדי שהגבר יישאר בריא וכשיר לטפל בתינוק ובאשתו בהחלמה. במיוחד כמו שהיה במצב שלי, שלא צפיתי שאהיה לאחר קיסרי חירום וההחלמה הייתה קשה כן. ואני אעשה את זה שוב".

אישה חזקה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"כולם ידעו שאני וורקהוליקית" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

במקום העבודה שלה חשבו שהיא צוחקת כשחזרה, אבל למרות שכולם היו מופתעים, כרמי לא מתרגשת. "כל אחת צריכה לחשוב טוב ולעשות מה שטוב לה, בלי להתחשב מה אחרים חושבים או עושים", היא מבהירה, "וזה לכל הצדדים. בין אם להאריך חופשה, מבלי לפחד שבעבודה יעשו פרצופים, ובין אם לעבור לאמא לכמה חודשים ובין אם לחזור הביתה. כל אחת צריכה לעשות מה שטוב לה כי רק ככה היא תהיה אמא טובה".

החלטת על זה ביחד עם בן הזוג שלך?
"אני סובלת ממחלה שקוראים לה אנדומטריוזיס, שפוגעת קשות בתפקוד שלי. ההריון הזה הגיע לאחר שבע שנות ציפייה, ניתוח לטיפול באנדומטריוזיס וטיפולי פוריות אינטנסיביים. היה לנו המון המון זמן לחשוב איזה הורים אנחנו רוצים להיות, מה יהיה הכי טוב לילדים שלנו ואיך אנחנו רוצים להתנהג. בנוסף, התמודדנו עם קשיים שלי בתפקוד וידעתי שהגוף שלי חלש ולא צפוי, ולא ידעתי איך אתמודד". 

כרמי בחרה להשאיר את התינוק עם בעלה ולחלוק עימו את חופשת הלידה. בפועל היה לו הרבה יותר ניסיון ממנה על איך מטפלים בתינוק. "בעלי בא ממשפחה של 11 ילדים, והוא בין הגדולים, כך שהיה לו הרבה יותר נסיון בהחלפת חיתולים וטיפול בתינוק. סמכתי על בעלי במאה אחוז. אכן הוא אבא מדהים ופעיל".

לעשות השלמות לזמן האיכות עם הילד

לסביבה תמיד יהיה מה להגיד, אבל החזרה לעבודה מאוד אינדיבידואלית ותלויה לחלוטין באופיה של כל יולדת. הנשים שחוזרות מוקדם לעבודה אחרי לידה חוטפות קיטונות ביקורת, על כך שהן מעבירות מסר שגוי למעסיקים ולמעשה גורמות לציפיות לא ריאליות מנשים אחרות. אבל אפשר לחלוטין גם לטעון שזה אנטי פמיניסטי במובהק להעביר ביקורת על בחירה כזו של נשים.

לפי רוני לנגרמן-זיו, מדריכת הורים במכון אדלר, לכל אישה נכון הזמן האישי שלה לחזור לעבודה. התשובה שלה על הביקורת כלפי הנשים שחוזרות מוקדם לעבוד, והביקורת על הביקורת – היא שכל אישה צריכה לעשות מה שטוב בשבילה. "אם העבודה נותנת לך חמצן – צאי לעבודה; ואם מתאים לך ויש באפשרותך להאריך את חופשת הלידה, עשי זאת. תחשבי על עצמך ועל מה שבאמת עושה לך טוב. כי כשלאמא טוב – לתינוק טוב", היא אומרת.

האמא אולי יכולה להתגבר על הקשיים הפיזיים שבחזרה מוקדמת לעבודה, אבל מה עם התינוק? "בגילאים האלה תינוקות עדיין לא חווים חרדת נטישה", אומרת לנגרמן-זיו, וממליצה לחזור לעבודה תוך שמירה על אותה שגרה שהייתה בבית. " אמא שחוזרת לעבודה ממשיכה להתנהל מול התינוק באותה דרך – המון חום ואהבה, מגע, שמחה, כיף, משחקים ושירים, פרט לטיפול השוטף המיטבי כמובן. כשמדובר באם מיניקה חשוב שיהיה לה מקום פרטי ונוח לשאוב חלב במקום העבודה ומקום לאחסון החלב, משום שגודש בחזה עלול לגרום לה לאי נוחות ולכאבים במהלך היום".

אבא מחזיק בידיים של תינוק (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
בעצם, גם הגברים יכולים להישאר בבית | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

מה הזמן הנכון לחזור לעבודה ולשחרר את הילד?
"זו שאלה טריקית, כי תינוק, וילד, זקוק להוריו תמיד. יש הורים שמעוניינים להיות בבית עם הילד למשך שנה ואף שלוש השנים הראשונות, מבלי לשלוח אותו למסגרת, ויש הורים שזקוקים לצאת לעבודה ולעולם המבוגרים מהר הרבה יותר. אין נכון ולא נכון – יש נכון לכל הורה. התינוק שלנו תמיד זקוק לנו, וגם אנחנו זקוקים לו כמובן. לכן צריך להשלים את זמן האיכות כאשר אנחנו יחד, בשעות הערות שלו לשחק איתו, לשיר לו, לדבר איתו, לחבק ולנשק, לטייל איתו, וכל פעילות שמתאים ומהנה לשני הצדדים".

מבחינה טכנית, מתברר שזה לא כזה פשוט לחזור לעבודה לפני שהסתיימה רשמית חופשת הלידה. עו"ד הורנשטיין מסביר שיש כמה אפשרויות חוקיות לחזרה מוקדמת. אם אישה עבדה למעלה משנה (כלומר, זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות), מותר לה לחזור לפני 15 שבועות באחד מהמקרים הבאים:

1. בן הזוג החליף אותה בחופשת הלידה (אחרי שבוע שישי).

2. בן הזוג לקח שבוע חופשת לידה בשבוע ה-15 והיא ויתרה על דמי הלידה באותו שבוע, ובמקרה כזה היא רשאית לחזור אחרי 14 שבועות.

כמובן שאישה החוזרת לעבודה לאחר חופשת הלידה זכאית לחזור לאותה עבודה ובאותם תנאים, אלא אם התקיימו נסיבות מיוחדות. "מעסיק שאינו מאפשר לעובדת לחזור לאחר חופשת לידה לאותה עבודה ובאותם תנאים, עלול להיחשב כמי שפיטר את העובדת שלא כדין בתקופה המוגנת על פי החוק מפני פיטורים", אומר עו"ד הורנשטיין. "למעסיק אסור לפגוע בהיקף משרתה או בהכנסתה של עובדת במשך 60 יום מיום חזרתה מחופשת לידה, אלא בהיתר מאת משרד העבודה".