תינוק מתוק אוכל מבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אז כמה הוא צריך לאכול? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בעוד שהנקה היא בעיקר אינטואיטיבית, להאכלה מבקבוק – ולא משנה אם הוא מכיל חלב אם שאוב או פורמולה – יש כללים די ברורים. ועדיין, בסבך ההורמונים, העייפות וההלם הכללי, די קל ללכת לאיבוד ולמצוא את עצמכם תוהים, עם פחית תמ"ל פתוחה באישון לילה, כמה בדיוק זה חצי כפית שטוחה.

כדי לעשות סדר, ולוודא שהתינוק שלכם מקבל את הבקבוק הכי נכון שאפשר, קבלו מדריך קצר לענייני פורמולות, בקבוקים ומה שביניהם. כמובן שכל המידע, העצות והטיפים מתייחסים לתינוקות בריאים, שנולדו במועד ובמשקל תקין.

"הכמות נקבעת לפי משקל התינוק ולא לפי גילו"

1. מה הכמות ההתחלתית שתינוק צריך לקבל? "הכמות ההתחלתית שצריך להכין בבקבוק, ממש מהיום הראשון לחיים, היא 60 מ"ל – לא בגלל שזו בדיוק הכמות שצריכות לכלול הארוחות הראשונות, אלא מפני שזו הכמות המינימלית שאפשר להכין עם הכפית המצורפת לפחיות הפורמולה", אומר ד"ר דורון רול, מומחה לרפואת ילדים, מנהל מקצועי של מרכז מיבאל'ה להורים וילדים. "במיוחד בגילים הצעירים לא מומלץ לנסות למדוד חצי כפית, ולכן ההורים מונחים להכין את הכמות המינימלית הקטנה ביותר שהכפית מאפשרת".

2. כל כמה זמן רצוי להאכיל? "כלל האצבע הוא האכלה מדי שלוש שעות, אבל חשוב להסביר שכל תינוק הוא ייחודי – יש תינוקות שיהיו רעבים כבר אחרי שעתיים (ואז כמובן שיש להאכילם, ולא להמתין עד שיחלפו שלוש שעות בדיוק), ואחרים שיפתחו מרווחים של ארבע שעות – אלו שינויים נורמליים מתינוק לתינוק, ואין צורך להיות קשיחים מדי עם לוח הזמנים".

3. ומה לגבי הלילה? "עד גיל שלושה חודשים, כמעט כל התינוקות יתעוררו לפחות פעם אחת בלילה בעצמם, ורובם יותר מפעם אחת. אם במהלך היום אפשר לפתוח טווח של ארבע שעות בין האכלה להאכלה, בלילה (בהנחה שהתינוק שלכם לא מתעורר מעצמו) אפשר גם להמתין חמש שעות בין ארוחה לארוחה – בתנאי כמובן שהתינוק בריא ועולה היטב במשקל". 

4. יש נוסחה שאומרת כמה תמ"ל צריך לתת לתינוק בכל גיל? "הכמות לא נקבעת לפי גיל התינוק, אלא לפי משקלו. רוב הגורמים מסכימים על נוסחה שאומרת: משקל הילד כפול 150, לחלק למספר הארוחות הממוצע ביממה. כך, למשל, תינוק ששוקל ארבעה ק"ג זקוק ל-600 מ"ל פורמולה ביום. אם הוא אוכל 6 ארוחות ביום, הרי שכל ארוחה שלו צריכה לכלול כ-100 מ"ל פורמולה מוכנה. אם הוא אוכל 8 ארוחות, הרי שכל ארוחה צריכה לכלול כ-75 מ"ל".

5. ומה אם מדובר בחלב שאוב? "הכמות ליממה אמורה להיות זהה אם מדובר בחלב אם שנשאב והוכנס לבקבוק".

 "ניתן להכין מראש עד שני בקבוקים קדימה"

6. איך יודעים כמה להכין? "כמו שתינוק יונק לא מרוקן בדיוק אותה כמות בכל האכלה, כך גם תינוק שאוכל מבקבוק יכול לאכול ארוחות גדולות וקטנות יותר לאורך היום, בהתאם לשעה, לרמת העייפות שלו ולתחושת השובע מהארוחה הקודמת. אם אנחנו רואים שבשתיים או שלוש ארוחות לאורך היום התינוק רוצה יותר מהכמות שהכנו מראש, כנראה שהגיע הזמן להכין כמות גדולה יותר".

גבר מאכיל תינוק בבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"רצוי להימנע מחימום נוסף של הבקבוק" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

7. אי אפשר לשמור מה שנשאר לארוחה הבאה? "לפי הוראות משרד הבריאות, אחרי שהתינוק התחיל לאכול מבקבוק מסויים, יש לשפוך את תוכנו בתום הארוחה. יש הורים ש'מושכים' עוד חימום אחד לבקבוק (כלומר שומרים בקבוק מותחל במקרר ומחממים אותו עוד פעם אחת נוספת לארוחה הבאה), אבל ההוראה הרשמית היא להימנע מכך".

8. אפשר להכין תמ"ל לכל היום מראש ורק לחמם לפני כל ארוחה? "יש הורים שנוהגים כך, אבל לפי הוראות משרד הבריאות יש להכין עד שני בקבוקים מראש".

9. איך יודעים שסוג הפורמולה מתאים? "כל תינוק בריא, שאינו פג או סובל ממחלה כלשהי או אלרגיות למזון, יכול לאכול כל פורמולה שנמכרת בישראל ברישיון. בדרך כלל ההורים ממשיכים עם הפורמולה שקיבלו בבית החולים, וכל עוד אין תגובה של הקאות או שלשולים אפשר להמשיך עם הסוג שבחרתם בו, שמתאים לגיל התינוק, ואין צורך לשלב מספר סוגים". 

10. ואיך מחליפים סוג, אם לא מרוצים ממנו? "מבחינה בריאותית, אין מניעה להחליף בבת אחת את הפורמולה, מכיוון שכולן מכילות את אותם רכיבים חיוניים. צריך להביא בחשבון התנגדות אפשרית של התינוק, שמתרגל לטעם מסויים, ואז אפשר להחליף בהדרגה – בכל יום להחליף ארוחה אחת, או אפילו למהול שני סוגים באותו בקבוק עד שהתינוק יסתגל לטעם החדש".

הבהרה: אין באמור לעיל להוות המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.

>> וכמה תינוק צריך לישון?