הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות, ובתחום ההורות המשפט הזה תמיד מוכיח את עצמו. רוב הפעמים, בעיות ההתנהגות של הילדים שגורמות להוריהם לאבד שינה ולתלוש שיערות, יהיו קשורות להתנהלות הורית כלשהי, שודאי שלא באה מכוונה רעה. להפך. שלוש מומחיות הורות בכירות החליטו ליצור רשימה של הטעויות הנפוצות ביותר שהן נתקלות בהן כשהן מייעצות למשפחות.

רייצ׳ל פיץ-דסורר, מומחית הורות, לוסי שרימפטון, יועצת שינה וכותבת רבי מכר בשמה השני - סליפ נני, ושרלוט סטירלינג ריד, מומחית לגמילות, החליטו לצרף יחד את הידע הרב שרכשו, בעיקר כדי להזהיר את ההורים הטריים, שהכל עוד לפניהם, מהמלכודות שהם צפויים ליפול אליהן. "כמעט כולם עושים טעויות ונופלים להרגלים מקובעים שאינם טובים לאף אחד. המזל הוא שאפשר להיחלץ מהם ולחזור למסלול".

לפניכם 8 הטעויות הקלאסיות שהורים עושים עם תינוקות, על פי שלוש המומחיות.

1. שגרע

"הורות יכולה להיות קשה גם ככה, אז כשמוסיפים המון לחץ בנסיון לשמור על סדר יום מאוד מובנה, מגיעים פעמים רבות להתשה ושחיקה. זה כנראה מאמץ מיותר ובזבוז משאבים. תינוקות לא מסוגלים, מבחינה התפתחותית, להסתגל ללוחות זמנים בחודשים הראשונים לחיים, ואפילו כשהם כבר כן יכולים ללמוד סוג כזה או אחר של סדר יום, קל להם להיות גמישים. תנו לעצמכם זמן והרשו ללוח הזמנים להיות נזיל וזורם. משהו מאוזן. זה לא יהפוך אתכם להורים לא טובים, פשוט להורים רגועים יותר".

2. להרדם על הבקבוק

"כל ההורים יעשו כל מה שאפשר כדי להרדים תינוק. זו השרדות. הם סובלים ממחסור בשינה, והרבה תינוקות נרדמים בזמן ההאכלה, על השד או עם בקבוק בפה. אי אפשר לגמרי לשלוט בעניין הזה, אבל כדאי להעיר קצת את התינוק אחרי האוכל, ורק אז לתת לו להירדם, כך הוא יכיר את תחושת ההירדמות במנותק מהאוכל".

3. ריבים של אומללים

"אחד הריבים הכי שגורים בין הורים הוא מי מהשניים זכה לישון יותר, או במילים אחרות: מי מסכן יותר. זו הופכת לתחרות מלאת טינה, בה ההורה הרצוץ מביט בשעון באמצע הלילה ועושה לעצמו חישובים כדי להתחשבן בהמשך. כדאי להפסיק לריב על מי סבל יותר בלילה ולקבל את העובדה שמדובר בשלב בחיים שיעבור, ושיש לנו את היכולת האנושית הפיזית להתמודד איתו. לא משנה כמה אתם עייפים, נסו להתחיל כל יום במילה טובה או בהגשת כוס תה לבן הזוג".

להתכרבל במיטת ההורים (צילום: Monkey Business Images, shutterstock)
להתכרבל במיטת ההורים. זה רק נשמע כמו רעיון טוב | צילום: Monkey Business Images, shutterstock

4. להרדים בידיים

"הרדמת התינוק תוך כדי עירסול וניענו חמים בזרועות זה דבר אינסטינקטיבי וטבעי, אותו כולנו מכירים מדימויים שראינו כל חיינו. זו גם דרך אפקטיבית, התינוק רגוע ונרדם בקלות. בשבועות הראשונים זה בסדר, אבל ככל שהתינוק גדל, כדי להפסיק ולהניח את התינוק לישון במקום השינה הקבוע שלו. אפשר להיות איתו, לשיר וללטף, אבל חשוב שיתרגל למקום, ושילמד להרדם לבד".

5. להתכרבל במיטת ההורים

"לינה משותפת עשויה להיות מסוכנת, מומחים רבים מזהירים ממנה, אבל כשההורים מותשים לגמרי, פעמים רבות הם מוצאים שהשכבת התינוק לידם בשעות הקטנות של הלילה היא המוצא האחרון והאפקטיבי. מוטב ללמד את התינוק להרגיש רגוע ונינוח במיטה שלו, אבל למי שבכל זאת מעוניין בחוויה, מומלץ לרכוש מיטה מתחברת".

6. שולחן פרטי

"הורים רבים מאכילים את התינוק, אבל לא את עצמם. הם מפרידים בין שני הדברים לגמרי ושוכחים שהתינוקות והילדים לומדים כל הזמן מהתבוננות בסביבתם, והעניין בולט במיוחד בזמן הארוחה. הם לומדים ללעוס, לקחת ביס, לבלוע, מנסים דברים שהוריהם אוכלים, לומדים על כלי האוכל, גודל המנות ונימוסי שולחן. הורים שמתקשים לגרום לילדיהם לאכול, מוטב שישבו לאכול איתם בכל הארוחות. זה מוריד לחץ ושם את המיקוד על האוכל ולא על התינוק".

7. מפונק

"תינוקות רבים עוברים שלבים בהתפתחות האכילה. הם מסכימים למאכלים מסויימים, מסרבים לאחרים, ולפעמים אפילו שובתים ולא מכניסים לפה פירור. זה מצב די נורמלי. תיאבון של תינוקות עולה ויורד ומושפע מגורמים שונים: מחלות, שיניים, גדילה, שינויי שיגרה. במקום לתייג את הילד כמפונק או בעייתי באוכל, כדאי לאתר את הרגעים בהם הוא עירני, רעב וסקרן. זו לרוב לא תהיה שעה קבועה ביום. חשוב להשאר רגועים ולהמשיך להציע מגוון רחב של מזונות".

8. ויהי בוקר ויהי ערב

"הורים רבים מאמינים שתפקידם ללמד את התינוק את ההבדל בין יום ללילה מההתחלה. זה בזבוז זמן משווע! בחודשי החיים הראשונים תינוקות מתוכנתים ביולוגית לישון יותר בשעות הבוקר מאשר בלילה, לבכות כשהם לא במגע ואין להם שום סיכוי ללמוד את ההבדל בין לילה ליום. כדאי להתאים את עצמכם לתינוק בתקופה הראשונה, עד שיגדל קצת ויוכל כבר להתחיל להתאים את עצמו לעולם. אולי אם ירד הלחץ מהנסיון ללמד את התינוק דברים שאין לו יכולת לבצע, תיהנו יותר מהתקופה הזו וממנו".