כולנו עשינו את זה. ועדיין עושות, האמת. ובלי יותר מחשבה, כי בכל זאת, מדובר כנראה באיזו ירושה פרה-היסטורית, שקיבלנו מאמות-אמותינו במערות. התנועה הכמעט אינסטנקטיבית, של לעיסת מזון קצרה והעברה לפה של התינוק, מוכרת לכל אמא, אבל כרגיל: סלב-על שהונצחה עושה זאת הציתה מהומה כלל עולמית.

אלישיה סילברסטון (לנצח "שר" מקלולס) צולמה כשהיא לועסת את המזון עבור בנה התינוק, בן עשרה חודשים, ומאכילה אותו בעיסה. הסרטון עלה כקידום לספר בישול צמחוני שכתבה, ולווה בהצהרה: "הוא רוצה לאכול כל מה שאני אוכלת – הוא פשוט זוחל מהקצה השני של החדר ותוקף את הפה שלי כדי להתכבד".

הכי טבעי או מסוכן לתינוק? זו השאלה

אבל מה שטבעי מאוד עבור ציפורים וחיות אחרות הצית מהר מאוד ויכוח: ברשת, במגזינים ובתכניות טלוויזיה. יש הטוענים כי כך היו נוהגים פעם, לפני המצאת הבלנדרים, המאדים והמרסקים למינהם. אחרים טענו כי מדובר באקט דוחה, שגם עלול להדביק את התינוק בעששת ושאר רעות חולות ששוכנות בפה האנושי.

הנימוקים בעד רבים: במקום להשתעבד לסירי אידוי, בלנדרים, הקפאות והפשרות, ולהיסחב לכל מקום עם צידנית, סינר, כפית וקופסת רסק, אפשר פשוט ללעוס רגע מה שיש בצלחת, ולתת לתינוק להמשיך משם. בנוסף, לעיסת מזון עבור התינוק מונעת בזבוז של מזון (ושתקום מי שלא זרקה אי אילו מנות של ירקות או פירות מרוסקים שהתינוק פשוט סירב להכניס לפה), ומאפשרת לתת לו מגוון של מאכלים, ופשוט לשלב אותו בשגרה הקולינרית של בני הבית, באמצעות טעימות מכל מה שהגדולים אוכלים.  

לעומת זאת, מי שמתנגד לעניין מנפנף בענייני סטריליות ובטיחות. בעוד שמרק או רסק שמכינים במיוחד לתינוק מכיל רק מה ששמתם בתוכו, ללעוס לתינוק מזון שמיועד לאנשים מבוגרים – ולא משנה אם מדובר בסלט ירקות פשוט או בסטייק פילה – עלול להכיל מרכיבים שלא מתאימים לתינוק, כמו דבש לפני גיל שנה, ביצים בגיל צעיר מדי או אלרגנים אחרים.

"עלול לגרום לבעיות שיניים ועששת"

אין תמונה
מה הביג דיל? אלשיה סילברסטון

אז איפה האמת? לא ברור. לחובבי הסטטיסטיקה, שמתקשים להחליט באיזו גישה הם מצדדים, הנה סקר קצר. אתר "הגארדיאן" הבריטי ערך משאל בין הגולשים, שהכריעו ברוב מוחץ: מדובר בעניין לא אסתטי ולא ראוי. רק 22.2% סברו כי מדובר באקט נורמלי וראוי, בעוד ש-77.8% הכריזו כי לעיסת מזון עבור תינוק הוא "מעשה דוחה, שקית הקאה בבקשה".

"זה באמת רעיון לא מוצלח במיוחד", אומרת ד"ר הדס כץ-שגיא, ממרפאת פלא. "הפה שלנו הוא אחד המקומות הכי מזוהמים בגוף, עם המון חיידקים ליחידת שטח. אם האמא לועסת משהו ומעבירה לתינוק, היא חושפת אותו מוקדם מאוד לחיידקי עששת, ועלולה לגרום לו לבעיות שיניים קשות בהמשך חייו. יתרה מכך: השיניים הראשוניות מאוד עדינות, והאמייל מאוד דק ופגיע. אגב, גם אם טרם בקעו שיניים זה לא מומלץ, מפני שהוכח כבר כי העששת עלולה להיצמד לרקמות חניכיים".

לדברי ד"ר כץ-שגיא, ככל שהדבקה בעששת מתרחשת בגיל צעיר יותר כך השפעה חמורה יותר, ו"זה נכון גם לגבי מוצצים - אם אין בהישג יד מים לנקות את המוצץ, עדיף לנגב על המכנסיים ולא בפה של ההורה. אפילו דברים שלא חושבים עליהם: כמו טעימה מכפית המזון של התינוק כדי לוודא שהוא לא חם מדי, או אחסון מברשות השיניים באותו כלי, עלולים להדביק את התינוק בעששת וצריך להימנע מהם".

צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק?
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו