זמן בטן הוא נושא רגיש. מצד אחד, כל מי שאתם רואים מסביר לכם כמה חשוב להשכיב את התינוק כמה שיותר על הבטן, כמה זה חשוב לחיזוק חגורת הכתפיים, השרירים, הרמת הראש וההתהפכות המיוחלת. מצד שני, הפחד מפני מוות בעריסה, לאור ההוראה החד משמעית להשכיב את התינוק לישון אך ורק על הגב, עושה את שלו.

תינוק בן יומו שוכב על הבטן ובוהה (צילום: Nathan Maxfield, Istock)
אל תחכו, אחר כך זה רק יהיה יותר קשה | צילום: Nathan Maxfield, Istock

בינתיים הימים עוברים, התינוק לא מרים את הראש, ולכם אוכלים את הראש. אז איך לספק לתינוק שפע של זמן בטן איכותי, מבלי להרעיד את קירות הבית מבכי? קבלו כמה טיפים.

1. אל תחכו: השכיבו את התינוק על הבטן בהשגחה כבר מהיום הראשון
"התנוחה הכי טבעית, אם היו נותנים לתינוק לבחור, היא על הבטן", אומרת סיגל גולן IBCLC, מנהלת "השביל להורות" בקיבוץ כברי. "כשהתינוק על הבטן יותר קל לו להתקפל לתנוחה העוברית שמוכרת לו, וזה הכרחי להסתגלות מחוץ לרחם ולהרגעה שלו. הסלידה של תינוקות מ'זמן בטן' היא בגלל שלא עושים את זה מיד, וככל שמחכים יותר, כך מסובך יותר להרגיל אותו מחדש לתנוחה הזו. השכיבו אותו על הבטן, בהשגחה כמובן, ממש מהיום הראשון, אפילו עוד בבית היולדות".  

2. לא חייבים משטח: הניחו את התינוק על הבטן שלכם
"זמן בטן ממש לא חייב להיות על משטח ישר, כמו אוניברסיטה או העריסה של התינוק", אומרת סיגל. "אפשר להניח את התינוק בטן לבטן כשאתם שוכבים על הגב או נשענים לאחור: התינוק ירצה לראות אתכם ויתאמץ להרים את הראש. מעבר ליתרון של 'אימון בטן', אתם יכולים לתת לתינוק לשמוע את פעימות הלב המרגיעות שלכם, וליהנות מזמן עור לעור איתו, שחשוב להתפתחות שלו ולהיקשרות שלכם אליו".

ביי ביי בייבי יוגה: חוקרים טוענים שחוגי תינוקות אינם מסייעים להתפתחות

3. נצלו את החלפת החיתול: זמן עירות מתאים
"אחת הבעיות היא שבשבועות הראשונים התינוק אוכל וישן, ואין ממש מתי לשים אותו על הבטן. ההורים חוששים להשכיב על הבטן מיד אחרי האוכל, מחשש לפליטות, ואחר כל התינוק שוב ישן", אומרת סיגל. "אני אישית טרם נתקלתי בתינוק שלא התעורר בזמן החלפת החיתול. לכן, אפשר לנצל את החלפות החיתול כדי ליצור זמן בטן, על משטח ההחלפה: להצחיק את התינוק, לדגדג אותו ולמשוך כמה דקות מבורכות של זמן בטן בעירות מלאה".  

4. דאגו לגירויים על המשטח
למרות העצות המייבשות "ללמד אותו להעסיק את עצמו". סיגל מציעה: "רדו לגובה של התינוק, עשו פרצופים, נופפו בצעצוע צבעוני והוציאו לשון. אפשר גם לדפדף בספק שחור-לבן: כל מה שמעסיק את התינוק ומעודד אותו להישאר עוד קצת על הבטן ולהרים את הראש".  

5. עסו את התינוק: זה יחזק את שריריו
"עיסוי עדין אך נחוש מגדיר לתינוק מה הגבולות של הגוף שלו, ויכול לעזור גם בחיזוק השרירים", אומרת סיגל. בחדר מחומם, השאירו את התינוק ללא חולצה, או עם חולצה דקה, ועסו בעדינות את גבו לאורך, משני צידי עמוד השדרה, מבלי להפעיל לחץ חזק מדי. העיסוי יחזק את השרירים זוקפי הגב, ויחדד את התחושה של התינוק את גופו.  

6. השתמשו בעזרים חיצוניים שיקלו עליו
אם התינוק מתקשה ומתעצבן על הבטן, אתם יכולים לעזור לו להחזיק את עצמו עד שיתחזק מעט. "קחו מגבת או שמיכה דקה, גלגלו לנקניק והניחו מתחת לבית החזה. הזווית החדשה על העולם תעניין את התינוק, שירצה להישאר בתנוחה הזו, ולאט לאט יתחזק ויוכל להחזיק מעמד גם בלי העזרים החיצוניים", מבטיחה סיגל.

צפו: מהי הדרך האופטימאלית לשמירה על עור התינוק
לקבלת חיתולי פמפרס להתנסות מתנה הכנסו