תינוק קטן עם כובע כחול ישן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"ניתן להקנות דפוסי שינה נכונים מגיל 0" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אחת העצות הראשונות שקיבלתי מחברים וקרובים, ממש לאחר שגיליתי לראשונה שאני בהריון ועומדת להפוך לאמא, היתה להתחיל לאגור שעות שינה כבר מעכשיו, "כי אחרי שהתינוק יוולד", כך הם אמרו, "לא תזכרי מה זה לישון בכלל". אחרי הלידה הבנתי בדיוק למה הם התכוונו, ואני חושבת שרק אז למדתי להעריך ולהוקיר באמת כל שעה של שינה.

בתקופת חייו הראשונה התינוק דורש בדרך כלל טיפול של 24 שעות ביממה, ועלינו לדאוג לסיפוק כל צרכיו הקיומיים באופן מיידי מסביב לשעון. גם ההתרגשות והדאגה שמלוות את האימהות בימיה הראשונים מקשות עלינו לעיתים קרובות להירגע ולישון, כך שזה מאוד טבעי שבשבועות הראשונים לאחר הלידה לא נישן הרבה.

אולם, ככל שחולפים השבועות והחודשים, התינוק שלנו מתרגל לעולם, ואנחנו מתחילים לצפות שמספר היקיצות שלו יפחת, והשינה שלו תהיה רציפה יותר. זה אולי נשמע טריוויאלי למי שעדיין אין לו ילדים, אבל בפועל שינה טובה אצל תינוק אינה דבר מובן מאליו כלל וכלל. אצל תינוקות רבים ממשיכים להיות קשיים בשינה גם בגיל שנה ואף לאחר מכן- הם מתקשים להירדם, מתעוררים המון פעמים בלילה, ומקיצים מוקדם מדי בבוקר.

הורים נוטים לחשוב שקשיי השינה הללו הם גזירה משמיים, וכי ברגע שבחרו להיות הורים נגזר עליהם לוותר כליל על השינה, לפחות בעשור הקרוב (אם לוקחים בחשבון שאחרי הילד הראשון יבוא עוד אחד, ועוד אחד, ואולי עוד אחד...), אבל זה פשוט לא נכון. אפשר להקנות לקטנטנים שלנו הרגלי שינה טובים ממש מההתחלה. נדרשת אמנם השקעה מסויימת, אך המאמץ מבטיח לנו שינה טובה הרבה לפני שיגיע הילד הבא.

 לילה: זמן לשינה ולא למשחק. ברור?

1. צרו הבחנה בין יום ולילה. בשבועות הראשונים לחיי התינוק השעון הביולוגי שלו עדיין לא לגמרי בשל, ולכן קורה שתינוקות הופכים בין היום והלילה – ישנים הרבה ביום וערים בלילות. חשוב ליצור עבור התינוק הבדלה ברורה בין היום ללילה, ולכוון את עיקר שעות השינה ללילה.

במהלך היום מומלץ לחשוף את התינוק לאור שמש טבעי, לצאת לטייל בחוץ כשאפשר, ולפתוח תריסים כדי שייכנס אור בזמן שנמצאים בבית. אם התינוק ישן יותר משלוש שעות ברציפות ביום, מומלץ להעיר אותו, ולתת לו להיות פעיל בסביבה מוארת. לעומת זאת בשעות הערב והלילה יש להקפיד על חושך ושקט, לא לדבר ולא להדליק אור. גם כאשר התינוק מתעורר בלילה יש להקפיד על אינטראקציה מינימלית, וכך ללמד אותו שהלילה הוא זמן לשינה ולא למשחק.

2. הסירו גורמי תלות. אמנם תינוק בן יומו לא מסוגל עדיין פיזית להירדם באופן עצמאי לגמרי, היכולת הזו מגיעה רק סביב גיל 5 חודשים, אבל כבר מגיל אפס אפשר לתת לו את הכלים שיאפשרו לו בהמשך להירדם עצמאית.

ראשית, הרגילו אותו להירדם במיטתו, לפחות פעם אחת ביום. בחודשים הראשונים עשו זאת כאשר אתם לידו, מלטפים ומשמיעים קול רגוע ומונוטוני. בנוסף, השתדלו שלא להרגיל את התינוק להירדם בעזרת גורמי תלות חיצוניים כמו הנקה, בקבוק, נדנוד על הידיים וכולי, ותחת זאת עודדו אותו להשתמש בחפץ מעבר או מוצץ, אותם יוכל להשיג בכוחות עצמו בלילה במיטה.

השתדלו שלא להאכיל את התינוק בכל התעוררות, אלא האכילו במרווחים קבועים, באותו אופן שאתם מאכילים בשעות היום. אם התינוק מתעורר שעה אחרי שאכל, סביר להניח שאינו רעב, ומומלץ להחזירו לישון בדרך אחרת במקום להאכילו שוב, כדי לא ליצור התניה בין אוכל לשינה.

3. הקפידו על שגרה קבועה. הורים רבים נרתעים מקיום שגרה קבועה, וזה אכן מוגזם לצפות מתינוק בן יומו להתנהל לפי לו"ז קשוח. אבל בכל זאת כדאי ליצור מסגרת פחות או יותר קבועה ומאורגנת של סדר יום, משום שתינוקות מאוד זקוקים לשגרה בחייהם.

כשיש סדר יום מאורגן והדברים מתרחשים בסדר ידוע מראש, התינוק יודע בכל רגע נתון למה לצפות בהמשך, והדבר מקטין את תחושת חוסר הוודאות של התינוק ומגבירה את תחושת הבטחון שלו. רצוי לשים דגש על מרווחים קבועים בין האכלה להאכלה ובין תנומה לתנומה, וליצור לפני כל פעילות כזו מעיין טקס סימלי קצר, אשר יכין את התינוק ויעזור לו לחזות מראש את העומד להתרחש.

מחסור שעות שינה ביום, ישפיע לרעה על שנת הלילה

4. ערכו טקס שינה קבוע מידי ערב.  מדובר ברצף קבוע של פעולות שמתקיים כל ערב לפני השינה. אתם יכולים לארגן את טקס השינה בכל סדר שנוח ומתאים לכם, ולכלול בו פעילויות על פי בחירתכם. למשל, טקס שינה לרוב יכלול ארוחת ערב, אמבטיה, החתלה והלבשה וסיפור, אולם אפשר גם לשלב בו עיסוי לתינוק, משחק רגוע, שירים, וכל העולה על רוחכם. החשוב הוא להקפיד על הנמכה הדרגתית ברמת הפעילות, לבצע את הפעולות ברוגע ובאורות עמומים, ללא טלויזיה ברקע, ולנצל את ההזדמנות להרבה קרבה, מגע וחום.

5. סגלו לתינוק חפץ מעבר. ישנם תינוקות אשר בוחרים בעצמם חפץ אהוב כלשהו ונקשרים אליו, אולם מרבית התינוקות לא יעשו זאת לבד, וכאן התפקיד שלנו לבחור עבורם חפץ מעבר בטיחותי וזמין, אשר ילווה אותם בכל לילה בהירדמות ובשינה, ישרה עליהם תחושת בטחון, ויעזור להם להרגע ולהירדם.

תינוק מחבק בובת פרווה  (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תחילתה של ידידות מופלאה. חפץ מעבר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
איך מרגילים תינוק לחפץ מעבר? בשלב הראשון הציעו לתינוק את החפץ בכל זמן שהוא שמח ועסוק בפעילות נעימה כמו הנקה, משחק או טיול, והסירו את החפץ כשהתינוק בוכה או כשאינו רגוע. אחרי שבוע- שבועיים בהם יוצג החפץ לתינוק בעקביות בכל פעילות נעימה, החפץ יקבל עבורו הקשר חיובי, ואז ניתן יהיה להשתמש בו להרגעה ולשינה.

6. וודאו שהתינוק יקבל כמות שינה מספקת. אחד הכללים החשובים ביותר לשינה טובה, שהרבה הורים לא כל כך מודעים אליו הוא כמות שעות השינה. חשוב מאוד להקשיב לאיתותי העייפות של התינוק לאורך כל היממה, ולעולם לא לנסות "למשוך" אותו כשהוא עייף. הורים רבים חושבים בטעות שככל שהתינוק יתעייף יותר אז הוא יישן טוב יותר אחר כך, כאשר בעצם ההיפך הוא הנכון. ההשלכות של עייפות יתר אצל תינוק הינן קשיים בהרדמה, יקיצות מרובות, והתעוררות מוקדמת מידי בבוקר.

חשוב מאוד שהתינוק יקבל מספיק שינה גם במהלך היום. מחסור בשנת יום משפיע לרעה על שנת הלילה, ולהיפך. או כמו שאני נוהגת לומר: עייפות גוררת עייפות, ושינה מעודדת שינה.

נטע רותם ימניצקיי היא יועצת שינה, בעלת האתר "שין שן - ייעוץ שינה מאל"ף ועד טף"

>> למה התינוק מתעורר בלילה?