אמא מלטפת את תינוקה (צילום: istockphoto)
לרפלקסים תפקידים חשובים בהתפתחות התינוק | צילום: istockphoto

התינוק שלכם רק נראה קטן וחסר ישע, בעיקר עם הראש הגדול והכבד שלו ביחס לגוף, אבל קחו בחשבון שמדובר פה בשורד אמיתי: יש לו מערכת שלמה של רפלקסים שעוזרים לו להתפתח ולשרוד בעולם הזה.

לרפלקסים תפקידים חשובים בהתפתחות התינוק והם עדות לחיים עתיקים בהם היה האדם צריך לפתח דפוסי הישרדות בעולם. הם מהווים תגובה מוטורית לגירויים ובעצם מאפשרים לתינוק להסתגל לחיים מחוץ לרחם. חלקם, אגב, מתפתחים עוד ברחם וניתן לאבחן אותם בשלבי התפתחות מוקדמים מאוד של ההריון.

חלק מהרפלקסים ממשיכים ללוות אותנו גם בחיים הבוגרים: הנטייה למצמץ אל מול אור חזק או מול רוח, למשל. האינסטינקט הזה, שמטרתו להגן על העין מפגיעת גופים זרים, מתחיל כבר מהלידה אך ימשיך ללוות אותנו גם בהמשך, וזאת אל מול רפלקסים אחרים שייעלמו לגמרי או יהפכו לתגובות גופניות רצוניות ומשוכללות יותר עם התפתחות התינוק.

הבנת הרפלקסים של התינוק בחודשי חייו הראשונים יכולה לסייע בלימוד מיומנויות חדשות ובהימנעות ממצבים שעלולים לגרום לתינוק אי נעימות. כמו כן, ערנות לגבי תפקודם תאפשר זיהוי מוקדם של בעיות שונות, שבחלקן יהיה ניתן לטפל כבר בשלב מוקדם, לכן חשוב שתהיו עם יד על הדופק.

קבלו הסבר על חמישה רפלקסים חשובים:

1. רפלקס מורו: זה שגורם לתינוק להתעורר בבהלה ברגע שאתם מנחים אותו במיטה

כמה פעמים הרדמתם את התינוק שלכם (כן, על הידיים) וברגע שהנחתם אותו במיטה הוא התעורר מבוהל, מושיט ידיים קדימה שקוראות לעזרה. לרפלקס הזה, המופיע אצל תינוקות בעת בהלה, למשל כתגובה לנפילת הראש אחורנית, יש היסטוריה ארוכה: ככל הנראה שריד לתקופה של הישרדות פוטנציאלית, של היצמדות או היאחזות באם או במטפל. חוץ מלהעיר את התינוק, הוא מופיע בתגובה לרעש חזק ובלתי צפוי או כשהתינוק חש שהוא נופל. זהו ככל הנראה הפחד היחיד שאינו נלמד וקיים אצל תינוקות מלידתם. את השם שלו, אגב, הוא קיבל על שמו של רופא אוסטרי, ד"ר ארנסט מורו, שהיה הראשון לתאר אותו.

מתי: ניתן להבחין ברפלקס בצורתו הלא-שלמה כבר אצל פגים שנולדו לאחר השבוע ה-28 להריון ובצורתו המלאה אצל אלו שנולדו החל מהשבוע ה-34. הרפלקס אמור להיעלם בדרך כלל בגיל שישה חודשים.

חשיבות רפואית: הרפלקס יכול ללמד על תפקוד מערכת העצבים המרכזית, שכן הוא מורכב מארבעה חלקים ברורים: בהלה, פרישת הזרועות, קיפול הזרועות ובכי.

מתי צריך לשים לב: כאשר נעדר אחד המרכיבים (פרט לבכי) או כאשר ישנה אסימטריה בתנועות. בנוסף, המשך קיומו של אצל תינוקות בוגרים יותר או אצל ילדים צריך להדליק נורה אדומה ולקבל ייעוץ רפואי.

תינוק בוכה רפלקס מורו (צילום: Muhannad Fala'ah, GettyImages IL)
מניחים את התינוק והוא בוכה ושולח את הידיים | צילום: Muhannad Fala'ah, GettyImages IL

2. רפלקס היניקה/מציצה: עוד תפקידים חוץ מאוכל

אולי לא חשבתם על זה ככה עד עכשיו, אבל תחשבו כמה פעולות עושה התינוק כשהוא יונק: הוא צריך למצוץ, לבלוע ולנשום ולהצליח לסנכרן בין כל הפעולות החדשות האלה. ואתם עוד שאלתם את עצמכם למה כל כך קשה להניק: מסתר שגם לינוק זה לא עניין פשוט.

מתי: רפלקס המציצה קיים מרגע הלידה ונמשך בערך עד לגיל 4 חודשים. הרפלקס מתבטא בכך שכאשר נוגעים בזווית פי התינוק הוא מפנה את ראשו לכיוון הנגיעה, מוכן ומזומן למצוץ. ככל שהתינוק מתפתח, המציצה הופכת לפעולה רצונית יותר ויותר.

חשיבות רפואית: חוץ מחשיבות המציצה לתזונה, הרפלקס נחשב לחלק ממנגנון בן שלושה שלבים: מציצה-בליעה- נשימה. הסנכרון בין שלושת אלה הוא דפוס ההתפתחות הראשון הדורש תזמון ורצף של תנועות. מחקרים מצאו כי הוא קריטי להתפתחות הסנסורית-מוטורית, להתפתחות הקוגניטיבית, להתפתחות הדיבור והשפה, לשליטה בתנוחה, לאכילה ולהאכלה ולהתפתחות האישיות.

רפלוקס בתינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רפלקס המציצה יותר מורכב ממה שחשבתם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

3. רפלקס הלפיתה: "תראי, הוא מחזיק לי את האצבע"

היד הקטנה הזו נלפתת סביב האצבע שלכם, ולמרות שאתם יודעים שזה אינסטינקט לא רצוני, זה עדיין גורם לכם להרגיש שהתינוק שלכם ממש מחזיר לכם אהבה. כרגע, זה תוצאה מרפלקס הלפיתה שמטרתה לגרום לתינוק תחושת ביטחון.

מתי: גירוי בכף היד של התינוק יגרום לו ללפיתה אוטומטית. מאחר וזוהי תגובה רפלקסיבית היא תיפסק כשהתינוק יתעייף והלפיתה תתחלש. רפלקס זה הופך לרצוני ומשוכלל יותר.

חשיבות רפואית: אגדה אורבנית מספרת על תושבי ספרטה, הידועים בחינוך הנוקשה שדגלו בו, שהיו עורכים לכל תינוק שנולד את מבחן רפלקס הלפיתה: אם התינוק לא היה אוחז את האצבע בחוזקה, הוא היה מסיים את חייו באותו הרגע שכן הדבר מעיד על פגם. 

טיפ: הביטחון שמעניק רפלקס הלפיתה יכול לשמש אתכם יופי גם באמבטיה: תנו לו לתפוס יד אחת, הוא יירגע יחוש יותר בטוח ולעתים ימנע בכי מיותר.

תינוק בורוד יונק משד אימו ומחזיק לה את האצבע (צילום: jupiter images)
רפלקס הלפיתה | צילום: jupiter images

4. רפלקס החיפוש: הכי מתוק מכולם

תודו שאין דבר יותר מהמם מזה: אתם מניחים את הלחי על התינוק והוא מיד מתחיל לאכול את הלחי, בחיפוש אינסטינקטיבי אחרי האוכל.  

 מתי: עד גיל שלושה חודשים לערך

פונדקאות הומו גבר עם תינוק (צילום: Brand X Pictures, GettyImages IL)
התינוק מחפש במגע על הלחי אחר הפטמה כדי לאכול | צילום: Brand X Pictures, GettyImages IL

5. רפלקס ההצמדות: נאחז בכל דרך אפשרית

ניסיתם פעם לשים ידיים על כף רגל של תינוק? פתאום תרגישו שהוא מנסה להיצמד אליכם עם הרגליים.

עם גירוי כף הרגל היא נצמדת למשטח. 

אין תמונה
פעם גם הרגליים היו דומות לידיים?

                                                           

 >> לחברתך יש בייבי חדש? הפתיעי אותה עם מארז מפנק של האגיס