אישה לוקחת ויטמינים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחרי הברזל והחומצה הפולית: ויטמין E | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

להכין את הגוף להריון זה תמיד חשוב ומבורך, על אחת כמה וכמה אם ההריון לא מגיע בקלות. את תקופת הנסיונות אפשר ורצוי לנצל להשלמת חוסרים בחומצה פולית, בויטמינים שונים ובברזל, וגם להתחיל למלא את הגוף באומגה 3. בנוסף לכל החבורה המכובדת הזו, הגיע הזמן שתכירי את הכוכב העולה בתחום התוספים – ויטמין E.

למרות שיש לו סגולות חשובות גם במהלך ההריון (ואפילו כהכנה ללידה: שמן ויטמין E  נחשב למגמיש ומרכך רקמות, ומומלץ לעיסוי חיץ במטרה למנוע קרעים וחתכים בלידה), עיקר תהילתו היא בתחום הפוריות. קבלו כמה עובדות חשובות על ויטמין E, כניסה להריון ומה שביניהם.  

מעודד זרימת דם לרחם, מאריך חיי ביציות

1. אפילו השם שלו מעודד הריון. השם היווני של קבוצת ויטמיני E, TOCOPHEROL, מורכב משתי מילים, שמשמעותן, הפלא ופלא: לשאת הריון. ואכן, לפי אמונות ומנהגים בתרבויות שונות, מזון המכיל את הויטמין נחשב למועיל לזוגות המתקשים להשיג הפריה או הסובלים מהפלות חוזרות.

2. הוא מאט תהליכי הזדקנות – גם של ביציות. ויטמין E שומר על קרומי התאים, ומונע את הזדקנותם. הוא נמצא בשימוש נרחב בתעשיית הקוסמטיקה בגלל התכונות הללו, אבל מתברר שההשפעה הזו תקפה גם מעבר לעור הפנים. צריכה של ויטמין  E מאטה את הזדקנותן של הביציות, ומאריכה את חלון ההדמנויות הביולוגי להשגת הריון. ביצית "צעירה" יותר מופרית ביתר קלות, משתרשת טוב יותר ברחם ומפחיתה את הסיכון למומים אצל העובר ולהפלות.

3. ומאזן הורמונלית. ויטמין E עוזר גם בהשגת איזון הורמונלי, שחשוב אפילו יותר לנשים עם בעיות פוריות. נוכחותו של הויטמין בגוף חשובה להתחדשות המערכת האנדוקרינית (קבוצת הבלוטות שאחראיות על הפרשת ההורמונים לדם), להפרשת הורמונים תקינה בגוף ואפילו לחיזוקה ההורמונלי של רירית הרחם, שאמורה לקלוט ולהזין את הביצית המופרית.  

4. הוא עוזר לדם להגיע לרחם. השתרשות העובר ברחם והתפתחותו התקינה תלויים במידה רבה בזרימת הדם לאזור. הדם נושא איתו הורמונים חיוניים להשתרשות ושמירה על הביצית המופרית ברחם, ובשלבים מאוחרים יותר מעבירה חומרי הזנה וחמצן לעובר. כמו כן, זרימת דם תקינה משפיעה על יצירת ביוץ תקין. ויטמין E מסייע בהגמשת והרחבת כלי הדם, ושומר על זרימת דם מספקת לרחם ולאברי הרבייה הנשיים.

5. הוא משפר מצב רוח. בגלל ליקויים שונים במערכת העצבים וקשיים בספיגת הברזל, חוסר בויטמין E נקשר פעמים רבות למצב רוח ירוד (כאילו שצריך עוד סיבות כדי להרגיש מבואסת במהלך הטיפולים). אז בין מעקב זקיקים לזריקה, או בין הזרעה לכדור, חשוב להקפיד על נטילת ויטמין E – עד שהוא יעזור לך להיקלט, לפחות תהיי פחות מבואסת.  

6. הוא מפחית את הסיכון להפלות. במחקרי מעבדה שנערכו על חולדות, התגלה כי נטילה סדירה של ויטמין E הפחיתה את הסיכון להפלות וללידות מוקדמות. הסיבה היא שוב זרימת הדם התקינה, שמסייעת לגוף שלך לקלוט את ההריון ולתמוך בו.

7. ויטמין E נמצא כמובן גם במזון. קטניות, אגוזים, שקדים, דגנים מלאים, שיפון, תירס, שמן אבוקדו ושמן זית נחשבים למקורות מצויינים לויטמין E. בשל היותו מסיס בשומן, מומלץ לאכול את המזון העשיר בויטמין E  יחד עם אגוזים או מעט שמן בריא. עם זאת, בגלל מורכבות הספיגה שלו בגוף, נשים מאותגרות פריון זקוקות לתוסף חיצוני, שמגיע בצורת כדורים, כמוסות ג'ל או אבקה, ומעלה משמעותית את רמות הויטמין בגוף.

8. אז כמה לקחת? בהיעדר בעיות רפואיות, המינון המומלץ לויטמין E הוא 100 יחידות בינלאומיות ליום בלבד. בארץ לא ניתן להשיג תוספים בכמות קטנה כל כך, ולכן נשים מאותגרות פריון הנזקקות לתוספת של הויטמין לוקחות אותו לסירוגין. למרות כל תכונותיו החיוביות, עודף בויטמין E הוא מצב לא רצוי ואפילו מסוכן מעט, שעלול להוביל לדימומים פנימיים, בעיות בבלוטת התריס ותופעות לוואי נוספות.

סייעו בהכנת הכתבה: שרון אלישע וקורן אליהו, מומחי פוריות לפי הרפואה הסינית, קליניקת מעגלים

דיאטת פוריות: רוצה תאומים? תאכלי בטטות
לכל הכתבות במדור