אישה בהריון מול מחשב מחזיקה את ראשה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רק המחשבה אם מותר או אסור יכולה לגרום לכאב ראש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הדילמות ההוריות מתחילות מוקדם. ממש מוקדם. לפעמים, ממש כמה דקות אחרי שאת מגלה שאת בהריון. צינון מטריד, מיגרנה מהגיהנום או בחילות הריון שמוציאות ממך את המיטב (בהנחה שהשקעת בארוחת בוקר מזינה) – כולם מטופלים מאוד בקלות כשאין הריון ברקע.

אבל ברגע שאת אחראית לשלומו של עוברון קטן, כל כדור אקמול או אופטלגין נגד כאב ראש הופך לקרב התשה של חפירות שלך נגד עצמך, כולל טלפונים לרופא, לחברות, לרוקח ולשלושה מרכזים טרטולוגיים לפחות.

השיבו על סקר גולשים

רגע לפני, התייעצי עם הרופא המטפל

אז מה עושים כשצריכים לקחת תרופה בהריון? מה מותר? וממה רצוי להימנע? פרופ' ארנון ויזניצר, מנהל מחלקת הנשים במרכז הרפואי רבין מקבוצת הכללית ושחר מסר, רוקח בכיר ברשת סופר-פארם, נרתמו למשימה. שניהם, אגב, מבקשים להבהיר: תשובה מוסמכת אפשר לקבל רק מהרופא המטפל, שמכיר אותך ואת ההריון שלך, או מאחד המרכזים הטרטולוגיים (שפרטיהם מופיעים בסוף הכתבה). בנוסף, ההמלצות מתייחסות אך ורק לנשים בריאות בהריון תקין, ללא מחלות רקע או אירועים מיוחדים בהריון הנוכחי או בהריונות קודמים.

כלל האצבע, כפי שמנסח אותו פרופ' ויזניצר, הוא כזה: עד שבוע 7-8, מומלץ להפחית ככל האפשר בתרופות, לקחת במינון הכי נמוך שאפשר ורק אם ממש חייבים. ככל שההריון מתקדם הרופאים גמישים יותר, הן מבחינת טווח התרופות והן מבחינת מינונים, אבל עדיין חשוב להיות מודעת לכך שכל תרופה, גם התמימה ביותר, יכולה להשפיע על העובר. בכל מקרה שאת לא בטוחה, חשוב להיוועץ במכון הטרטולוגי. ואחרי שסיכמנו את זה – הנה הרשימה.

אז מותר לקחת אקמול?

1. צינון: בניגוד לדעה הרווחת, דווקא אפשר לטפל בצינון בהריון. "הטיפול הוא בעיקר בתרסיסי אף, כמו אוטריוויון, אף-טיפה ואלרין", אומר מסר. "צריך להקפיד לא להשתמש בהם יותר מפעמיים ביום ולא יותר מחמישה ימים ברציפות. כשמדובר בכדורים (אקמול לילה, דקסמול וכו') אנחנו ממליצים להתייעץ עם רופא. יש תרסיסים טבעיים, שמבוססים על מי מלח או מי ים כמו סטרימר או רינומר, שבהם אפשר להשתמש ללא הגבלה".

2. חום: אם מדובר בחום רגיל, ונשללה אפשרות של זיהום שגורם לו, אפשר להסתפק בתרופות הפשוטות והמוכרות. "אקמול, פרמול (וכל תרופה שמבוססת על החומר הפעיל פרצטמול) נחשבות בטוחות (במינון רגיל)", מרגיע מסר. "בתרופות שמבוססות על איבופרופן, כמו נורופן ואדוויל, ניתן להשתמש, אבל מומלץ לא לעשות זאת בטרימסטר הראשון (מחשש להפלות) ובשליש השלישי (מחשש לעיכוב הלידה). אופטלגין היא לא תרופה בעייתית כשלעצמה, אבל מכיוון שיש הרבה אנשים שרגישים אליה אנחנו מעדיפים שלא ייקחו אותה בהריון".

3. מיגרנות: גם לגרסת האקסטרים של כאבי הראש יש פתרונות. "אין סיבה שאישה תסבול סתם", אומר פרופ' ויזניצר. "יש תרופות מרשם, שחלקן בטוחות לחלוטין לשימוש בהריון. בנוסף, לפעמים אפשר להסתפק באספירין הישן והמוכר, שנחשב בטוח במינון של עד 100 מ"ג ליום".

4. דיכאון וחרדה: כיום כבר אין סטיגמה על אנשים שנעזרים בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה, אבל עדיין קיים הרבה בלבול ביחס לבטיחותן בהריון ובהנקה. פרופ' ויזניצר עושה (קצת) סדר, ומסביר:  "יש הרבה עבודות ומחקרים סותרים, אבל ככלל, רוב התרופות מקבוצת ה-SSRI, כמו פרוזק, ציפרלקס ודומיהן, בטוחות יחסית לשימוש בהריון. אם אפשר עדיף להפסיק את השימוש בהן בשליש הראשון, אלא אם יש חשש משמעותי ליציבותה של האם".

5. טחורים. חבריה הטובים של כל הריונית לא יישארו בחוץ (או בפנים). "ישנן משחות שנמכרות במרשם, כמו פרוקטוגליבנול", מעודד מסר. "ויש דברים טבעיים, ללא מרשם, כמו משחת פרוקטו-קרם, המותרת ומומלצת לנשים הרות. יש גם מגבונים מיוחדים, על בסיס אובליפיכה, שמקלים על הסימפטומים, וכמובן שאפשר גם להקל על המצב בעזרת תזונה נכונה ושתייה מרובה".

"יש אנטיביוטיקה שבטוחה לשימוש בהריון"

6. בחילות: אפשר לחבק את האסלה ולקוות לטוב, אפשר להתחבר לסודה וקרקרים – ואפשר לטפל. "הכל תלוי בדרגת הבחילות", מפרט מסר. "אם מדובר בבחילות סבירות, אפשר לשלב B6  וג'ינג'ר, בתוספים טבעיים. אם הבחילות קשות יותר, וגורמות להפרעה של ממש בתפקוד, יש תרופות מרשם".לדברי פרופ' ויזניצר, התרופה פרמין נבדקה והוכחה כבטוחה במינון סביר, אולם היא מחייבת מרשם רופא.

7. זיהומים בדרכי השתן: כאן שני היועצים מאוד נחרצים. לא לנסות להעביר לבד עם מיץ חמוציות, ולא לקוות שיעבור מעצמו. "זיהום עלול לגרום לתוצאות קשות, גם לאם וגם לעובר, עד כדי אבדן ההריון", אומר מסר. "חובה לטפל מיד בזיהום, ולא להזניח". הטיפול הוא אנטיביוטי, כמובן. "נכון שאנחנו לא ששים לתת אנטיביוטיקה בהריון, אבל יש סוגים שהוכחו כבטוחים. בכל מקרה, זיהום זה הרבה יותר מסוכן, ואני מדגיש שחשוב מאוד לטפל בו במהירות".

אישה בהריון לוקחת תרופה מחזיקה כוס מים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"יש סוגים של אנטיביוטיקה שהוכחו כבטוחים לשימוש בהריון" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ואם כבר מדברים על אנטיביוטיקה, פרופ'  ויזניצר מבהיר: "כשיש צורך באנטיביוטיקה, הכי חשוב זה להתאים את הטיפול לסוג החיידק שהתגלה בבדיקות. התרופות מקבוצת הפניצילינים: מוקסיפן, זינט, אוגמנטין, אריתרומיצין ודומותיהן נחשבות בטוחות לשימוש בהריון". 

8. פטריות בנרתיק:  ואחרי האנטיביוטיקה, מגיעה בדרך כלל פטרייה בנרתיק. "אמנם יש נרות לטיפול בפטרייה נרתיקית שנמכרים ללא מרשם, אבל אם אישה בהריון מגיעה לקנות אותם אני ממליץ לה בכל זאת לשאול רופא", אומר מסר. "הם נחשבים בטוחים, אבל כדאי לוודא שאכן מדובר בפטרייה, ולא בהפרשה כלשהי או אפילו בפקק הרירי, לפני שמשתמשים בנרות".

9. סוכרת: מי שסובלת מסוכרת עוד לפני הההריון מוגדרת כמובן כמי שנמצאת בהריון בסיכון. מעבר לכך, ייתכן שגם מי שחמקה מזריקות אינסולין תיאלץ לפגוש את המחט. "לנשים שמטופלות בכדורים נגד סוכרת מומלץ בדרך כלל לעבור לזריקות אינסולין, שהוכחו כבטוחות, לפחות בשליש הראשון", אומר פרופ' ויזניצר. "בהמשך יש אפשרות לחזור לכדורים, בכפוף למצב הסוכרת לאורך ההריון".

10. ויטמינים: במקרה הזה, כמה שיותר זה ממש לא יותר טוב. "חומצה פולית וברזל הם שני דברים שמומלץ לקחת, ואם לא ידוע על בעיה כלשהי אין סיבה לחשוש מהם", אומר מסר. "גם פורמולות הויטמינים הייעודיות להריון בטוחות ומומלצות, ונשים יכולות לקחת אותן על דעת עצמן. אבל בכל תוסף תזונה אחר, אפילו הכי טבעי בעולם, מחייב להתייעץ עם רופא, כדי למנוע בעיות ספיגה של תוספים חיוניים מהתנגשויות שונות, או מנטילת דברים שלא מומלצים לנשים הרות, כמו ויטמין A".

רשימת מרכזים טרטולוגיים:

הריופון: 9779309 - 08 
אסף הרופא: 9779695 - 08 
הדסה: 6243663 - 02 / 6243669 - 02 
בלינסון:  9377474 - 03 
מרכז למידע תרופתי: 9376911 - 03

הבהרה: אין באמור לעיל להוות המלצה רפואית או תחליף לייעוץ רפואי.

ומה עושים במקרים של אלרגיה בהריון? או, טוב ששאלתם. כנסו