אישה עושה יוגה (צילום: nyul, Istock)
איזון והרמוניה של הגוף יתרמו להצלחת הטיפולים הקונבנציונליים | צילום: nyul, Istock
בניגוד מוחלט לחדרי השאיבה הצוננים ומסדרונות בית החולים האפלוליים, ניצבות קליניקות נעימות ומוארות שמציעות טיפולי פוריות שונים בתכלית. אף אחד מהמטפלים בכתבה לא מזלזל בחשיבותם של הטיפולים הקונבנציונליים - אבל חשוב להם להסביר שיש להם איך לעזור למדע לעזור לכם.

הרופאים המערבים אמנם לא מתעלפים מהתרגשות מהטיפולים המשלימים, אבל בהחלט לא פוסלים על הסף את האפקט החיובי שלהם. "עד היום, לא הוכח מדעית שיש לטיפולים אלטרנטיביים השפעה ממשית על הצלחה או כישלון של טיפולי פוריות", אומר ד"ר ערן הורוביץ, רופא נשים בכיר לפריון והפריה חוץ גופית. "כל עוד מקפידים על בטיחות בסיסית – כמו למשל להתייעץ עם המכונים הטרטולוגיים לגבי כל תוסף תזונה שלוקחים – אין מניעה להיעזר בטיפולים כאלו במקביל לטיפול הרגיל. בעיניי זה לא שונה מללכת לפסיכולוג, וכל דבר שעוזר למטופלות לעבור את התקופה המורכבת הזו הוא מבורך".

עוד בתשעה חודשים:

דיקור סיני

"הרפואה הסינית (המשלבת בתוכה דיקור סיני, צמחי מרפא ותזונה) קיימת כבר יותר מ-2,000 שנה, הרבה לפני שבכלל חשבו על טיפולי הפריה חוץ גופית", אומר שרון אלישע מקליניקת מעגלים.  "הרפואה הסינית עזרה לנשים להתגבר על בעיות פוריות, מתוך הבנה שכדי להיכנס להריון הגוף חייב להיות מאוזן ובריא, רמת ההורמונים בגוף צריכה להיות מאוזנת ואספקת הדם לרחם צריכה להיות תקינה בכדי לספק לעובר המתהווה קרקע פורייה לגדול".

"הפילוסופיה שלנו כמדקרים בתחום הפוריות הינה לשלב את טיפולי ההפריה החוץ גופית (IVF) יחד עם דיקור סיני, על מנת למקסם את התהליך ולשפר את סיכויי הכניסה להריון והחזקתו למשך תשעה חודשים", מוסיף קורן אליהו, שמטפל אף הוא ב"מעגלים". "אנחנו פועלים במשותף עם הטיפולים הסטנדרטיים שהאישה עוברת, במטרה לשפר את תוצאותיהם. כך, למשל, נחזק את השחלות כדי שתייצרנה ביציות טובות יותר לקראת השאיבה, נשפר את זרימת הדם לרחם כדי ליצור רירית עבה ודשנה יותר לקראת החזרת הביציות המופרות, לאחר ההחזרה נדקור נקודות שמונעות מהרחם להתכווץ יתר על המידה ולכל אורך הטיפול נטפל בתופעות לוואי כמו נפיחות, כאבים, עצבנות ומצבי רוח. עם זאת, יש מצבים שבהם לא נטפל: למשל, כאשר בעיית הפוריות נובעת מחסימה מכנית, ואז אין לנו ממש מה לעשות כדי לפתור את העניין".

רפלקסולוגיה

"ההנחה העומדת בבסיס הרפלקסולוגיה היא שבכף הרגל האנושית משתקפים כל איברי הגוף, ואופן התפקוד של מערכות הגוף", אומרת גלית פז, פלקסולוגית מומחית לפוריות. "המפה הרפלקסולוגית ממקמת את האיברים השונים על-פני כפות הרגליים וכך ניתן לאתר בעיות ולטפל בהן.  לדוגמה, איברי האגן מיוצגים בעיקר בעקב; איברי הבטן משתקפים ביזור השקע שבמרכז כף הרגל ואילו הראש, הצוואר והפנים מיוצגים באצבעות כף הרגל. כאשר אני מעסה את כפות הרגליים אני מפעילה לחץ או גירוי בנקודות מסוימות בכף הרגל, וכך אני משפיעה על אותן מערכות ואיברים אשר מיוצגים באותן נקודות.

"כדי לטפל באישה שמתמודדת עם קשיי פריון, אני קודם כל עוברת על כל ההיסטוריה הרפואית שלה, ורק אחרי אבחון מקיף מתחילה לטפל. טיפול רפלקסולוגי יכול לסייע בחיזוק ואיזון המערך ההורמונלי, שיפור זרימת הדם באגן, שיפור תפקוד השחלות, עידוד צמיחתה של רירית הרחם ועוד מגוון בעיות שעלולות להקשות על היכולת להרות. בנוסף, רפלקסולוגיה יכולה להקל על תופעות הלוואי של טיפולי הפריון הקונבנציונליים, וחשוב לציין שכאשר מטופלת שלי עוברת במקביל טיפולים 'מערביים' אני מקפידה להיות מתואמת עם מהלך הטיפול שלה, ומתאימה את הטיפול שלי לשלביו השונים".

יוגה

"לפני כ-25 שנה עברתי טיפולי פוריות בעצמי, והייתי אומללה מאוד", אומרת מירה ארצי פדן, מפתחת שיטת היוגה הנשית ומחברת הספר "יוגה נשית - בריאות האישה בדרך היוגה". לא היו לי כלים להבין מה קורה לי, ומכל הטלטלות ההורמונליות הרגשתי שאני פשוט משתגעת, וזה חוץ מהנפיחות והכאבים. אני יודעת שלו היה לי את הכלי הזה, של היוגה, היה לי הרבה יותר קל, ולשמחתי ב-20 השנים האחרונות אני מלווה נשים ומכשירה מורות אחרות בשיטה, שמשלבת בין מסורת היוגה לבין הבנת דרך הפעולה הייחודית של הגוף הנשי.

"תרגול היוגה הנשית מתמקד באגן ובשינויים ההורמונליים של האישה, משפר את זרימת הדם אל כל אברי האגן, מחזק ומייצב את הרחם והשחלות, מסייע באיזון המערכת ההורמונלית ומעניק כלים נגישים ויומיומיים להפחתת המתח הרב בו נמצאת אישה בהליכי פריון. מעבר לכך, הוא מאפשר הנעה טובה של האגן, שינוי דפוסי יציבה, תנועה ונשימה המקשים על האברים האלו לתפקד היטב, ועוזר לאישה להתחבר ולהתאהב מחדש בגופה. לא פעם במהלך טיפולי פוריות מרגישות  נשים כי גופן בגד בהן, בכך שהוא מוליך אותן בדרך כואבת והופך את החיים למתישים. תחושה זו אינה מסייעת לטיפולים ויוצרת מתח רב, שלא תורם לטיפול ומקשה על האישה עוד יותר. תרגול היוגה לא מחליף את הטיפול הקונבנציונלי, אלא רק מלווה את האישה במהלכו ומשפר את ההתמודדות ואת סיכויי ההצלחה".

אישה סובלת מכאבי מחזור 2 (צילום: Mark Pierce, Istock)
איך מתאהבים מחדש בגוף שבגד בנו? | צילום: Mark Pierce, Istock

שיטת אביבה

"שיטת אביבה מבוססת על 18 תרגילים תנועתיים, המזרימים כמות גדולה של דם לכל איברי הפריון - השחלות, החצוצרות והרחם", מסבירה מירב סלומון, מורה בכירה ב"שיטת אביבה". "התרגילים, שנראים כמו ריקוד, מאפשרים לאיברי הפריון להחלים ולהיפתח, כדי שהאישה תוכל להפיק מהם את המקסימום, ותשפר את סיכוייה להרות.  התרגילים משפרים את איכות הביציות, פותחים חסימות במערכת הפריון ומעבים את רירית הרחם כדי שתהיה מוכנה לקלוט את העובר לכשיגיע.

"כדי להתאים את התרגילים לבעיה הספציפית של המטופלת, היא עוברת שלושה מפגשים אישיים עם מדריכה, שמתאימה לה תכנית תרגול המותאמת למחזור החודשי שלה ולקושי הספציפי ממנו היא סובלת, לפי צילום רחם, בדיקות דם וכל הבדיקות שמטופלות פריון מכירות. הרעיון הוא ללוות את הטיפול הרגיל שהאישה עוברת, אבל להחזיר לה קצת את השליטה בגוף שלה ולעזור איפה שאפשר לטיפול בדרכים טבעיות".

>>"אני לא יכולה ללכת, אני מרגישה ראש, הילדה נופלת לי!"