אם אתם מתכננים הריון, יש כמה דברים שכדאי לעשות כבר עכשיו כדי להגביר את הסיכויים להיכנס להריון, למזער את הסיכון לסיבוכי הריון, לאפשר לעובר התפתחות טובה ולהפחית תופעות מטרידות במהלך ההריון, כגון עייפות, טחורים או צרבות .

כך תעשו זאת:

בדיקות רפואיות

משהו שאת רוצה להגיד לי? (צילום: ProjectB, Istock)
בדיקות גנטיות, כדאי לעשות כמה שיותר מהר. | צילום: ProjectB, Istock
ד"ר גיא גוטמן, רופא נשים ומנהל המרפאה לשחלות פוליציסטיות בביה"ח ליולדות ע"ש ליס בתל אביב, ממליץ לפנות לרופא נשים כשלושה חודשים לפני ההריון המתוכנן לצורך ביצוע בדיקות גנטיות, בדיקות דם כלליות ובדיקות לזיהוי נוגדנים.

מטרת הבדיקות הגנטיות היא לבדוק האם יש לכם סיכון מוגבר ללדת ילדים עם מחלות תורשתיות מסוימות. אם יתברר שקיים סיכון כזה, תופנו במהלך ההריון להמשך בדיקות כדי לברר אם העובר אכן סובל מהפרעה גנטית.

בדיקות הדם הכלליות כוללות בדיקה של סוג הדם וספירת דם, שהיא בדיקה של מרכיבי הדם העיקריים – כדוריות דם אדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות דם. חוסר באחד המרכיבים האלה עלול לסכן את האישה ההרה ואת העובר ולכן חוזרים על ספירת הדם במהלך ההריון.

בבדיקות לזיהוי נוגדנים מבררים האם האישה מחוסנת מפני וירוסים מסוימים כגון אדמת או CMV, שעלולים לסכן את העובר ולגרום לו למומים קשים.

ביקור אצל רופא שיניים

גם אם את לא אוהבת במיוחד ללכת לרופא השיניים, ביקור אצלו הוא אחד הדברים החשובים ביותר לקראת ההריון.

ד"ר אבי קלינגר, רופא שיניים, מסביר שבמהלך השליש הראשון אסור לבצע צילומים ולכן כדאי לערוך ביקורת לפני הכניסה להריון. בנוסף לכך, יש קשר בין מחלות חניכיים לבין לידות מוקדמות וסיבוכי הריון אחרים.  לכן, כדאי להתחיל את ההריון כאשר מצב השיניים והחניכיים תקין,

ולא לדחות את הטיפולים לזמן ההריון, אז החניכיים רגישות במיוחד בגלל השינויים ההורמונאליים.

תזונה נכונה

מה, כבר עכשיו לאכול נכון? את זה אעשה בהריון. עכשיו זה הזמן לחגוג!

אז זהו, שלא. תזונה בריאה בתקופה הטרום הריונית מאפשרת השלמת חסרים תזונתיים מראש ומקטינה את הסיכוי לבעיות במהלך ההריון. היא גם יכולה לסייע לך לרדת במשקל אם את סובלת מעודף משקל, שאינו בריא במהלך ההריון. בנוסף לכך, תזונה נכונה יכולה להשפיע על הפוריות ולהגביר את הסיכויים להתעברות.

אז מה בעצם כדאי לאכול לקראת ההריון?

השאלה היא לא רק מה לאכול, אלא גם מה לא לאכול. נסי להפחית את כמויות הסוכר במזונך ולהימנע ממזונות המכילים שומן טרנס, כגון מרגרינה, חטיפים, שוקולד ומוצרי מאפה. צריכה מופרזת של סוכר ושומן טרנס עלולה לגרום לסוכרת, לרעלת הריון וסיבוכים אחרים.

ומה בכל זאת לאכול? אם התפריט היומי שלך יהיה מגוון ויכלול מזונות כגון דגים, בשר, קטניות, פירות וירקות, טחינה ומוצרי חלב, סביר להניח שתקבלי כמות מספיקה של ויטמינים ומינרלים חיוניים כמו אומגה 3, ברזל, ויטמין C וסידן.

נטילת חומצה פולית

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת ויטמין B, שמפחית באופן משמעותי מומים קשים בעובר. ויטמין זה נמצא במזונות כמו אבוקדו, עלי תרד, פטרוזיליה וגמבה, אך בגלל החשיבות הגבוהה שלו בזמן ההריון, המלצת משרד הבריאות היא לא להסתפק בחומצה פולית מהמזון, ולהתחיל ליטול טבליות במינון של 400 מק"ג שלושה חודשים לפני שמתכננים להיכנס להריון, ובמהלך השליש הראשון של ההריון. מותר ואף מומלץ להמשיך ליטול את החומצה לאורך כל ההריון.

הרגלים בריאים

אם את מעוניינת להיכנס להריון, תזונה נכונה זה לא כל הסיפור. חשוב שתסגלי לעצמך כבר עכשיו שורה של הרגלים כדי לאפשר התפתחות טובה של העובר ולהפחית את החלקים הפחות נעימים של ההריון, כמו עייפות, טחורים, גזים או צרבות.

הפסקת עישון

עישון פוגע באספקת החמצן לעובר, מעלה את הסיכון להפלות או ללידה מוקדמת, מוביל ללידת עוברים קטנים יותר, עלול לגרום לרעלת הריון ופוגע בפוריות. אז למה בעצם לעשן בהריון?

הפחתת כמויות הקפאין

מחקרים מצאו ששיעור ההפלות גבוה יותר בקרב נשים שצרכו כמויות גדולות של קפאין. לכן כדאי שתתרגלי כבר בשלב תכנון ההריון לצריכת קפה שלא עולה על 2 ספלים ביום.

משקל גוף תקין

משקל קטן מדי או גדול מדי מגדילים שניהם את הסיכון לסיבוכי הריון ופוגעים בסיכויי ההתעברות. אם את מתכננת להיכנס להריון, חשוב שתשמרי על משקל גוף תקין ואם הוא חורג מהנורמה, התייעצי עם רופא או דיאטנית.

פעילות גופנית

מותר ואף רצוי לבצע פעילות גופנית במהלך ההריון ובתקופה הטרום-הריונית. ספורט לא פוגע בעובר ולא מפחית את הסיכויים להרות, נהפוך הוא – פעילות גופנית בהריון תעזור לך להתמודד עם עודף משקל ותשפר את דימוי הגוף שלך, תפחית בעיות גב, תאזן את רמות הסוכר בדם ותשפר את מצב הרוח.

הכנה כלכלית

מסתבר שלא רק את הגוף צריך להכין לקראת ההריון, אלא גם את הכיס. במהלך ההריון תידרשו לשורה של הוצאות כלכליות, למשל על בדיקות רפואיות, בגדי הריון וכמובן – הציוד הרב שדרוש לטיפול בתינוק.

קשה להימנע מההוצאות הגדולות, אבל בהחלט אפשר להתארגן לקראתן בצורה טובה שתאפשר חיסכון משמעותי.

התארגנות טובה כוללת למשל החלטה על סדר עדיפויות – חישבו מה באמת חשוב לכם ועל מה אפשר לחסוך. אם למשל החברות אמרו לך שחובה, אבל ממש חובה להצטייד בכרית הריון מיוחדת אבל את מצליחה בינתיים להירדם גם בלעדיה, אז אל תרוצי לקנות.

ואם כבר הזכרנו בגדי ההריון, אולי לאחותך או לחברה יש בגדים להשאיל לך?

 

ואם גילית במפתיע שאת בהריון ולא עשית שום הכנה? קודם כל – מזל טוב! ושנית, אל דאגה, זוהי רשימת המלצות אבל הריון יכול לעבור בשלום גם בלי הכנות מקיפות. עכשיו כשאת יודעת על ההריון, פני לרופא, התחילי במעקב הריון וסגלי לעצמך הרגלים בריאים.