כמה פעמים נעצתם מבטי קנאה בזוגות הורים שמטיילים בהנאה עם תינוק בעגלה? כמה פעמים קניתם ערכה לבדיקת הריון והתפללתם חבוקים שהפס המיוחל סוף סוף יואיל להופיע? כמה פעמים תהיתם למה כולם מסביבכם מצליחים להרות בקלות ורק אתם לא?

הריונית מניחה ידיים על הבטן לק אדום (צילום: Paz Ruiz Luque, Istock)
את יכולה לדמיין את עצמך בהריון? | צילום: Paz Ruiz Luque, Istock

בעיות פוריות הן נושא כאוב אצל זוגות רבים שחולמים להביא ילד לעולם. לא פעם התסכול, האכזבה, הקושי הגובר להרות, והאמונה "שלנו זה כבר לא יקרה" יוצרים משבר בחיי הזוגיות. טיפולי הפוריות המתישים כרוכים בקשיים פיזיים, נפשיים וכספיים, מדלדלים את הכוחות והמשאבים ומאיימים על בני הזוג בכל המישורים.

השיבו על סקר גולשים

לחשוב? צריך ללמוד איך עושים את זה

הסיבה לבעיות פוריות לא נעוצה תמיד בבעיות בריאותיות לבדן, ומסתבר שהסיבות לכך רחבות ומגוונות בהרבה. בשנות ה-70 פיתחו שני חוקרים את שיטת  Nlp - שמשתמשת בדמיון מודרך ומשלבת בתוכה מספר אסכולות (נוירולוגיה, בלשנות ומדעי ההתנהגות). החוקרים גילו שלכל שאיפה שלנו להשיג משהו יש מבנה רגשי, מחשבתי והתנהגותי ואם נלמד את המבנה נוכל להשיג מה שאנחנו רוצים.

לפי השיטה לכל הצלחה יש אסטרטגיה שאפשר ללמוד, ואפשר לחולל באמצעותה שינוי שיוביל לדרך חדשה. נכון שהרמב"ם כבר גילה את זה מזמן, אבל המשמעות היא שהגוף משפיע על הנפש, והנפש משפיעה על הגוף.

אז כמו בתחומים אחרים בחיים, אפשר לחולל מציאות חדשה גם בתחום הפוריות. שיטת ה - Nlp מגייסת את חכמת הגוף, הידע והיכולת הטבעית שלו לייצר הריון: בתהליך ההנחיה מתייחסים לגורמים הרגשיים שמונעים הריון, מבררים אילו אמונות מעכבות וגורמות לבעיית הפוריות, בוחנים איך בני הזוג חווים ומרגישים את הכישלון להרות.

גם למילים בהן בוחרים בני הזוג לתאר את הבעיה יש משמעות וכוח רב. המילים שאנחנו בוחרים לתאר בעיה משפיעות על המערכות הפיזיולוגיות והרגשיות שלו. כשאדם משנה את המילים גם הפיזיולוגיה של הגוף משתנה, וכך גם המצב הנפשי והרגשי, וכל אלה מכינים את הגוף לקליטת הריון.

"אולי בעלי לא יאהב את הגוף שלי בהריון?"

האמונה של כל אחד מבני הזוג במשאבים וביכולות שלו הכרחית להצלחת התהליך. מטרת הטיפול היא להפוך את האדם לפלצבו של עצמו: בדומה לאפקט פלצבו, המשמש גם את הרפואה המודרנית, לפיו הריפוי מתרחש מעצם האמונה בטיפול או בתרופה מסוימת, ולאו דווקא מהחומר הפעיל בתרופה כזו או אחרת.

אחת מהנחות היסוד של השיטה היא "שלכל התנהגות יש כוונה חיובית עבור עצמנו", או במילים אחרות: סורי, אבל גם כאשר ההתנהגות בעייתית, היא משרתת אותנו באופן חיובי.

אישה שוכבת במיטה על הבטן גבר ברקע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מפחדת להשמין בהריון? הגוף מקבל את המסר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כך למשל, בכישלון להרות יש "מסר", שעד כמה שזה נשמע לא הגיוני, משרת את האדם באופן לא מודע: "אני לא רוצה לפגוע בגוף שלי", "אולי בעלי לא יאהב אותי אם אני אשמין?", "מי יתמוך בי במהלך ההריון ואחריו?", " אולי זה יפריע לקריירה שלי?" הם רק חלק ממחשבות טבעיות אמנם, אך בעלות השפעה עצומה על הגוף.

יש נשים, למשל, שהמחזור החודשי שלהן מעיק / מטריד / מעציב / מפחיד אותן ויוצר מצב של ניתוק בינן לבין הרחם המביא לאי קליטת ההריון. פחדים מודחקים, פחד מבדיקות, מתח נפשי, אי שלמות בזוגיות, אי בשלות לאמהות ואפילו קשר לא טוב עם אמא שמשפיע על הכניסה להריון, יכולים לעמוד כחוצץ המפריע לקליטה ההריון הנכסף.

הנקודה ברורה, ולכן הבנת "המסר" הלא מודע מהווה גורם פורץ דרך ומשמעותי בתהליך ודרכו אפשר להגשים את המטרה ולהשיג את ההריון שאתם כל כך משתוקקים לו.

המוח לא מבדיל בין דמיון ומציאות

טוב, אז הבנו את המסר. מה עכשיו? אחרי שמבינים את המסר עוברים ליצור את התמונה העתידית האידיאלית. הדמיון המודרך מצליח לעורר שינויים גופניים ואם תוכלו לדמיין את עצמכם חובקים ילד, הגוף באופן לא מודע יכין את עצמו להתעברות, כל זאת מכיוון שהמוח לא מבדיל בין דמיון למציאות. המוח חווה דמיון כמשהו אמיתי ומכאן יווצרו גם השינויים הגופניים הנדרשים.

כוח המחשבה מדהים בעוצמתו ויש לו יכולת להשפיע על תובנות הגוף להרות. קיימות עדויות מחקריות רבות על יכולתו של הדמיון לשנות תהליכים פיזיולוגיים, ולהשפיע על חיזוק המערכת החיסונית והמרצתה. אמונה, נחישות ודבקות במטרה הכרחיים וחשובים להצלחה שלכם להגשים חלום ולחבוק ילד - גם כשקשה לכם ואתם מתוסכלים מטיפולים שלא הניבו תוצאות. בהצלחה!

הכותבת הינה מנחת קבוצות ומרצה בדמיון מודרך Nlp במרכז "מטרות"

"תגידו, לא הגיע הזמן לילד?": משפטים הכי מעצבנים כשאתם מנסים