ניסיתם טבעי. אחר כך הגיעו מעקבי הזקיקים, כמה ניסיונות עם כדורים – ואין מנוס. הגעתם לשלב הזריקות. לפני שאת מתחילה בטיפולים, נראה לך שלעולם לא תצליחי להביא את עצמך לנעוץ מחט, לפעמים בלוויית חומר שורף, לתוך הבטן או הטוסיק שלך.

אישה מתבוננת בבדיקת הריון מחזיקה אצבעות2 (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחת התקופות הלא פשוטות שיכלו לזמן לך החיים. אבל זו רק תקופה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

יש נשים שגם אחרי ותק לא מבוטל בטיפולים עדיין מתקשות בענייני ההזרקות. נעזרנו במטופלות פוריות צעירות ומבוגרות, כאלה שכבר הפכו לאמהות וכאלה שעוד תהפוכנה לאמהות במהרה – וליקטנו 10 טיפים מנצחים שיקלו לכן את החיים בתקופה הלא פשוטה הזו, ובעיקר: יהפכו את ההזרקות היומיומיות למשהו שאפשר להתמודד איתו.  

הקלי על כאב הדקירה: מאלחוש ועד זווית נכונה

1. אלחשי את המקום. לרוב הרופאים אין התנגדות לאלחוש מקומי לפני הזריקה (ואם לרופא שלך יש, כמובן שאת צריכה להקשיב לו). קוביית קרח, או לרגישות במיוחד: משחת אמלה חצי שעה לפני הזריקה, יכולה לעזור לך לאזור אומץ לתקוע את המחט, ולצמצם את התחושה הלא נעימה באזור. למי שהולכת על האמלה, מומלץ לעטוף את האיזור בניילון נצמד (מסביב למתניים), כדי להבטיח אטימה ופעולה אופטימלית של החומר.

אישה מזריקה זריקה בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הזווית הנכונה תוכל להקל על הכאב | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

2. הזריקי בזווית של 60 מעלות. טיפ של רופאים: בקשי מהרופא או האחות שמלמדים אותך להזריק שלא יחזיקו את המחט במקביל לרצפה, אלא בזווית של 60 מעלות בערך. הכניסה של המחט כואבת פחות ככה, וקל יותר לדייק בהזרקה גם בתנאים ביתיים – וגם בידיים בלתי מנוסות.

3. הוציאי את המחט והחומר מהמקרר כמה דקות לפני ההזרקה. גם חומר שזקוק לקירור לא יתקלקל מכמה דקות בטמפרטורת החדר, וככל שהמזרק והחומר קרים פחות, ההזרקה כואבת פחות. זריקות של חומר שומני – כמו פרוגסטרון, שניתן לתמיכה אחרי החזרת עוברים – מומלץ לחמם מעט (בחיכוך בין ידיים) לפני ההזרקה, כדי שישרוף פחות.  

4. הזריקי מול המראה. יש מטופלות שטוענות שכאשר רואים את ההזרקה בהשתקפות, ולא במבט מלמעלה, קל יותר להתגבר על הפחד ולדמיין שמזריקים למישהו אחר.  

5. עדיף להשתמש במטליות אלכוהול מוכנות מראש. כדי להקל על הלחץ והלוגיסטיקה, במיוחד בהזרקות הראשונות, מומלץ להצטייד במטליות אלכוהול סטריליות (ספונג'טות), במקום בבקבוק האלכוהול וצמר הגפן המסורתיים.

העדיפי תרופות שלא מצריכות קירור

6. אל תתני לעצמך לפספס. גם המטופלת הכי נחושה עלולה לשכוח או לפספס זריקה, ולמרות שבמקרים רבים אפשר לתקן את הנזק, חבל על ההיסטריה. תכנתי תזכורות בנייד ובמייל לשעות של הזריקות, בקשי מבן הזוג שיזכיר לך ואם את יוצאת מהבית וצריכה להזריק בחוץ – שימי את המפתחות עם הזריקות, במקרר או בארון, כדי שלא תוכלי לצאת בלעדיהן. 

7. ערבי את הבעל. מכיוון שרוב הנטל של הטיפולים נופל על האישה – מעקבי זקיקים, שאיבות, החזרות, זריקות ופתיליות – ערבי את הבעל במה שרק אפשר. זה גם המסע שלו. בקשי שיבוא איתך לפחות לחלק מהמעקבים, שתפי אותו בכל פרט בטיפול ואפילו בקשי שילמד להזריק לך.

8. תביני מה עושים לך. למרות שזה מפחיד ונראה מסובך, למרות שאת מעדיפה לא לדעת, לא כדאי להתכחש לחלוטין לטיפולים. זכותך וחובתך להבין בדיוק מה כולל הפרוטוקול שרושם לך הרופא, מה את מזריקה ואיך מתבצעת השאיבה. זה הגוף שלך, ובאחריותך להיות עם יד על הדופק.

9. כדאי להתקשר לבית המרקחת לפני שנוסעים אליו. לא בכל מרקחת יש תרופות פוריות, וחבל להגיע לרגע האחרון ולגלות שהתרופה שאת צריכה להזריק בעוד שעתיים לא נמצאת. תמיד כדאי ללכת לרכוש את החומרים יום-יומיים מראש, ולוודא בטלפון עם בית המרקחת שיש את כל התרופות הנחוצות לך לפני שאת יוצאת לדרך.

10. העדיפי תמיד תרופות שלא מצריכות קירור. לחברות שונות יש מוצרים בעלי פעולה זהה, שמצריכים תנאי אחסון שונים. כדי להקל על הלוגיסטיקה, בקשי מהרופא שלך שיבדוק האם יש תרופה שלא זקוקה לקירור.

סייעה בהכנת הכתבה: גלית שושן, רפלקסולוגית בכירה, מומחית לפוריות, הריון ולידה. בוגרת ארבע שנים של טיפולי פוריות, וכיום אמא לשתי בנות

דעי את זכויותייך בתקופת טיפולי הפוריות