בשנת 2003 פרסמה קבוצת חוקרים ישראלים מחקר שגרם לתהודה אדירה בעולם הרפואי. החוקרים גילו שגרימת טראומה קלה לרירית הרחם על ידי שריטה גרמה להכפלת אחוזי ההריונות במקרים של כישלונות חוזרים. הרעיון שעומד מאחורי השיטה הוא שהגירוי המכני של רקמות רירית הרחם מעורר אותן, וכך "מכין" אותן, גם מבחינה גנטית, לקליטת העובר.

המחקר, בראשות ד"ר עמי ברש מהיחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי קפלן ובשיתוף פרופסור נאוה דקל ממכון ויצמן למדע, פורסם באחד העיתונים החשובים של מחקרי העקרות ועורר סערה בעולם הרפואי בארץ ובעולם. השיטה זכתה לכינויים "שיטת הפיפל", "שריטת רירית הרחם" ועוד, ועד מהרה נפוצה בכל העולם וזכתה לפופולריות רבה.  

מאז ועד היום, יותר מ-15 שנה, נמשך בארץ ובעולם ויכוח בין חוקרים ומומחי פוריות שתומכים בשיטה לכאלו ששוללים אותה. לאורך השנים פורסמו במיטב העיתונות המקצועית בעולם עשרות מאמרים, ולצד מחקרים שהצביעו על יתרונות השיטה התפרסמו אחרים שהראו שאין בה תועלת. גם בארץ היו ויכוחים בפורומים רפואיים ובכנסים בין המצדדים למתנגדים.

כמי שתמך בשיטה כמעט מימיה הראשונים, טענתי שיש להשתמש בה רק במקרים של ארבעה כישלונות חוזרים או יותר, בין היתר לאור שיעורי הצלחה גבוהים בקרב מטופלות שטיפלתי בהן וביצעו את ההליך לאחר שלא הצליחו להיכנס להיריון במשך תקופה ארוכה.

פרופסור שלמה משיח - חלוץ ההפריות החוץ גופיות
פרופ שלמה משיח

לאחר שנים ארוכות שבהן יושמה השיטה בקרב רופאים שצידדו בה, ב-2019 פורסמו שני מחקרים נוספים שלפיהם לא נמצא לכאורה יתרון סטטיסטי מובהק ביישום שיטת הפיפל בהגדלת שיעור ההצלחות בטיפולי ההפריה החוץ גופית. המחקרים הציתו מחלוקת קשה בין המומחים בתחום הפוריות והובילו לכך שחלק מהרופאים חדלו להשתמש בה.

והנה, במהדורה האחרונה של כתב העת הרפואי החשוב בעולם בתחום הפוריות, Fertility & Sterility, פורסם מחקר חדש ומקיף, שנערך בארבעה מרכזים רפואיים בדנמרק. המחקר החזיר עטרה ליושנה ונתן ביסוס ותימוך מחקרי מובהק לתועלת שביישום השיטה בשיפור שיעורי ההצלחה של היקלטות העוברים.

המחקר הדני החדשני מצא שכאשר יישמו את השיטה על קבוצת מטופלות שכבר הייתה להן היסטוריה של שלושה כישלונות רצופים – השיטה הביאה לעלייה של 70% בשיעור ההריונות. מדובר בבשורה דרמטית, שמצדיקה בהחלט את המשך השימוש בשיטת הפיפל, שלבטח תעודד רופאים שנמנעו מביצוע הפעולה לחזור ולבצע אותה.

יש לברך על המחקר החדש ששם קץ למחלוקת בין המומחים בתחום, וסיפק תמיכה מחקרית מובהקת להמשך יישום השיטה במקרים של נשים עם היסטוריה של כישלונות היקלטות חוזרים ונשנים. אין ספק שממצאי המחקר נותנים תקווה לנשים וזוגות רבים הצמאים לכל ידיעה אופטימית בתחום כה רגיש.

פרופסור שלמה משיח הוא מומחה בתחום הפוריות וחלוץ הפריות המבחנה בישראל