בחורה בלונדינית בירוק עם יד על החזה מביטה הצידה (צילום: jupiter images)
הכל מתחיל מתפיסה לא נכונה של התינוק | צילום: jupiter images
נשים רבות מדווחות על פטמות סדוקות, כואבות או אפילו מדממות בזמן ההנקה. האם זה חלק הכרחי מההנקה? "הנקה לא אמורה להיות כואבת", אומרת דלילה שילנסקי, יועצת הנקה מוסמכת. "למעשה, כאב במהלך ההנקה הוא מעין איתות לבעיה שמצריכה טיפול".

למה זה קורה?

תפיסה לא נכונה של השד. בעיות רבות בהנקה מתחילות מהאמונה שתינוק תופס את הפטמה באופן אינסטינקטיבי. במקרים רבים זה לא נכון וצריך ללמד אותו איך לתפוס את הפטמה. אם הוא תופס רק את קצה הפטמה, נוצר מצב בו הוא לועס את הפטמה במקום לינוק, וכך עלול לגרום לסדק או יבלת. בנוסף לסדקים בפטמות, תנוחה לא נכונה גורמת גם להנקה לא יעילה, כך שפחות חלב מגיע אל התינוק.

שינוי קטן בתנוחת ההנקה עשוי לגרום לעיתים להבדל אדיר ולרפא את הפטמות הסדוקות ולכן, אם את סובלת מסדקים או פצעים מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה.

עור יבש. גורמים שונים כגון אוויר יבש, אבקת כביסה שנשארה על הבגד, משחה, קרם או סבון רחצה שנמרחו על השד, עלולים לגרום לפטמות להתייבש וכתוצאה מכך להיסדק ולדמם. כדי למנוע ייבוש של הפטמות, אל תנקי אותן בסבון בזמן הרחצה, מים מספיקים.

שימוש לא נכון במשאבה. משאבת הנקה עלולה להכאיב לפטמות ואפילו לגרום להן להיסדק ולדמם, אם משתמשים בה לא נכון. כדאי לקנות משאבה באיכות טובה, ולהתייעץ עם יועצת הנקה אם את לא בטוחה לגבי השימוש בה.

מה עושים?

בדקי איך התינוק תופס את השד. אפו של התינוק צריך להיות מול הפטמה והלסת התחתונה שלו מרוחקת ממנה. הוא אמור לפתוח פה מספיק גדול כדי להכניס אליו לא רק את הפטמה, אלא גם את כל העטרה שסביבה.

שני את תנוחת התינוק בכל הנקה. כך הלחץ מהחניכיים של התינוק יגיע בכל הנקה לחלק אחר של החזה.

מרחי כמות קטנה מחלב האם שלך על הפטמות לאחר כל הנקה. הוא עוזר לפטמות להחלים מהפצעים.

אם הכאבים חזקים באופן קיצוני, פני לרופא. חיידקים עלולים לחדור לאזור הנגוע ולגרום לדלקת בשדיים.

האם להמשיך להניק?

הדם בחלב האם לא מזיק לתינוק ופטמות סדוקות לא מפריעות לו להמשיך לינוק. מותר להמשיך להניק במצב של פטמות סדוקות או מדממות אך חשוב לבדוק את התנוחה כדי שההנקה תהיה יעילה והחוויה תהיה נעימה עבורך.

ייעוץ מקצועי: דלילה שילנסקי, יועצת הנקה מוסמכת