בשנים האחרונות, לצד הגישות החינוכיות השונות המתחברות למקורות ולשורשים, מדובר יותר ויותר על הצורך של תינוקות ואמהות לשהות זה במחיצת זו מיד לאחר הלידה. נטען כי הנוכחות הטבעית הזו מסייעת בחיבור הרגשי, הויסות ההורמונלי וגם מעלה את סיכויי ההצלחה בהנקה. קבוצת הפייסבוק ׳אפס הפרדה - הזכות שלכם בחדר הלידה׳, מנסה להעלות את מודעותם של הורים לזכויותיהם וגם למה שקורה כשתינוק הטרי רחוק מהעין. הסרטון ששיתפו, לצד פוסט נוקב, שותף אלפי פעמים ונצפה עד כה מעל מאה וחמישים אלף פעמים.


״הגיע אלינו פוסט קורע לב של אחות תינוקייה מסורה. פשוט אגרוף לבטן״, כתבו בעמוד הפייסבוק, וציטטו את האחות: ״תינוקות יקרים אם רק הייתם יכולים לדבר אולי משהו היה משתנה, כי אנחנו מדברות ואין מי ששומע. אנחנו מתרוצצות שעות על הרגליים, בלי לנשום כדי להספיק להגיע לכולכם. והצרחות מסביב... הבכי קורע הלב מהדהד באוזניים... גם כשאנחנו כבר בבית. ׳זה בסדר,׳ אומרים לנו, ׳האמהות צריכות לנוח ואתן תטפלו בתינוקות. יש מספיק צוות.׳התינוקות יקרים, אם רק הייתם יכולים לדבר - הבכי הכואב שלכם בשעות היום ובעיקר בלילה, מחכים שנסיים לשקול לרחוץ ולטפל בכולכם - היה מזעזע מישהו. איפה יש מטופל שסובל כל כך? בוכה לפעמים 10 דקות רצוף, לפעמים שעה. לפעמים פשוט נרדם בייאוש כי אף אחד לא שמע אותו, או יותר נכון, שמע, אני ועוד איך שומעת, אבל לא יכולה לעשות עם זה משהו. בתינוקייה אין מי שינחם אתכם, ירים, ירגיע, יחבק עכשיו".

״דמיינו לעצמכם יולדת צועקת בוכה מתחננת לעזרה אפילו 5 דקות ואף אחד לא יכול לעזור לה״, מוסיפה האחות האנונימית הזועקת את זעקת התינוקות. ״מזמן היו מרימים את העולם על טיל. זה היה נכתב בכל מקום, רץ ברשת. והתינוקות שרק נולדו? אין להם יכולת לדבר. אולי אם מישהו היה שומע. הייתם מפסיקים לסבול שעות בתינוקייה, בשעות של החתלות, העברת משמרות וכל הלילה מעשר בלילה ועד חמש בבוקר. נכון, לא כולם בוכים וצורחים כל הזמן, לא תמיד וגם לא בכל משמרת, אבל זה מספיק בשביל לקרוא לזה סבל ומספיק בשביל הפתרון הכל כך פשוט: שכל תינוק יהיה כמה שיותר עם אמא שלו, לאפשר למלווה להיות עם האמא כמה שיותר ולדאוג לעוד איש צוות או שניים לטיפול בתינוקות שבמחלקה. תינוקות קטנים שלי, אם רק הייתם יכולים לדבר, הייתם מספרים ששכנכם לעריסה נחנק והכחיל ומזל שראו אותו ברגע האחרון. אם היה שוהה עם הוריו לא היה מגיע למצב הזה. הייתם מספרים על השכן שעבר לפגיה וטיפול נמרץ רגע לפני הסוף כי במקרה עברה לידו אחות. אבל באמת במקרה. ניסים, תאמינו לי ניסים, טוב שיש ניסים.״

תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
"תינוקות יקרים, אם הייתם מדברים הייתם אומרים: אני רוצה את אמא שלי" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים

"המערכת צריכה לאפשר ליולדת להיות לצד התינוק בכל שעות היממה"

על פי בעלות העמוד, הסרטון המלווה לפוסט שודר במסגרת הסרט התיעודי ״מחלקת יולדות״, סרטה של הבמאית סילבינה לנדסמן. בסרטון, ניתן לראות בדיקות שגרתיות המתבצעות בתינוקייה לאחר הלידה. ״כך זה נראה עבורם כשהם לא באפס הפרדה ולא עם ההורים שלהם״, נכתב בעמוד, ״כל מי שעבר ליד תינוקייה או נכנס לרגע בשעות הטיפולים השונות, שומע בכי וזעקות ורואה מראות קורעי לב. אך רבות לא ראו זאת, ולא מאמינות שמצב כזה קיים, הן משוכנעות שהתינוקות שלהם מקבלים את הטיפול הטוב ביותר. 

הפתרון בו מאמינות הנשים שמאחורי עמוד האינטרנט, אמהות ואחיות רבות המשתפות בתכנים על מנת להעלות מודעות, מציעות, כאמור, פתרון של אפס הפרדה מהתינוק לכל יולדת. ״אנחנו חושבות שהפתרון הוא בהצעת האפשרות לכל יולדת, במערכת תמיכה באם ובתינוק ללא הפרדה ובמתן האפשרות למלווה להישאר ליד האם בכל שעות היממה למתן עזרה בטיפול בתינוק, כפי שקיים במקומות רבים בעולם. המצב כיום הוא שהאמהות כל כך התרגלו למצב העקום הנוכחי, שהן לא יודעות בכלל שאפשר אחרת. צריך ליידע אותן בזכויות שלהן ושל תינוקן, וזו אחריות בית החולים. כל עוד המצב נשאר כך, והתינוקיות מלאות בתינוקות, צריך תיגבור דחוף של צוות אחיות התינוקייה״.

>>אחרי לידה: מה צפוי לתינוק בתינוקייה?