אין תמונה
"החופש במדינה יכול להימדד באמצעות החופש ללדת בה". ד"ר אגנס גרב
בסוף השבוע האחרון הוקרן בישראל וברחבי העולם הסרט "החופש ללדת". היצירה הדוקומנטרית המרתקת מביאה את סיפורה של ד"ר אגנס גרב, רופאה הונגרייה שנשלחה לכלא משום שסייעה לנשים ללדת בביתן, והוקרנה גם בארה"ב, בריטניה, גרמניה, צרפת, דנמרק, ספרד, יוון, איטליה, נורווגיה, הולנד, אוסטריה, פולין, קרואטיה, סלובניה, סלובקיה, בלגיה, הונגריה, קנדה, מקסיקו, אוסטרליה וניו-זילנד.

"הגיע הזמן להצית את מהפיכת האמהות"

באוקטובר 2010 נעצרה ד"ר אגנס גרב, ובתום משפט מתוקשר נשלחה לכלא ההונגרי. היא לא גנבה, ולא הרגה אף אחד. היא פשוט יילדה 3,500 תינוקות בבית במהלך הקריירה שלה, וסירבה להפסיק לעשות כן גם אחרי שרישיונה נשלל, בשנת 2007. המצב בהונגריה, אגב, בכל הקשור ללידות בית, הוא על גבול האבסורד: מותר ללדת בבית עם מיילדת בעלת רישיון מיוחד, רק שאף מיילדת עוד לא הצליחה להשיג רישיון כזה עד היום, ולכן בכך שסייעה לנשים ללדת בבית, עברה ד"ר גרב על החוק.

אחת מהנשים שד"ר גרב יילדה החליטה להתגייס לעזרתה, והגישה תביעה נגד המדינה לבית הדין האירופי, בטיעון של פגיעה בזכויות הפרט. היולדת, אנה טרנובסקי, זכתה בתיק, וכאשר נחשפו שני יוצרי דוקו בריטיים לסיפור, הם הבינו שיש כאן הזדמנות ליצור משהו גדול הרבה יותר מסיפור על הונגרייה במיטב שנותיה שבילתה קצת זמן מאחורי הסורגים.

השניים, טוני הרמן ואלכס וייקפורד, החליטו לספר סיפור על זכויות אדם ועל זכותן של נשים על גופן, ויצרו קולאז' מרתק של עדויות נשים וראיונות עם מומחים מתחומי הרפואה והמשפט, הקוראים לשינוי עולמי רדיקלי בכל הקשור ללידות. "אנחנו קוראים לזה 'מהפכת האמהות', אמרה טוני הרמן, מיוצרות הסרט. "אנחנו מאמינים שיש לסרט שלנו יכולת להצית מהפכה בתחום המיילדות בעולם, ואנחנו מקווים לעזור להמוני נשים להיות מודעות לזכויות שלהן".

בחוברת שהפיצו יוצרי הסרט, הם ביקשו מהמקרינות ברחבי העולם לא להסתפק רק בשידור הסרט, אלא לעורר דיון עם הקהל. בין היתר, ביקשו היוצרים לשאול את הנוכחים לפני ההקרנה האם יצא להם לחשוב פעם על הקשר בין זכויות אדם וזכויות של יולדת, מה תמונת הילודה במדינה שבה הם חיים לדעתם ואיך ניתן לשנות את המצב לטובה. בתום ההקרנה התבקשו המארגנות להניע את הקהל לפעולה, ולבקש מהם להעלות רעיונות מעשיים לפעולות אקטיביות שניתן לנקוט, להציע רעיונות יצירתיים לגיוס כספים למאבק ולנסח מטרות לטווח הקצר והארוך.

"מחקרים שנערכים ברחבי העולם מוכיחים שוב ושוב עד כמה לידת בית היא אופציה שפויה ובטוחה", אומרת נירית שפירא, ממובילות "נשים קוראות ללדת" התנועה לחופש בחירה בלידה בישראל. "עבודות מחקר רחבות היקף מראות שלידת בית שנעשית בתנאים הראויים ובליווי איש או אשת מקצוע בטוחות לא פחות – ולעתים גם יותר – מלידות בבית החולים. הדבר שהכי מקשה על לידה הוא פחד, והלידות במערב מתנהלות תחת שלטון של הפחדה. הסרט הזה הוא בעיניי מניפסט של זכויות נשים, והשוואה מעוררת מחשבה על האופן שבו לידות מתנהלות לעומת איך שהן צריכות להתנהל".

את ההקרנה בארץ ארגנו כאמור נשות ארגון "נשים קוראות ללדת", עמותה שפעילה מאז שנת 2001 ושמה לה למטרה לקדם את חופש הבחירה של נשים בישראל באשר לדרך שבה יילדו. התנועה פועלת באמצעות כנסים, חשיפה בתקשורת ופעילות פוליטית, במטרה לשנות את החקיקה ואת נוהלי משרד הבריאות, שמקשים על נשים שבוחרות ללדת בביתן לעשות זאת. לאחרונה עוסקות נשות התנועה גם בהקמת "קו ליולדת"- שמטרתו לתת מענה לנשים שחוו הפרת זכויות או פגיעה בזמן הלידה.

"ההצטרפות של התנועה הישראלית להקרנה העולמית פשוט קרתה", אומרת שפירא, ששמחה לגלות כי ההיענות הייתה עצומה. נאורה אלתרמן, רכזת המידע והמחקר של הארגון, נחשפה לסרט וליוזמה העולמית להקרנה, ויחד עם מרוה זהר קידמה את הנושא. "לאט לאט אספנו נשים שיקרינו. זה מה שיפה אצלנו בעמותה, כל אחת עושה מה שהיא רוצה ויכולה, והתהליכים פשוט קורים".

עם העקרונות המנחים של התנועה נמנים:

1. לאפשר ולעודד לידות בדרך המכבדת את בחירתה ורצונה של היולדת ומלוויה, מגובה בתמיכה המקצועית הנדרשת, מבוטחת ומסובסדת.

2. לאפשר ולעודד שהות ילודים ללא הפרדה מהאם, לצידה או על גופה בהתאם לרצונה וכן לאפשר מתן טיפול רפואי לילוד, באישורה ובנוכחותה של האם.

3. להקים מרכזי לידה מחוץ ובתוך בתי חולים ולסבסד עלותם כך שיהיו בחירה אפשרית לכל יולדת.

4. למסד לידות הבית, כולל הענקת מקבילה לדמי לידה ליולדות ומענק לידה לתינוקות שנולדו בלידות חוץ אישפוזיות והסדרת ביטוח למיילדות הבית, כל זאת מתוך דאגה בריאה לכל המעורבים בלידה.

5. לפעול לצמצום אחוז הניתוחים הקיסריים, בין היתר על ידי קידום אפשרות לידה נרתיקית לנשים לאחר קיסרי ולתינוקות במצג עכוז.

6. להקים מסלול הכשרה ישיר למיילדות, עם התמחות רלוונטית, ממוקדת ועשירה שתוכל לגייס לשורותיה נשים מתאימות ומחויבות.

7. להעשיר את לימודי הרפואה במידע על לידות פיזיולוגיות, ללא התערבות רפואית.

8. לקדם את זכויות הנשים והמשפחות לאחר לידה.

ומה דעתכן? בואו לדבר על כך בפייסבוק שלנו

 >> ובינתיים בארץ: משרד הבריאות ממשיך להקשיח את נהלי לידת הבית