במשך תשעה חודשי הריון, יש לאישה הממוצעת מספיק זמן לפתח שלל חרדות יצירתיות. אילו סרטי אימה המתרוצצים במוחה הקודח הם הפופולאריים ביותר? אתר הורות בריטי פרסם סקר נרחב בנושא, שמספק הצצה כנה לתוך סערות הנפש שחוות היום האמהות של מחר. התוצאות מפתיעות.

אמא מלטפת את תינוקה (צילום: istockphoto)
"למה אין לך עיניים כחולות, למה?" | צילום: istockphoto

חוששות גם מיציאות בזמן הלידה

בסקר נתבקשו 1,211 ההריוניות לומר מהו הדבר האחד שממנו הן הכי חוששות בנוגע ללידה הקרבה, פרט לסיבוכים רפואיים. לאחר שקלול התשובות, חמשת הפחדים הנפוצים ביותר היו:

1. כאבי לידה – 36 אחוז מהנשים.
2. יציאות מעיים בלתי נשלטות בזמן הלידה – 24 אחוז.
3. שייצא תינוק מכוער – 9 אחוזים.
4. לידה ארוכה במיוחד – 7 אחוזים.
5. תפרים ומצב גופני רעוע לאחר הלידה – 4 אחוזים.

נשים שפחדו מיציאות בלתי נשלטות בעת הלידה הסבירו שהן פוחדות מהבושה הכרוכה בעניין, ו- 9 אחוזים מהן אמרו שהן מעדיפות שבן הזוג כלל לא יהיה נוכח בלידה מהפחד שייחשף לתופעה הזאת, ירגיש לא בנוח ואולי אפילו לא יימשך אליהן יותר.

בקרב הנשים שפחדו יותר מכל שהתינוק יהיה מכוער, יותר ממחצית הסבירו שיש מאפיינים משפחתיים מסוימים שהן פוחדות שהתינוק יירש. 20 אחוז הסבירו שהן פוחדות לא לאהוב את הילד אם הוא יהיה לא יפה בעיניהן.

52 אחוז מאלו שחששו מכאב הלידה הסבירו שזהו ההריון הראשון שלהן, ולכן הן לא יודעות למה לצפות ואם הן מסוגלות לעמוד בכאב.

ג'יל טובי, מייסדת האתר, הגיבה על ממצאי הסקר: "רצינו לראות מה עובר בראש של הכמעט אמהות האלה אחרי שמוציאים מהתמונה סיבוכים רפואיים ודברים הרי גורל. זה מעניין לראות שאצל אחת מעשר נשים הפחד הגדול ביותר הוא שהילד יירש את 'האף המשפחתי', ואני מאמינה שרוב הנשים יכולות להזדהות עם זה, גם אם זה לא הפחד הגדול ביותר שלהן לקראת הלידה".

ההורים מעדיפים פגם שאינו נראה לעין

"היו הרבה מחקרים בנושא", אומרת אביטל יעקובי, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית מומחית. "ישנו ספר בשם 'אהבה התלויה בדבר: הילד הפגוע בעיני הוריו', של ד"ר מאירה וייס, בו היא חוקרת את נושא חשיבות המראה החיצוני של הילד בעיני הוריו. היא מביאה שם מחקרים שמראים שהורים מעדיפים ילד עם לקות שאינה נראית לעין, מאשר לקות חיצונית.

"אני מאמינה שהעיסוק פה הוא לא ביופי אלא באהבה. הפחד האמיתי פה הוא לא להתחבר ולא לאהוב את הילד. כולנו יודעים שמי שאוהב, מושא האהבה תמיד יהיה יפה בעיניו, גם אם אובייקטיבית הוא מכוער. ההסתכלות שלנו באהבה היא רגשית. כשאנחנו אוהבים מישהו אנחנו אוהבים את המכלול.

"כאשר עוד לא מכירים את הילד שעומד להצטרף למשפחה, אפשר להבין שיש פחד לא להקשר אליו. כשהתינוק נולד יש לו רק מראה חיצוני, ואין לו מאפיינים נוספים כמו מבט או חיוך. הרבה מההורים באמת מתקשים מאוד להיקשר אל ילדיהם, וגם אם הילד נעשה יפה יותר בהמשך, יש פעמים שהנתק נשאר, וזה לא קשור במראה החיצוני".

>> גם לאבות יש פחדים: ככה מתמודדים איתם