אישה בחדר לידה (צילום: istockphoto)
"לא מעט נשים חוות יחס פוגעני ומעליב בחדר לידה" | צילום: istockphoto
בחודשים האחרונים התרבו הסיפורים. מרדים שהעליב יולדת מלאה, ונזף בה על נתוניה הגופניים שלא אפשרו לו לתת לה אפידורל. מיילדת שאמרה לאישה שאין לה סיכוי ללדת לידה טבעית, כי אלף כמוה כבר ניסו ולא הצליחו. רופא שתפר בלי הרדמה והתעלם מזעקות כאב. נראה כי משהו נפתח, הסכר נפרץ ונשים מתחילות לדבר על החלקים הפחות נעימים של הלידה, על טראומות ועלבונות שחוו ונחרתו ולא נותנים להן מנוח.

לפעמים ייקח שנים עד שהאישה תטפל בעצמה, לפעמים זה פשוט לא יקרה לעולם. מסביב מרגיעים אותן, אומרים להן לשמוח שהכל נגמר בשלום, שיש להן תינוק בידיים. חלקן חוששות להתלונן, או פשוט לא יודעות למי לפנות. אחרות רק רוצות שיקשיבו להן, יכוונו אותן איך להתמודד עם מה שעבר עליהן ומעיב כל כך על האמהוּת הטרייה והשברירית. לפני מספר חודשים יזמה אורית הלפגוט עצומה שנועדה להביא לשינוי המצב הקיים, אבל הדרך עדיין ארוכה, והצורך – מיידי.

אחרי ששמעו עוד ועוד סיפורים קשים, ונתקלו בכל כך הרבה נשים שבורות ופצועות, החליטו בעמותת "נשים קוראות ללדת" להקים קו חם ליולדות.

"אף אישה לא צריכה להישאר עם הטראומה הזו לבד"

בדיוק כמו קו לדיווח על עבירות מס או עבירות תנועה, הרעיון הוא להוות אוזן קשבת ולתת מענה להפרת זכויותיהן של יולדות. העמותה, שפועלת למען חופש בחירה בלידה ולמען קידום והגנה על זכויות נשים סביב הריון ולידה, מפעילה את הקו באמצעות מתנדבות, נשות מקצוע מתחום ההריון והלידה, שמקבלות את הפנייה ומסייעות לאישה למצוא את דרך ההתמודדות הטובה והנכונה ביותר עבורה. אם האישה מעוניינת בכך, יפנו אותה המתנדבות לייעוץ משפטי רלוונטי, כדי שתוכל לפעול באפיקים חוקיים נגד העוול שנעשה לה.

אנחנו חמש נשות מקצוע, וכולנו נתקלנו, ולצערנו עודנו נתקלות, בסיפורים מאוד לא פשוטים: ממטופלות, מהסביבה ואפילו מעצמנו", אומרת אור פינקיס, מטפלת ודולה, מהמתנדבות המפעילות את הקו. "הבנו שלדבר על זה בינינו, לבכות ביחד ולהתלונן כמה המצב נורא לא באמת יעזור, והחלטנו שחייבים להוציא את זה החוצה, לתת לנשים האלו נראות וגם להביא לידיעת הצוותים הרפואיים שרואים אותם ואת מה שהם עושים, ושחייבים להיות רגישים ומודעים".

ניסיונן של הנשים המרכיבות את הצוות, שמורכב מדולות, מטפלות ונשות מקצוע נוספות בתחום ההריון והלידה, מאפשר להן לתת לנשים מענה מקצועי ואמפתי. למותר לציין שכל הפניות לקו נשמרות בסודיות מוחלטת, ושאין בסמכותן של המתנדבות להתלונן בשם האישה או לחשוף את זהותה מבלי שהביעה רצון מפורש בכך.

דעי את זכויותייך

מייסדות "הקו החם" מספרות, כי יש נשים שרק רוצות לספר על המקרה שקרה להן ולקבל אישור שהן היו בסדר, והסיטואציה באמת לא הייתה משהו שאמור לקרות בלידה. אחרות רוצות עזרה בניסוח הפנייה לגורמים הרלוונטיים, או הפנייה לאשת מקצוע המתמחה בטיפול בנשים שחוו לידות מורכבות. אך לפני הכל, חשוב לחזור ולהזכיר כי לכל יולדת מגיעות זכויות בסיסיות בתקופת ההריון והלידה:

1. זכותך לקבל יחס מכבד מהצוות המטפל בך.

2. זכותך לקבל מידע ולתת את הסכמתך או סירובך עבור כל פרוצדורה רפואית המבוצעת בך לאחר שקיבלת הסבר שיכולת  להבינו.

3. זכותך לדעת מה הוא שמו ותפקידו של האדם המטפל בך.

4. זכותך לבחור את המלווים שלך בלידה.

5. זכותכם כאם ואב לקבל  מידע ולתת את הסכמתכם או סירובכם. עבור כל פרוצדורה רפואית המבוצעת בתינוקכם.

6. זכותכם כאם ואב להישאר עם תינוקכם ללא הפרדה.

7. זכותך לקבל חוות דעה שניה על טיפול רפואי מוצע.

8. זכותך לפרטיות וסודיות בנוגע למידע הפרטי שלך.

9. זכותך לקבל טיפול שוויוני וחופשי מאפליה.

"לפעמים מספיק משפט אחד לא במקום, או פעולה שנראית לצוות קטנה וחסרת משמעות, שיכולה ממש להרוס לאישה את הלידה" מסכמת אור, "ואנחנו רוצות שהם יהיו מודעים לכוח ולאחריות שלהם. הקו כרגע בתחילת הדרך, אבל אנחנו רוצות להגיע לכמה שיותר נשים, כדי שלא תהיה אף אישה שמרגישה פגועה אחרי לידה ואין לה לאן לפנות".

כיצד לפנות ל"קו ליולדת"?

בטלפון: 054-4564995 | באתר:שים קוראות ללדת' | במיילkavlayoledet@gmail.com | בפייסבוק: קבוצת 'קו ליולדת'

>> 8 פעולות שאסור לבצע בך ללא הסכמתך בחדר לידה