תינוק עטוף בשמיכת עיטוף (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מרגיע ומעניק שינה נעימה או מסוכן וכדאי להתרחק? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עיטוף תינוקות זכה ליחסי ציבור טובים מאוד בשנים האחרונות וצבר פופולאריות רבה. מה לא סיפרו עליו? יש מי שטען שהוא מדמה את תנוחת הרחם ובכך מקל על התינוק ביציאתו לעולם, הבטיחו לכם שהילד יישן טוב יותר כשהוא עטוף ואפילו אמרו שהוא מפחית את הסיכון למוות בעריסה. תעשייה שלמה קמה סביב שמיכות העיטוף ואני שואלת את עצמי מי הם אלו שהבטיחו את כל ההבטחות הגדולות? מסתבר שכשבודקים את הדברים לעומק התמונה נראית אחרת לגמרי ועיטוף תינוקות יכול לגרום ללא מעט בעיות.

מעלה את הסיכון למוות בעריסה

מוות בעריסה ( SIDS) הוא תופעת מוות פתאומי ובלתי צפוי של תינוק תוך כדי שינה. טרם נמצאה סיבה חד משמעית לתופעה הזו אך ברור שניתן להפחית את מספר המקרים בצורה ניכרת אם מקפידים על כללי בטיחות – מיטה ומזרון אשר עומדים בתקן, איסור מוחלט לישון עם התינוק יחד באותה מיטה או על הספה, יש להשכיב את התינוק על הגב בזמן השינה ולדאוג שחדרו לא יהיה מחומם יתר על המידה, אין לעשן במהלך ההיריון וכמובן שסביבת השינה חייבת להיות בטיחותית ובלי חפצים אשר יכולים להוות סכנת חנק.

גורם פחות מוכר הקשור אף הוא למוות בעריסה הינו עיטוף תינוקות. מחקר חדש שיפורסם בקרוב בכתב העת לרפואת ילדים "פדיאטריקס" מצא ששיטה זו מגבירה משמעותית את הסיכון למוות בעריסה, זאת בהנחה שהתינוק מונח על הבטן או על הצד. פיטר פלמינג, פרופסור לבריאות התינוק באוניברסיטת בריסטול, ביצע מחקר בן ארבע שנים על הסיכונים של מוות בעריסה ובו גילה את הקשר שבין עיטוף התינוק למוות לתופעה המצערת. הממצאים הוכיחו כי אחד מכל ארבעה מקרי מוות בעריסה קשורים בעיטוף תינוקות בתנוחות לא נכונות, כפי שצויין קודם לכן.

מזיק להתפתחות התקינה של מפרק הירך

באוסטרליה מזהירים הרופאים את ההורים הצעירים מפני העיטוף לאור עליה חדה של פי עשרה בבעיות מפרק הירך. הטענה היא כי עיטוף עלול לעכב את התפתחות מפרק הירך של הילד. ד"ר מתיאס, ראש אורתופדיה בבית החולים לילדים ב Westmead , אומר כי קיימת עדות ברורה לכך שעיטוף תינוקות מזיק להתפתחות התקינה של מפרק הירך וטוען שתינוקות צריכים לבעוט ולהיות חופשיים כי זה הטבע.

לא מבטיח שינה טובה

הבטיחו לכם שעיטוף התינוק יזכה אתכם בעוד כמה שעות שינה, נו אתם ישנים טוב? זה נכון שבחלק מהמקרים עיטוף יכול לעזור, שכן הוא מנטרל את רפלקס המורו ומספרים שהוא מפחית כאבי קוליק וגזים אבל עיטוף לא יכול להבטיח שינה טובה ואיכותית כי הרגלי שינה צריך ללמוד. בעיות שינה לרוב הן התנהגותיות ורק אחוז קטן מחוסר השינה של תינוקות משוייך לכאבים פיזיים כמו כאבי בטן, שיניים וכדומה.

ומה קורה כשמפסיקים לעטוף? בדומה לכל גורם תלות אחר הילד יתקשה להירדם בלי העיטוף. בדיוק כמו תינוק שהתרגל להירדם על הידיים או בקפיצות על הפיזיו, תינוק שהתרגל להירדם עטוף יתקשה להירדם בצורה אחרת. לימוד הירדמות עצמאית מתאים החל מגיל חמישה חודשים, כשרמת המלטונין בשיאה והתינוק בשל מבחינות רבות ללמידה אבל את העיטוף מפסיקים בגיל צעיר יותר, כך שיכול להיווצר קושי גדול סביב השינה בתקופה בה אתם יכולים למצוא עצמכם חסרי אונים אל מול השינוי הגדול.

הכותבת היא גלי חן – יועצת שינה בשיטת 'לילה טוב', 058-456-5755, ניתן לפנות במייל

>> כך מרגיעים תינוק בוכה בחמישה צעדים