נועה יחיאלי - לא בא לי (צילום: תומר ושחר צלמים)
הכי בריא הכי טוב. פירות או לא להיות | צילום: תומר ושחר צלמים
יש את ההורים המשקיענים, ששולפים בגינה סכין ומתחילים להגיש לילד נתחים עסיסיים של פירות וירקות העונה (שגידלו באדנית במרפסת, כמובן). יש את ההורים המשקיענים פחות, ששולפים איזה ביסקוויט מתפורר או שקית מרשרשת, ובתווך יש את רוב ההורים, שמתלבטים ולא ממש יודעים מה כדאי. שוחחנו עם תרצה שני, דיאטנית לילדים ומחברת הספר האלקטרוני "תזונת ילדים - המדריך השלם להורים", שנתנה לנו כמה טיפים חשובים ועזרה לנו לדרג את עשרת הנשנושים לקטנטנים עד גיל שנה - מהמומלץ ביותר ועד מה שממש עדיף להימנע ממנו. 

לא לנשנש. "החטיף המומלץ היותר הוא פשוט: שום דבר. הצורך שלנו כהורים לתת לתינוקות משהו בין הארוחות הוא שלנו, ולא צורך שקיים אצל התינוק. נכון שיש צורך בארוחות קטנות ותכופות, אבל לא נשנושים בזמן נסיעה בעגלה או במכונית, כהסחת דעת או כפינוק". 

פרי או ירק טריים. "עדיף לחתוך את הפרי כמה שיותר סמוך למועד ההגשה, אבל גם אם מכינים מראש, מה שהולך לאיבוד הוא רק הוויטמין C, שהחמצון פוגע בו. עדיף לחתוך ולתת בהשגחה, בהתאם ליכולתו של הילד, ולא למעוך למחית, שמתחמצנת מהר יותר".

פירות יבשים. "חשוב להקפיד לבחור פירות שאינם מסוכרים, ולהתאים את סוג הפרי לגיל וליכולת של הילד. למשל, תמרים כדאי לקלף מהקליפה השקופה וכמובן לגלען, מומלץ שלא לתת צימוקים לתינוקות ואין לתת בננות מיובשות, שלמעשה מטוגנות בשמן דקלים וממש לא בריאות". 

לביבות בתנור. "אפשר להכין לביבות אפויות ממגוון ירקות: כרובית, בטטה, תפוחי אדמה, ברוקולי ועוד. לקטנטנים לא מומלץ קמח מלא, אבל אפשר להשתמש במעט מאוד קמח לבן, ביצה ולא להוסיף מלח או סוכר, כדי ליצור מאפה בריא שנוח גם לקחת לטיול או לגינה".

מאפינס ביתי. "הדגש כאן הוא על הכנה ביתית. כשמכינים את המאפים בעצמנו יש יותר שליטה עם הדרך שבה נמתיק (למשל, רסק תפוחים במקום סוכר) ועל התוספות שנכניס פנימה (לדוגמה, גזר מגורר שמוטמן בפנים ולא נטיפי שוקולד), וגם כאן מדובר במאפה שנוח לקחת איתנו, ואפילו להכין מראש, להקפיא ולהפשיר במידת הצורך". 

תינוק מרוח באוכל (וידאו WMV: אימג'בנק / Thinkstock)
שוקולד? אולי רק מריר אבל עדיף להימנע | וידאו WMV: אימג'בנק / Thinkstock
"צ'יפס" תפוחים. "חטיף תפוחים מיובשים, שנמכר בסופרמרקטים ובחנויות טבע. צריך להקפיד שבוחרים בסוג שאינו ממותק, וכמובן שעדיף להגיש פרי טרי, אבל ביחס לחטיפים אחרים שמגיעים בשקיות מרשרשות - מדובר באופציה עדיפה". 

חטיפים שמיועדים לתינוקות. "החטיפים הללו מיוצרים במיוחד עבור תינוקות ונמסים בפה, אבל מכילים נתרן ולכן לא ממש מומלצים כנשנוש לתינוקות". 

פתי בר. "ביסקוויטים רגילים מכילים קמח, מרגרינה ולא מעט סוכר, מרגילים את התינוק לטעם מתוק ולא מאוד מומלצים, למרות שקל מאוד להתנייד איתם והורים רבים משתמשים בהם לא מעט. גם עוגיות 'בריאות', שעשויות משיבולת שועל, יכולות להיות עתירות סוכר ומרגרינה, ולא כדאי להסתנוור מהמרכיב הבריא כשלעצמו". 

ISSTA

דגנים. "דגני בוקר עשירים בסוכר וגם בנתרן, ולכן - אפילו אם הם עשויים מדגנים מלאים (שאגב, לא כל כך מומלצים לתינוקות כי נותנים תחושת שוב ועלולים לפגוע בתאבון), הם לא מהנשנושים המומלצים".

שוקולד. "כשמדברים על שוקולד, צריך להתייחס לאחוזי השומן והסוכר בתוצר הסופי. הרע במיעוטו הוא שוקולד מריר שמכיל 70% מוצקי קקאו לפחות - אבל לא רבים התינוקות שיהיו מוכנים לאכול אותו".

במבה. "יש מחקרים שהראו שחשיפה לבוטנים מפחיתה את האלרגיה לבוטנים, אבל יש דרכים בריאות יותר לחשוף לבוטנים, כמו חמאת בוטנים בלי סוכר או אבקת בוטנים. אמנם נוח מאוד לתת במבה, שמגיעה בשקית, אבל היא עתירת קלוריות ומכילה הרבה נתרן. כמובן שאין איסור גורף (כל עוד אין אלרגיה, כמובן), אבל תינוק לא צריך לאכול שקית במבה שלמה כל יום בגינה, ואפשר לתת לו כמה חתיכות במבה מדי פעם, ולא להפוך את זה להרגל קבוע".  

חטיפים מלוחים מטוגנים. "מעבר לסכנת החנק אצל תינוקות קטנים, חטיפים מלוחים ומטוגנים כמו ביסלי, דובונים, פרינגלס ודומיהם מכילים כמויות גדולות של נתרן, מתובלים מדי עבור תינוקות וממש לא מומלץ לחשוף את התינוקות אליהם". 

>> 7 דברים שאתם רוצים שהילד שלכם יאכל בגיל שנה