קלוז אפ של תינוק שותה חלב מבקבוק (צילום: Damir Cudic, Istock)
נרא הכי טריוויאלי, אבל איך הכל התחיל? | צילום: Damir Cudic, Istock
יש דברים שלפעמים נדמה שבדיוק כמו השליה, פשוט נולדים לצד התינוק, כמו חיתולים ובקבוקים למשל, אבל האמת היא שגם אותם היה צריך להמציא ולפתח. גם בימי קדם, לפני אלפי שנים, כאשר לא יכלו כל התינוקות לינוק משד אימם מסיבה זו או אחרת, או מזה של המינקת, התעורר צורך להאכיל אותם באופן אחר. אומרים שהצורך הוא אם כל ההמצאות, וכך, למעשה, הומצאו הבקבוק, ומה שבתוכו. כיום, כשמחלקי מנות, כפיות מדידה וסטריליזטורים הם בני בית חשובים, קשה לדמיין איך אי פעם חיו בלעדיהם. אז מה היה לפני הבקבוק? ובמה מילאו אותו? קבלו שיעור היסטוריה קטן באבולוציה של האכלת התינוקות.

הבקבוק

הארכיאולוגים כבר הוכיחו כי גם לפני אלפי שנים הואכלו התינוקות מכלי קיבול שונים. מדענים טוענים שבהרבה מקרים היתה זו דרך להציל חיים, אך לעתים היו לכך תוצאות קטלניות, בעיקר מסיבות היגייניות. בימי הביניים השתמשו להאכלה בקרניים של בקר. הקרן, שהיתה כלי שתיה מקובל עבור מבוגרים, הולבשה במין פטמת עור רכה והוכנסה לפה התינוקות.

באירופה של המאה השבע עשרה הומצאו מין בקבוקי הזנה העשויים מעור ומעץ, אלה היו למעשה הבקבוקים הראשונים, שהתפתחו בהמשך לשני סוגי בקבוקי האכלה, האחד עשוי מתכת, והוא דומה מעט לאותה קרן עתיקה, והשני עשוי חרס, ומזכיר בעיקר את קערות הרוטב שאנו משתמשים בהן עד היום. בהמשך התפתחו הבקבוקים בצורתם לדבר הדומה לפלאסק, עם פיה מתברגת, ובסופה פיה קשה ועגולה, לרוב ממתכת.

לקח לבקבוקים 400 שנים בערך עד שהגיעו לצורתם הנוכחית, הם החליפו צורות וחומרים רבים והמשותף להם היה בעיקר הקושי לנקות אותם וחוסר ההיגיינה שנוצרה בהם בשל כך. הנושא השני שלקח לו זמן להתפתח, הוא ההבנה הרפואית לגבי צרכיו התזונתיים של תינוק. בשנים אלה היו אחוזי התמותה בגילאי לידה עד שנתיים עצומים. התינוקות ניזונו בעיקר מחלב פרה, מים חמים, קמח, ולפעמים גם ביצה. באמצע המאה התשע עשרה החלו חברות רבות לייצר את הבקבוקים, ונכנסו לתמונה בקבוקי הזכוכית.

גלגוגלו של בקבוק (צילום: babybottle-museum)
האבולוציה של הבקבוק | צילום: babybottle-museum
המצאת הגומי בשנת 1840, יצרה שינוי גדול בתחום, ובכלל, וכאשר הצליחו ליצור גומי בעל ריח פחות דומיננטי, החלו יצרני הבקבוקים ליצור להם פטמות גומי במקום הפטמות הרגילות שהיו עשויות בעיקר מעור ובד. רופאים רבים הזהירו מהסכנות ההיגייניות של ההמצאה, שאלפים ממנה כבר נמכרו עד שנת 1920, וההמצאה הגדולה ביותר בתחום הומצאה במקביל: הבקבוק הדו צדדי של אלן והנבורי, שהומצא בשנת 1894. היה זה מיכל עם פטמה מצד אחד והברגה בשני, ממנה ממלאים את החלב, והוא איפשר לראשונה ניקוי יסודי. ההמצאה הזו שלטה בשוק עד שנת 1950. משם האבולוציה כבר היתה זריזה למדי אל הבקבוקים של היום, והפלסטיק השתלט על התחום.

גלגולו של בקבוק (צילום: domesticgeekgirl)
המיניקות. עבדו שעות נוספות | צילום: domesticgeekgirl
בשנות השישים חברת פלייטקס האמריקנית המציאה בקבוק עם שקיות מתחלפות בתוכו, שקיים עד היום, ובשנות האלפיים עברו היצרנים לייצור בקבוקי פלסטיק נטול החומר בספינול A בבקבוקים, לאחר שהתגלה כי הוא משתחרר בחימום ומסוכן לבריאות.

מה שבתוכו

כידוע, המזון השגור ביותר כתחליף לחלב האם היה חלב של אם אחרת, אחות מינקת, וכאשר זו לא היתה אפשרות, ובייחוד לאחר שיצא המקצוע מהאופנה בתחילת המאה התשע עשרה, הגיע חלב החיות. ההאכלה הזו גרמה כאמור ללא מעט מקרי מוות, מה שגרם למדעני ורופאי אמצע המאה התשע עשרה לפתח לראשונה מזון מיוחד עבור תינוקות.

גלגולו של בקבוק (צילום: domesticgeekgirl)
המתכון הראשוני לתחליף חלב אם: לב פרה, מים, שמנת, וסוכר או דבש | צילום: domesticgeekgirl
בשנת 1867 פיתח יוסטוס וון ליביד, כימאי גרמני, את הפורמולה הראשונה וייצר מוצר לצריכת המונים. המזון הגיע באבקה ממש כמו היום, והיה למעשה תרכובת של חלב פרה, חיטה, קמח, ביקרבונט ופוטסיום. המוצר היה להצלחה ומיד הועתק על ידי חברות ענק באירופה וארה״ב. במקביל, עירבבו האמהות תחליף חלב ביתי לפי מתכון ובו חלב פרה, מים, שמנת, וסוכר או דבש בכמויות מאוד מדוייקות אותו סיפקו הרופאים. תינוקות ההזנה האלטרנטיבית סבלו מיותר בעיות בריאותיות ואינפקציות מאחיהם היונקים, ובשנת 1920 בעיות אלה פחתו מאוד לאחר שהחלו להוסיף לגרסה הקנויה והביתית מיץ תפוזים ושמן דגים.

גלגולו של בקבוק (צילום: domesticgeekgirl)
בשנות השבעים, מעל 75 אחוז מהתינוקות בארה״ב כבר הוזנו על ידי פורמולה קנויה | צילום: domesticgeekgirl
בשנות העשרים והשלושים של המאה הקודמת נכנס לשוק החלב המרוכז, והחל להימכר במחירים נמוכים. הפחיות חסכו במקום, קירור וכסף, וגובו במחקרים שטענו שתינוקות שאכלו מזון מחלב מרוכז משגשגים כמו תינוקות שאכלו חלב אם. מחקרים אלה הוכחו עם השנים כשגויים, אך תרמו מאוד למכירות. בשנות החמישים כמחצית מהתינוקות כבר גדלו על מזון המבוסס על חלב מרוכז.

במקביל להתרחקות האמריקנית והאירופית מהשד, עסקו חוקרים רבים בניתוח חלב האם ופירוקו לגורמים, בניסיון לייצר פורמולה טובה יותר. בשנת 1919 החליפו המדענים את שומני החלב שבפורמולה בשומנים מן החי ומהצומח, וקראו למוצר החדש ׳חלב אם מדומה׳. המוצר המיוחד נמכר לאמהות על ידי רופאים בלבד. רק בשנות החמישים החלה התעוררות מסחרית בשוק. מוצרים אלה נדחפו על ידי קמפיינים גדולים, וניתנו במחירים זולים מאוד לבתי חולים ורופאים, שחילקו אותם לציבור.

_OBJבשנות השבעים, מעל 75 אחוז מהתינוקות בארה״ב כבר הוזנו על ידי פורמולה קנויה, וכיום, לצד עליה חוזרת בכמות המניקות, שוק הפורמולה העולמי גדול ומשגשג מאי פעם. מזון התינוקות מגיע היום בשפע של תרכובות שונות המותאמות לפרמטרים רבים, ולחברת נוטרילון, לדוגמה, יש לא פחות משמונה סוגים שונים של תרכובות. ״חלב אם מהווה את ההזנה הטבעית והטובה ביותר לתינוקות,״ אומרת רונית קינן, אחות טיפת חלב פרטית, ׳טיפה פרטית׳, ״עם זאת, יש לזכור שלא לכל אם מתאפשר להניק מסיבות אלה ואחרות, וגם אימהות המניקות באופן בלעדי לעתים נתקלות ב"מצבי חירום", בהם הן נדרשות לתחליף חלב. על כן מומלץ בכל מקרה, ליתר ביטחון, להצטייד בבית מראש בתרכובת מזון לתינוקות ובבקבוק שעבר עיקור כנדרש.״

*המאמר נערך בשיתוף חברת נוטרילון מבית טבע ישראל

עוד ב-9 חודשים:

>> בוסניה: שבע בנות 13 הרו בטיול שנתי
>> רוסלנה רזה אחרי לידה? ממש חוכמה גדולה
>> הילד ה-18 יהיה האחרון שלנו