את מתלבטת אם ללדת בלידה טבעית או לבקש משכך כאבים? אין תשובה אחת נכונה. חלק מהנשים מברכות על היום בו המציאו את האפידורל שאפשר להן ללדת בצורה רגועה יותר ולסבול פחות, ולנשים אחרות חשוב ללדת עם כמה שפחות התערבות. מה שתחליטי, אין פה תשובה אחת נכונה. מדובר בהחלטה שמשתנה מאישה לאישה ומלידה ללידה. בכל מקרה, כדי שתקבלי את ההחלטה הנכונה עבורך, ריכזנו עבורך 10 עובדות חשובות.

הריונית חולמת (צילום: istockphoto)
חלק מהנשים נרגעות עד כדי כך שהן ישנות במהלך הלידה | צילום: istockphoto
1. ככה זה עובד – עצירת אותות הכאב למוח

הזריקה מפחיתה את הכאבים שחשים בשלב השני של הלידה, על ידי עצירת אותות הכאב העושים את דרכם מאזור צוואר הרחם, דרך עמוד השדרה, אל המוח. ברוב המקרים האפידורל עושה פלאים ומרגיע באופן יעיל כל כך, עד שיש נשים שמצליחות להעביר חלק מהלידה בשינה!

2. הזרקה לאורך כל הלידה

ההזרקה מתבצעת על באמצעות מחט חלולה, דרכה המנתח מחדיר צינורית לעמוד השדרה, וכך מתאפשרת הזרקה קבועה של חומר ההרדמה לאורך כל הלידה.

3. חומר ההרדמה בכלל לא נקרא "אפידורל"

המילה אפידורל היא קיצור של הרדמה אפידוראלית. למרות שמקובל לחשוב ש"אפידורל" הוא שמו של החומר המוזרק, השם ניתן בגלל מיקום ההזרקה בגוף היולדת: אזור בשם "החלל האפידורלי" שנמצא בעמוד השדרה, והחומר המוזרק הוא בדרך כלל חומר הרדמה נפוץ בשם לידוקאין.

4. צריך לקבל עירוי נוזלים

האפידורל מוריד את לחץ הדם של היולדת עקב התרחבות כלי הדם, ולכן יש צורך בעירוי נוזלים לפני הזרקת החומר.

5. עדיף לא בשלב מוקדם מדי

מחקרים הראו שאפידורל שניתן אחרי פתיחה של 5 ס"מ, עשוי להפחית את הצורך בניתוחים קיסריים. בשלב זה, נשים רבות כבר מותשות והרגיעה שהן חשות כתוצאה מהזריקה עוזרת להן להתמודד עם הצירים ומזרזת את הלידה. לעומת זאת, קבלת הזריקה בשלבים מוקדמים של הלידה עלולה דווקא להאט את הלידה ולהעלות את הסיכוי לניתוחים קיסריים.

6. תוך כמה זמן זה משפיע?

הזריקה האפידוראלית משפיעה בדרך כלל תוך 5-15 דקות.

7. כל פלג הגוף התחתון נרדם

חומרי ההרדמה מרדימים את כל פלג הגוף התחתון – ממיקום הזריקה ומטה, ולכן היולדת לא תוכל ללכת, לחוש את רגליה או לשלוט בסוגרים שלה. לכן, מרגע קבלת הזריקה אסור ליולדת לרדת מהמיטה, השלב השני של הלידה חייב להתבצע בשכיבה והיולדת מחוברת לקטטר.

8. ללכת עם אפידורל? יש דבר כזה

בבתי חולים רבים נהוגה היום שיטת הרדמה בשם "אפיקל"  - הזרקה של חומרי הרדמה לאותו אזור אך במינון נמוך יותר, מה שמאפשר ליולדת לא לחוש כאב ומצד שני להזיז את הרגליים, לתת שתן וללחוץ באופן יעיל יותר.

אישה סובלת מכאבי מחזור 2 (צילום: Mark Pierce, Istock)
יתכנו תופעות לוואי, למשל כאבי גב | צילום: Mark Pierce, Istock
9. יש תופעות לוואי וסיכונים

קבלת הזריקה גורמת במקרים מסוימים לתופעות לוואי כגון רעידות, גירוד, בחילה, כאבי ראש, ירידה בלחץ הדם או כאב מקומי אחרי הלידה באזור ההזרקה. במקרים נדירים ביותר מופיעים סיבוכים קשים יותר, כגון שיתוק בגפיים התחתונות שלא חולף אחרי הלידה ולכן לפני קבלת הזריקה, היולדת נדרשת לחתום על טופס בו היא מצהירה שהיא מודעת לסיכונים. אבל לא להיבהל, שיתוק כתוצאה מאפידורל מתרחש באחת מכל 50,000-15,000 לידות.

10. חווית הלידה עשויה להיות שונה

אמנם האפידורל משכך את הכאבים ומאפשר לנשים להירגע, לנוח ולפעמים אפילו לישון אבל נשים מסוימות מרגישות כתוצאה מכך שהיו פחות נוכחות בלידה ושהחוויה הייתה פחות חזקה.

בנוסף לכך, הן לא תמיד מרגישות את האופוריה שמרגישות נשים שילדו ללא התערבות רפואית, תחושה שנגרמת כתוצאה מהאנדורפינים – חומרים שהגוף משחרר בתגובה לכאב העז, וגם בגלל ההתמודדות שלהן עם האתגר.

>> איפה כדאי ללדת באזור הצפון? השוואה בין בתי החולים