שעת הרחצה היא שעה משמעותית מאוד ביום שלכם ושל התינוק שלכם, ובכלל לא בגלל האספקט ההיגייני שלה. אמבטיה לתינוק היא הרבה יותר מהזדמנות לנקות אותו: זו הזמנות ליצור איתו קשר באמצעות מגע ושפה, הזדמנות לשחק יחד, ללמוד יחד. חבל להעביר את הדקות המשמעותיות האלה במהירות תוך כדי צרחות – הנה כמה רעיונות לאיך להתמודד עם תינוקות שממש שונאים להתקלח, ולנסות לחבב עליהם את המים.

"צריך לזכור שלא ממש חייבים לעשות לתינוק אמבטיה מלאה בכל יום, כלומר עם הרבה מים, הרבה סבון וכל הבלאגן", מסבירה רקפת וורמסר, מדריכה מוסמכת להתפתחות ועיסוי תינוקות. "אם התינוק שלכם נרתע מהמים, עשו זאת בהדרגה. "מלאו את הכיור ורק שטפו לו את כפות הרגליים בתור התחלה". וורסמר מזכירה להורים להיות רגועים בעצמם: "חשוב שההורים יזכרו לנשום עמוק, כי הרי התינוק לא היה בגן והתלכלך בבוץ כל היום".

שיטה נוספת שעובדת היא עיטוף התינוק בחיתול בד (טטרה) טרם הכנסתו לאמבטיה. התינוקות חוששים לפעמים מתחושת חוסר האונים והעירום, ומגע של בד העוטף אותם מסייעת להרגיע אותם. הכניסו בעדינות את התינוק העטוף בחיתול בד למים, ויתכן שתראו תגובה מתונה יותר.

"ההורים יכולים להזמין אליהם הורה, חברה, שכנה או כל אדם אחר שהם סומכים עליו שיסייע להם באמבטיה", מוסיפה וורמסר, ומתייחסת בעצם למתח של ההורה שמקלח את התינוק. פעמים רבות תינוקות שצורחים במקלחת גורמים להורים שלהם לחשוש מאוד מהשעה הזו – ולכן מוטב אולי לבקש עזרה, ולא להישאר לבד במעמד המאתגר.

אמא ותינוק באמבטיה (צילום: ThinkStock)
נשימות עמוקות, חיתול טטרה וחברה נעימה. הסודות לאמבטיה נינוחה | צילום: ThinkStock
דברים נוספים שאתם יכולים לעשות כדי להקל על התינוק לקפוץ אל המים העמוקים – אמבטיה משותפת עם ההורה, שבעזרת הרבה מגע וקרבה תפחית את החרדה של התינוק. מה גם שהנוכחות המשותפת באמבטיה היא הזדמנות נהדרת לחוות ביחד ולבלות זמן איכות הכי טוב (וריחני) שיש; דפני באמבטיה הגדולה עם מים רדודים; משחק בבועות סבון תוך כדי האמבטיה. אם תקשרו את שעת הרחצה לשעה של משחק ופעילות כיפית ונעימה עם ההורה, יכול מאוד להיות שההקשר החיובי יניע את הילד לשיתוף פעולה וישכיח ממנו את החרדה. שחקו עם התינוק בבועות, במשחקים צפים, שירו לו ודברו איתו תוך כדי שאתם מסבירים לו על כל פעולה ופעולה שאתם מבצעים תוך כדי הרחצה. כל אלה מנעימים את שעת האמבטיה, וגם תורמים גם להיקשרות שלכם עם הילד וגם להתפתחות שלו.

"האמבטיה היא חשובה לאין ערוך מבחינה התפתחותית", מסכמת וורמסר, "התינוק מתנסה בחשיפה למים, לסבון ולקצף ולמגע שלהם על העור שלו, וידוע כבר כמה חשיפה למרקמים שונים חשובה להתפתחות הסנסומוטורית של התינוק". בנוסף, שעת הרחצה מעניקה לתינוק גם התנסות בעולמות הריח - לסבון הריחני יש השפעה קונגניטיבית רבה. מסתבר שהתינוק שלך מסוגל להריח ריחות עוד לפני הלידה – בערך בשבוע ה- 28 להריון. הוכח כי ריחות נעימים ומוכרים משפרים את מצב הרוח, את תחושת הרוגע והערנות, וכי ריחה של האם יכול לסייע בהפחתת בכי. בנוסף, לריח יש חשיבות החל מיומו הראשון של התינוק, מכיוון שתינוקות שזה עתה נולדו נעזרים בחוש הריח בכדי להכיר את סביבתם יותר מאשר בכל חוש אחר".