בין שאר מוצרי החלב במקרר, ניצבים במקררים רבים בקבוקים מסוג אחר לגמרי. הם מכילים חלב לא מפוסטר, די משמין – אבל בריא מאוד. כל שואבת מפתחת בהדרגה סט של טיפים וטריקים להקלה על השאיבות והאחסון של סטוק חלב האם שלה, ואם את שואבת מתחילה, את מוזמנת לשאוב השראה מהמדריך הבא.

תינוק מתוק אוכל מבקבוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
גם אם את כבר לא מרתיחה את הפטמה, חשוב להקפיד על היגיינה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
השיבו על סקר גולשים

חלב אם שאוב יכול להיות מחוץ למקרר 4 שעות

1. לפני הכל – הקפידי על היגיינה. גם אם התינוק שלך כבר מכניס לפה דברים שהשתיקה יפה להם, מלקק את גלגלי העגלה או בודק את הנעליים שלך עם הלשון – המשאבה והכלים שמשמשים אותך לשאיבה, כמו גם הידיים שלך, חייבים להיות ללא רבב, כדי לא להכניס לחלב חיידקים שיתרבו בו ויקלקלו אותו.

2. שייק איט, בייבי:  חשוב שתנערי את החלב לפני כל שימוש. "חלב אם שאוב – ולא משנה אם מופשר, טרי או מצונן – תמיד צריך לנער לפני שנותנים לתינוק, כדי לאחד את החלב והשומן שמתפרקים די מהר אחד מהשני", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC.

3. מקמי את החלב כמה שיותר מאחור במקרר. יש כללים די ברורים בקשר לאחסון של חלב אם במקרר. "תמיד כדאי למקם את החלב כמה שיותר מאחור, כדי שלא יושפע מפתיחת הדלת. משך הזמן המקסימלי לאחסון עומד על 3-5 ימים, ואפילו שבוע אם המקרר חזק במיוחד. אם את שואבת לארוחה הבאה, את בכלל לא חייבת לקרר – הוא יכול להחזיק בחוץ אפילו ארבע שעות".

4. ואותו דבר גם בפריזר, אם בוחרת להקפיא. במקפיא החלב כמובן נשמר יותר זמן. "בפריזר ביתי רגיל אפשר לשמור חלב במשך 3-4 חודשים. אם יש לכם 'דיפ פריז', הוא יוכל לשמור את החלב אפילו חצי שנה, אבל גם בהקפאה, כדאי למקם את החלב בחלקו האחורי של המדף".

5. אל תזלזלי בצידניות. "חלב אם הוא הרבה יותר עמיד ממה שנראה לנו. אם יש לך צידנית עם קרחומים, החלב יכול להישמר במשך שעות, גם אם את מחוץ לבית או למשרד".

אל חשש, קל מאד לזהות חלב שהתקלקל

6. נהלי את הסטוק ביעילות: על FIFO  שמעת? FIFO = first in, first out. מה שטוב לניהול מלאי במחסני ענק, טוב גם לסטוק הקטן שלך. "חשוב להקפיד לשים תמיד את החלב החדש ביותר מאחור, כדי שהחלב הישן יותר ייצא קודם לשימוש".

7. ארזי את מנות החלב במנות קטנות. "כדי למנוע בזבוז, בנוסף למנות הרגילות הכיני תמיד גם מנה או שתיים קטנות, בערך בגודל של מחצית המנה הרגילה. הן ישמשו אותך לרגעים שבהם את (או מי שנותן לתינוק את הבקבוק) לא בטוחים שהוא רוצה עוד אחרי שסיים את הבקבוק, וימנעו בזבוז של מנה שלמה".

8. ורצוי שגם באריזות שטוחות. "בניגוד לבקבוק או צנצנת, שקית תופסת פחות מקום במקרר או במקפיא, ומפשירה מהר יותר במידת הצורך". ומכיוון שהשקיות יקרות יחסית, נסי לחפש שקיות מסובסדות בבתי המרקחת של קופת החולים שלך.

אישה שותה חלב (צילום: lisegagne, Istock)
חוששת שהחלב מקולקל? את כבר תדעי | צילום: lisegagne, Istock
9. חלב הוא כמו שניצל: אם הפשרת, אסור להקפיאו בשנית. "חלב מופשר יכול לבלות במקרר 24 שעות מרגע שהפשיר, ואחר כך צריך ללכת בדרך כל בשר. כשמדובר בהפשרה מינימלית, יש מקום להתגמשות. כל עוד לפחות 90% מהחלב עדיין קפוא, את יכולה להעלים עין".

10. ואל תדאגי, מאוד קל לזהות חלב מקולקל. ריח של חלב אם מקולקל מזכיר ריח של חלב פרה שהחמיץ, אבל עז ממנו בהרבה. חשוב להקפיד על כללי האחסון וההגיינה, אבל אם חלילה משהו השתבש והחלב מקולקל – רוב הסיכויים שתדעו כבר לבד. "לחלב אם מקולקל יש טעם מזעזע, ומומלץ לכל אמא, מטפלת או סבתא לטעום חלב שיש ספק לגביו", מסכמת סיון.    

חוזרת לעבודה ורוצה להמשיך לשאוב? טיפים שיעזרו לך לשלב בין השניים