בנק חלב האם בישראל עומד בפני סכנת סגירה. הנפגעים הראשיים צפויים להיות תינוקות רכים, לרוב פגים שרק נולדו וצריכים את חלב האם כדי להתקיים ולחיות.

"חלב אם עזר לי להציל את הילדה כאשר לא יכולתי לעזור לה", מספרת חן ניסטנפובר ממבשרת ציון. "ילדתי לפני שמונה חודשים, תינוקת פג בשבוע 24, במשקל 600 גרם בבית חולים הדסה עין כרם. בגיל שלושה שבועות גילו אצלה חור במעי, סיבוך נפוץ אצל פגים, והיא עברה עד גיל חצי שנה שישה ניתוחים. אני במקביל שאבתי חלב אבל הכמות פחתה לי מכל הלחצים. נלחמתי על כל טיפת חלב שיצאה. ולא יכולתי להרים אותה או להיות קרובה אליה כל הזמן כי היא הייתה בטיפולים. הבאתי לה חלב שלי ששאבתי עד שגם הוא נגמר. לי  היא התחילה לאכול והחלב שלי נגמר מאוד מהר".

תחליפי חלב לא באו בחשבון, כיוון שהמעיים של אריאל, בתה של ניסטנפובר, היו רגישים מדי. רופאת הילדים הציעה לה חלב מבנק החלב, וניסטנפובר הסכימה בהתלהבות. "אריאל אכלה את החלב שקיבלנו, אנחנו ההורים התרגשנו מאוד. ברגע שקיבלתי את זה זה היה כמו קסם בשבילי".

ד"ר רינת כהן מסבירה מסבירה שאריאלה סבלה מ-Necrotizing enterocoliti, זיהום מעי קשה ושכיח בפגים. מדובר בדלקת קשה של המעי שעלולה לזהם את כל מערכות הגוף ולהוביל לעתים לכריתת מעי ולמוות.

בנק לחלב אם אמנם הוקם לפני כשנתיים, אבל החל לפעול רק בחודשים האחרונים. הוא תופעל על ידי מרכז שרותי הדם של מגן דוד אדום ואפשר לנשים מניקות לתרום חלב אם עודף להורים שאין ביכולתם להניק את ילדם במתכונת פיילוט. בארצות הברית בלבד קיימים 26 בנקי חלב אם, ועל פי ההערכות כ-25 מיליון ליטר חלב אם סופקו לנשים האמריקניות בשנת 2016. גם ברוב מדינות מערב אירופה קיים בנק חלב אם.

הבנק קיבל תקציבים ממשרד הבריאות וממגן דוד אדום, וחלק מעלויות התפעול מומנו על ידי רכישת מנות חלב אם.

גורמים בכירים במגן דוד אדום חוששים שהברז התקציבי ייסגר לאחר הקמת הממשלה החדשה. לא ברור עם שר הבריאות החדש, יולי אדלשטיין, יחליט להמשיך במדיניות של קודמו ולתמוך בבנק החלב.

פג באינקובטור, אילוסטרציה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
פג באינקובטור | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

הצלת חיים

"ארבעה טיפולי חמלה הצילו חיים פגים בישראל בחודשים האחרונים. ההורים אסירי תודה למד"א ולכל מהלך אשר אפשר הצלת חיים זו", אומרת רומי שחורי, מנכלית עמותת לה״ב, למען הפגים בישראל. בתה של שחורי, ליה, כיום בת 11, נולדה פג בשבוע 29 ובמשקל 768 גרם.

"הפעלה סדירה של הבנק הלאומי לחלב אם של מד"א, תביא את ישראל ליישור קו עם סטנדרט הטיפול המקובל בפגים בעולם המערבי, ולהצלת חיי פגים בישראל" כתבה בפוסט בפייסבוק. "15,000 פגים שנולדים בישראל מדי שנה, כ- 1700 פגים נולדים במשקל של מתחת ל- 1750 גרם, מהם כ- 800 פגים אשר יזדקקו לחלב אם מבנק החלב כדי לשגשג בצורה מיטבית. בשם כל ההורים, העמותה מבקשת התערבות להפעלה מיידית, סדירה ורציפה של הבנק הלאומי לחלב אם של מד"א ולהבטיח את הטיפול המיטבי לפגים בישראל״.

"חשוב לזכור שבנק לחלב אם עוזר גם לבריאות הציבור. מאפשר לילדים גם למשפחות חד הוריות וגם לתינוקות פגים את הזכות לגדול טוב יותר ובריא יותר", אומרת נירית אוליבקוביץ, יועצת הנקה מוסמכת. "בנוסף הוא  נותן לתת מענה לתינוקות שזקוקים חלב אם בעיקר פגים שיש להם קושי לייצר חלב אם. בנק חלב אם עושה פיסטור של חלב ומביא אותו מדויק לצרכים הבסיסיים של התינוק.  זוהי אלטרנטיבה מצילת חיים עבור הילדים. אחרת נגזול מתינוקות שזקוקים את החלב הטוב ביותר. תינוקות פגים עלולים להגיע למחלות שעלולות לגרום למוות  וחלב אם נותן מענה למערכת העיכול שלהם ויכול להציל את החיים שלהם".

מהאיגוד הישראלי לרפואת ילודיים ופגים נמסר כי: "תרומות חלב האם באמצעות בנק חלב האם נדרשות למאות ילודים ופגים מידי שנה למניעת תחלואה קשה ואף תמותה. משרד הבריאות מכיר בצורך ואף עיגן זאת בחוזר המפרט את התנאים והנהלים להקמת הבנק ומד"א הקים את הבנק על פי הנחיות אלו ואף ביצע 'הרצה' מוצלחת ובכלל זה מתן חלב אם לארבעה ילודים בשבועות האחרונים. המו"מ למימון הוצאות ההקמה והתפעול השוטף של הבנק נמצא בישורת האחרונה והאיגוד קורא למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי ולמנכ"ל משרד הבריאות מר אלי בין, לפעול להסרת החסמים שנותרו עד שיצא 'עשן לבן'. בכך תצטרף מדינת ישראל לעשרות מדינות בעולם המפעילות מאות בנקים לחלב-אם ותביא לשיפור בריאותם של הילודים בישראל".

ממד"א נמסר: "בשנת 2017 פעל מגן דוד אדום לבקשת משרד הבריאות, להקמת הבנק הלאומי לחלב אם בישראל,  שהוקם מידית ועומד בכל הדרישות המקצועיות של משרד הבריאות, הסדרת הפעלתו מבחינה תקציבית עומד בפתחו של משרד הבריאות ואנו מקווים שהוא ייתן את הפתרונות הנדרשים על מנת שנוכל להפעילו באופן מידי".

ממשרד הבריאות נמסר: משרד הבריאות פועל רבות להקמת בנק חלב אם מתוך דאגה לשלומם של הפגים במדינת ישראל. יצוין כי על אף השנה שבה טרם הועבר תקציב המדינה  פעל המשרד להשגת התקציב בשיתוף עם משרד האוצר. המשרד מקדם את הנושא אל מול ועדת המכרזים והחריגים. לאור חשיבות הנושא, המשרד נמצא כל עת בקשר עם הגורמים הרלוונטיים במד"א ובאוצר על מנת שהבנק יקום בהקדם.