מניקות תמיד נראות נטולות דאגות. בלי מחלקי מנות שמתפזרים בתיק, בלי לדאוג למלאי של מים רתוחים מצוננים ובקבוקים נקיים, שלא לדבר על למצוא דרך לחמם בקבוק לתינוק מורעב בבית קפה. שולפות, מצמידות וממשיכות לאכול ביד השנייה. אז זהו, שאל ממש.

תינוק יונק מאמו (צילום: najin, Istock)
איך תמיד זה נראה פשוט אצל אחרות | צילום: najin, Istock

נראה לך שאצל כולן הנקה היא כמו טבע שני, אבל לפעמים, במיוחד בימים הראשונים, מדובר בחתיכת סיוט. מעבר לספק התמידי האם התינוק אכל מספיק, וההערות המבאסות מהסביבה ההנקה יכולה לכאוב, להציק או סתם להיות לא אפקטיבית. כדי שתדעי שאת לא לבד, וגם כדי לעזור לך לפתור את המשבר, קבלי כמה מהבעיות הכי מעצבנות בהנקה, מה הגורמים להן והכי חשוב – מה אפשר לעשות:

מסדקים בפטמה ועד תינוק עצבני

1. סדקים בפטמה. מכירה את הסברה שלפיה חתך מנייר יותר כואב מהכל? כנראה שמי שהמציא אותה לא הניק בחיים. סדק בפטמה, אפילו קטנטן, יגרום לך לראות כוכבים בכל פעם שתניקי. ובימים הראשונים, זה בערך כל הזמן.
הגורם:
בדרך כלל, מדובר על תפיסה לא נכונה של השד, שיוצרת חיכוך מוגבר עם הלסתות הקטנות או ואקום לא פרופורציונלי.
הפתרון:
לנסות לא להגיע למצב של סדק: לוודא שהתינוק מכניס לא רק את קצה הפטמה, אלא גם חלק נכבד מהעטרה לפה. ואם כבר נסדקת, אפשר להיעזר במשחה, אפשר למרוח חלב אם על הסדק בין ההנקות, אבל הכי כדאי לקבל עזרה, רצוי מיועצת מוסמכת, איך לחבר את התינוק לשד כדי למנוע היסדקויות בעתיד.

2. התינוק עצבני בהנקה. בניגוד לרפלקס המותנה של רובנו, לא בהכרח מדובר בחוסר חלב אצלך. אפילו אם אמא שלך, חמותך והאחות בתינוקייה טוענות שכן.
הגורם: יכולים להיות אינספור גורמים: טיטול מלא, כאב בטן ואפילו – עודף חלב. כן כן, לתינוק יש חוש מפותח לאירוניה.
הפתרון: לנסות לפתור את כל הגורמים שבשליטתך: להציץ בטיטול, לוודא שאין בגד לוחץ או מגרד, לנסות להוציא גרעפס, להציע את הצד השני, ללחוץ בעדינות על האוזן כדי לבדוק שאין דלקת שמכאיבה בזמן היניקה  ולשנות תנוחת הנקה. אם כלום לא עובד, כנראה שאת צריכה יועצת, שתוודא שאין חסימה או בעיה אחרת שמפריעה לו.

3. התינוק מעדיף צד אחד. ולא סתם מועדף, יחיד. הוא פשוט מסרב לינוק מהצד השני.
הגורם:
בדרך כלל, מדובר במעגל קסמים: מכיוון שהתינוק מעדיף צד אחד, השד המועדף ייצר יותר חלב, וההעדפה של התינוק רק תגדל. אופציות אחרות הן חולשה של השרירים בצד אחד (שאמורה להתבטא גם בזמן הרמת הראש), דלקת אזניים או שוני בצורת הפטמה.
הפתרון:
להתעקש. אפשר לתת לתינוק כמה שלוקים מהצד המועדף, כדי שלא יגיע מוטרף מרעב לשד "הבעייתי", אבל לא לוותר על הנקה משני הצדדים. אם זה לא הולך בשום אופן, כדאי ללכת לרופא, כדי לשלול חולשה של השרירים, ולהיעזר ביועצת שתשדך בין הסרבן הקטן לשד הזנוח.

4. לתינוק יש שכבה לבנה בפה. ולך, שורף. אם התינוק תופס את השד לפי הספר, עולה טוב במשקל ובכל זאת בוכה בזמן ההנקה, ייתכן שלשניכם יש פטרייה.
הגורם:
כמו כל פטרייה, גם זו של הפטמות ופיות הקטנטנים, מתה על מקומות אפלוליים, חמימים ועתירים בסוכר. מכיוון שזה בדיוק מה שקורה בחזיית ההנקה שלך, אפשר להבין מה הפטרייה מוצאת בך.
הפתרון:
תרופתי. ככל הנראה, הפטרייה הזו היא הדבר היחיד שחלב אם לא עוזר לו. רופא הילדים או רופא עור יוכלו לאבחן את הפטרייה, ולרשום לך משחה שמותרת בהנקה. הטיפול צריך להיות בך ובתינוק במקביל, אחרת תדביקו אחד את השני עד אין קץ.

5. אין לך מספיק חלב. והפעם באמת. הנה, עובדה, את שואבת ושואבת, ומצליחה לסחוט כמה טיפות מכל צד, וגם זה בייסורים.
הסיבה:
אז זהו, שלא בטוח שיש בעיה בכלל. יש לא מעט מניקות מצטיינות שפשוט לא מצאו את המשאבה המתאימה עבורן, או שלא מסתדרות עם קונספט גביעוני הפלסטיק.


הפתרון:
אם התינוק עולה במשקל, מפיק כמות סבירה של חיתולים (בשבועות הראשונים מצפים ל-6-7 חיתולים רטובים ו-3-4 חיתולי-קקי ביום) ורגוע יחסית, כנראה שפשוט לא מצאת משאבה נכונה. את יכולה לחפש יועצת שמציעה מספר משאבות להתנסות, או לעשות סבב אצל החברות שלך. אופציה אחרת היא סחיטה ידנית, שיכולה להשיג תוצאות מפתיעות.

6. יש לך שפעת. והציצי רותח, קשה כמו אבן וכואב בטירוף. אם לא עברת ביממה האחרונה אצל דב קליין והגדלת בשקל תשעים, כנראה שיש לך גודש, בואכה דלקת.


הסיבה:
ריקון לא יעיל של השד, או ייצור עודף של חלב.
הפתרון:
קודם כל, מניעה. אם את רואה שהתינוק יונק מספיק (זוכרת? רגוע, מספק חיתולים כנדרש ועולה במשקל), אבל עדיין נשארת עם גושים ותחושת מלאות, את יכולה לעשות קומפרסים קרים, או לסחוט עד להקלה. נכון שמפתה לסחוט ולשאוב עוד ועוד כדי להיפטר מהכובד הזה, אבל בדיוק כמו חצ'קונים – ככל שתתעסקי יותר, זה רק יסתבך. השד הנלהב לא מבין שזו משאבה ולא תינוק, ולכן ייצר עוד ועוד חלב, ולך יכאב הרבה יותר. אם את לא מצליחה להיפטר מהגודש, השד מתחמם ואת מרגישה רע, לכי מהר לרופא, וקחי אנטיביוטיקה. גם את תצטרכי לשאוב ולזרוק כמה מנות, בטווח הארוך ההנקה תינצל. 

בעיות נוספות? היכנסי עכשיו למחשבון ההנקה שלנו