אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
מד חלב. האם זה הכרחי? | צילום: רויטרס
לאחרונה החלו למכור בארץ מד חלב אם - לכאורה, מדובר בפתרון המושלם. שילוב של כל היתרונות הבריאותיים, התפעוליים והרגשיים של הנקה, בצירוף תחושת ביטחון מוחלטת באשר לכמויות התינוק אכל, בדיוק כמו בהאכלה מבקבוק. אבל האם אכן בא מזור לכל הלבטים והחששות של המניקות באשר לכמויות החלב שלהן? האם נוכל סוף סוף להראות – שחור על גבי צג דיגיטלי – לכולם שההנקה כן מספיקה? בכלל לא בטוח.  עדי יותם, יועצת הנקה  IBCLC ובעלת הבלוג "קפה על חלב", כותבת על הטכנולוגיה בשירות ההנקה, ותוהה האם ההנקה זקוקה בכלל לשירות כזה.  

פתרון קסם? אז זהו שלא

"לאורך השנים שמעתי אינספור פעמים את האמירה המחויכת, 'השד לא שקוף ואין עליו קווים קטנים, אז אי אפשר לדעת כמה בדיוק התינוק אכל בהנקה'. וגם חזרתי עליה בעצמי, יחד עם ההמשך: 'אבל יש דרכים לדעת אם אכל מספיק או לא מספיק'.  והנה, יצא לשוק מכשיר שאמור לפתור בדיוק את ה'בעיה' הזו, של אי ידיעת הכמות המדויקת שתינוק ינק: מניחים את המכשיר על השד לפני ואחרי ההנקה, והופ, יש לנו נתון, ואפילו אפשר לעקוב לאורך היום אחרי הנתונים המצטברים, לראות כמה זמן ארכה הנקה מכל צד, כמה זמן עבר מההנקה הקודמת, ולהעלות הכל למחשב בטבלאות מסודרות. פתרון קסם? אז זהו, שלא.

"אני לא יודעת הרבה על הטכנולוגיה במכשיר הספציפי הזה, אבל מאחר שהיא מסתמכת על השוואה בין מלאות השד לפני ואחרי ההנקה, יש כאן פוטנציאל גדול לחוסר דיוק. אנשים נוטים לחשוב על השד כבעל מנגנון דומה לזה של הניאגרה בשירותים: השד מתמלא, ואז בהנקה החלב יורד, ובסיומה הוא מתחיל להתחדש. אבל מה שלא הכל יודעים הוא שייצור החלב נמשך גם תוך כדי ההנקה: מרגע שהתינוק מתחיל לינוק, גם כשאמא מרגישה שהשד מלא, חלב נוסף מתחיל להיווצר. מנגנון שמודד לפני ואחרי מפספס את הכמות שעוברת אל התינוק תוך כדי.

האם נפח החלב הוא כל הסיפור?

אין תמונה
אז איפה יש יותר קלוריות, יודעים?
"ובואו נניח שהמכשיר הזה, או אחר שיפותח בעתיד, יכול למדוד בדיוק של מיליליטר כמה התינוק ינק. האם נפח הוא כל הסיפור? ממש לא. בדרך כלל כשאמהות מניקות משני הצדדים, בצד אחד יש יותר מבשני. בתמונה המצורפת רואים בקבוקי חלב שנשאבו במקביל משני השדיים. התמונה אמנם לא חדה מספיק, אבל אפשר לראות שבימני כמות גדולה, אך שכבת שומן דקה יחסית. בבקבוק השני – נפח חלב קטן יותר, אבל הרבה שומן. איפה יש יותר קלוריות? זה לא משנה. בהנקה יעילה התינוק מקבל את הנפח הרצוי ובהרכב המושלם. ובכלל, מי קובע כמה התינוק אמור לאכול? קחו כמה אנשים בני אותו גיל ובאותו משקל. האם כל אחד מהם אוכל אותה כמות? בבוקר, בצהריים ובערב? יום אחר יום? תינוקות הם לא מכונה, והצרכים שלהם מורכבים. לפעמים הם זקוקים ליותר חלב, לפעמים לפחות.

"יש כ-3,000 מינים של יונקים בטבע, ואצל כולם ההנקה היא מנגנון בסיסי וחזק מאוד - אחרת לא היינו מגיעים עד הלום, בלי מדידות ומשקלים. אשה צעירה, בריאה, שילדה תינוק בריא, במועד, במשקל תקין ובלי אירועים חריגים בלידה, כמעט תמיד תוכל לספק את כל צורכי התינוק שלה, בדיוק כמו שסיפקה אותם בזמן ההריון. ומה יקרה אם אמא תראה שלפי נתוני המכשיר, התינוק שלה אכל פחות מן הצפוי? האם היא תחשוב שהמכשיר טעה? ומה היא תענה לכל מי ששואלים אותה, אם יש לה מספיק חלב? 'המכשיר אומר שלא, אבל אני מרגישה שכן'? כנראה שלא.

"ואם אמא חושבת שיש בעיה, בצדק או שלא בצדק, מה היא תעשה עם הנתון הזה? אני מניחה שלא מעט תינוקות יקבלו תוספות, אם יש צורך או לא, והנקות רבות יסתיימו במפח נפש. מחירו של המכשיר 700 שקל. אחרי שהורים דואגים ואוהבים כבר "השקיעו בהנקה" 700 שקל, הסיכוי שיפנו לקבלת סיוע מקצועי, בתשלום נוסף של כמה מאות שקלים, איננו גבוה.

אז האם יש דרך אמיתית לדעת האם התינוק יונק מספיק?

אין תמונה
עדי יותם
"ומה ההבדל בין מכשיר מדידה לפגישה עם יועצת הנקה מוסמכת? בניגוד למכשיר, היועצת מקבלת מן האם מידע מקיף על מצבה הבריאותי, ההיסטוריה ההורמונלית והמיילדותית שלה ועל התנהלות ההנקה מאז הלידה. יועצות רבות ישקלו אמנם את התינוק לפני ואחרי ההנקה כדי לראות כמה חלב ינק, אבל זה כלי שמתאים לאנשי מקצוע, לא להורים לתינוקות בריאים שנולדו במועד ובמשקל תקין. האמא תקבל כלים לזיהוי סימנים לכך שהתינוק יונק היטב ומקבל מספיק חלב, ובעיקר: אם יש בעיה, היא תקבל המלצות ותכנית עבודה לשיפור המצב, בעזרת תוספות או בלעדיהן, לפי הצורך – פונקציות חשובות והכרחיות, שהמכשיר פשוט לא יכול לספק.

"אבל האם אכן יש דרך לדעת האם התינוק היונק ינק מספיק? בהחלט. את יכולה להיעזר בכלים השימושיים שבקישור הבא, וכמובן להיות במעקב בטיפת חלב. את יכולה להיעזר גם בעקומות הגדילה של ארגון הבריאות העולמי, וחשוב גם לזכור שהורות היא לא עניין למספרים מדויקים אלא לתחושות של הלב. כמה חיבוקים צריך לקבל תינוק כל יום? כמה נשיקות? כמה זמן הוא צריך להיות על הידיים? כל כמה זמן צריך לעשות לו פרצופים מצחיקים או לשיר לו שירים? האפליקציות, המכשירים והרישומים יכולים להיות מועילים מאוד כשיש בעיה, ובשימוש של אנשי מקצוע. ההורים צריכים לסמוך יותר על תחושות הבטן שלהם, על הקשר הישיר עם התינוק, על האינטואיציות ועל מראה העיניים. חיתולים שמתמלאים, בגדים שנעשים קטנים, קפלים בירכיים, תפוחים בלחיים, תינוקות רגועים וחייכנים – כל אלה הם אמצעים מדויקים ומהנים הרבה יותר מאשר מכשירים ורישומים". 

>> אינסטגרם מחק חשבון של מניקה גאה
>> מאה גוונים של הנקה: ספר צילומים חדש

הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים